Ana Sayfa Haberler FNSS’den Geleceğin Tank Avcısı: KAPLAN STA

FNSS’den Geleceğin Tank Avcısı: KAPLAN STA

MSI Dergisi’nin 182’nci sayısında yayımlanan IDEF’19 Özel Dosyası’nın üçüncü bölümündeki haber aşağıda paylaşılmıştır:

 

IDEF Özel Dosyası’nın bir önceki bölümünde, FNSS ile ilgili olarak, fuarda ilk kez sergilenen; PARS III 8×8 İstihkâm Aracı’na, Balistik Korumalı Uzaktan Komutalı Silah Sistemi UKSS’ye ve AV-8 KBRN Keşif Aracı’na ilişkin haberlere yer vermiştik. Bu bölümde ise FNSS’nin IDEF 2019’da ilk kez sergilediği diğer araçlar ve çözümler ile devam ediyoruz.

FNSS’nin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin zorlu gereksinimlerini karşılayacak şekilde geliştirdiği KAPLAN Silah Taşıyıcı Araç (STA), fuarda, kalifikasyon sürecinin sonuna gelmiş prototipi ile sergilendi. Tanksavar görevi için geliştirilen araç, FNSS tarafından tasarlanan Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi ile KORNET ve OMTAS füzeleri atış testlerini başarıyla tamamladı.

KAPLAN STA

 

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) projesi kapsamında geliştirilen KAPLAN STA, FNSS’nin, KAPLAN yeni nesil zırhlı muharebe aracı ailesinin en küçük üyesi. Otomatik şanzımana ve ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip olan araç, farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle geniş bir yelpazedeki görevleri yerine getirebiliyor. Mayın ve zırh koruması bulunan araç, düşük ağırlığa sahip gövde yapısı ve 5 yol tekeri sayesinde, farklı coğrafi şartlarda yüksek mobilite sunuyor. Soğuk ve sıcak iklim koşullarında, çamurlu ve engebeli arazilerde, asfalt veya stabilize yollarda yüksek hızlı hareket yeteneğine sahip olan aracın gelişmiş süspansiyonlu palet sistemi, araçta oluşan titreşimi azaltmaya ve yol tutuşunu arttırmaya yönelik olarak tasarlandı.

Amfibi bir araç olan KAPLAN STA, sınıfındaki, bu kabiliyete sahip az sayıdaki araçtan biri olmasıyla öne çıkıyor. Araç, arka tarafından yer alan iki adet suda itki sistemi sayesinde, kullanıcısının, derin ve akıntılı sularda operasyon yapmasını olanaklı hale getiriyor. Gövdesindeki kapaklarda ve tapalarda su sızdırmaz contalar kullanılan araç, kullanıcıya, hazırlıksız olarak suya girebilme imkânı da sunuyor. KAPLAN STA’nın gövdesi, balistik malzemelerden, balistik kaynak tekniği ile birleştirilerek imal ediliyor. Güç grubu kabini ile genişletilmiş sürücü bölmesinin ön tarafta yer aldığı aracın nişancı ve komutan mahalleri ise orta kısımda bulunuyor. Aracın arka kısmında ise nişancı yardımcısı ve ilave personel bölümü yer alıyor.

KAPLAN STA’nın vurucu gücünü ise modern atış ve komuta kontrol yeteneklerine sahip olacak şekilde geliştirilen Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi oluşturuyor. Kule üzerinde, atışa hazır tanksavar füzelerinin yanı sıra eş eksenli 7,62 mm makinalı tüfek de yer alıyor.

KAPLAN STA’nın kalifikasyon testlerinin tamamlanmasıyla birlikte seri üretim sürecinin başlaması planlanan STA projesi kapsamındaki tüm teslimatların, 2021 yılında tamamlanması planlanıyor.

PULAT Aktif Koruma Sistemi entegre edilen KAPLAN MT tankı

 

KAPLAN MT’ye PULAT Entegre Edildi

FNSS’nin, Endonezyalı PT Pindad firması ile ortak bir çalışma kapsamında geliştirmekte olduğu Orta Ağırlık Sınıf Tank KAPLAN MT, muharebe sahasında tanklara yönelik artan tehditlere karşı, ASELSAN’ın PULAT Aktif Koruma Sistemi ile donatıldı. PULAT entegre edilen KAPLAN MT, ilk defa IDEF 2019’da sergilendi.

Modern muharebe sahasında, tankların karşı karşıya kaldığı tehditlere her geçen gün yenileri ekleniyor. Özellikle meskûn mahal muharebelerinde, hem kullanılan silahların çeşitlenmesi hem de yeni taktiklerin uygulanması, aktif koruma sistemlerini bir gereklilik haline getiriyor.

Kendi sınıfında en üst düzeyde mayın ve balistik korumaya sahip olan KAPLAN MT, gelişen bu tehditlere karşı, PULAT entegrasyonu ile hazır hale geliyor.

ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen PULAT, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, M60T tankları için tercih ettiği çözüm olarak öne çıkıyor. PULAT, tehdidi algılayan tetik radarı ve karşı tedbir mühimmatını içeren modüllerden oluşuyor. Entegre edildiği araca çepeçevre koruma sağlayacak şekilde modül yerleşimi yapılıyor. Tankın içine ise bir güç dağıtım birimi ve bir kontrol paneli yerleştiriliyor. Sistem aktif hale getirildiğinde, herhangi bir kullanıcı girdisine gerek duymadan, otonom olarak çalışıyor. PULAT, veri toplama ve sistem performansı testleri kapsamında, yüzlerce kere ateşlendi ve testlerini başarıyla tamamladı.

FNSS, Gölge Süvari Konsepti’nin tanıtımını, M113 aracı ile yaptı.

 

Gölge Süvari: Uzaktan Komuta İçin Evrensel Çözüm

Son dönemde insansız kara araçları uygulamalarının ülkemizde ve uluslararası alanda kazandığı öneme paralel olarak, FNSS de Gölge Süvari adını verdiği konsepti, IDEF 2019’da sergiledi. Her türlü kara platformuna uygulanabilen Gölge Süvari, IDEF 2019’da, M113 aracı ile fuar katılımcılarına tanıtıldı.

FNSS’nin Gölge Süvari konseptinin öne çıkan özellikleri şunlar:

  • Entegrasyona hazır modüler birimler ile esnek çözümler
  • İnsanlı ve insansız kullanım
  • Farklı mesafeler için haberleşme ve uzaktan kontrol çözüm alternatifleri
  • Araç içi ve dışı çoklu gündüz/gece görüntü aktarımı
  • Çok katmanlı veri iletimi güvenlik önlemleri
  • İleri gözetleme, lojistik, mayın arama ve imha fonksiyonları

Gölge Süvari konsepti ile kara platformunun uzaktan komutalı bir şekilde kullanımı hedeflenirken, gerektiğinde aracın sürücü tarafından kullanımı opsiyonu da bulunuyor. Gölge Süvari konseptinin, harekât alanında lojistik destek, istihkâm, mayın temizleme, silah platformu gibi kritik görevler üstlenmesi bekleniyor. Platform üreticisi ve KOBİ ortaklığının başarılı bir uygulaması olan Gölge Süvari’nin, gelecek yıllarda FNSS’nin tüm kara platformları için temel teşkil etmesi hedefleniyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.