Ana Sayfa Özel Dosyalar7. TSSK Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi GES Mühendislik, Büyümesini Yeni Ürünlerle Sürdürüyor

GES Mühendislik, Büyümesini Yeni Ürünlerle Sürdürüyor

MSI Dergisi’nin TSSK 7. Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi Özel Sayısı’nda yer alan içerik, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

Niş alanlarda, özel elektro-mekanik ve mekanik ürünler tasarlayan ve geliştiren GES Mühendislik, Türk savunma ve havacılık sanayisi için özgün ürünler ortaya koyuyor. Kullanıcı ihtiyaçlarını doğru analiz edebilen firma, bu ihtiyaçlara doğrudan cevap verebilecek, özgün ve anahtar teslim çözümler geliştiriyor. Firmanın son dönemde ortaya çıkardığı ürünlerden en dikkat çekenleri ise Yükseltilebilir Direk (Mast) çözümü, Kart Kilitleri ve Otomatik Araç Seviyeleme Sistemi olarak sıralanıyor.

Sensör Testlerine Yönelik Ekonomik Mast Çözümü

GES Mühendislik, yükseltilebilir mast çözümünü, özellikle elektro-optik sistemler ya da radar benzeri sensör sistemlerinin testlerine yönelik olarak geliştirdi. Ekonomikliği ile rakiplerinden ayrılan ürün, ASELSAN tarafından gerçekleştirilen kabul testlerini de başarı ile geçti. Ürün, testlerin ardından, ASELSAN’a teslim edildi.

Bir römork üzerine entegre edilen ve 15 metreye kadar yükseltilebilen mast sistemi, 50 kilograma kadar olan faydalı yükleri taşıyabiliyor. Bu faydalı yükler, elektro-optik görüntüleme sistemlerinin testleri sırasında kullanılan referans görseller ya da radarların testleri sırasında kullanılan yansıtıcı paneller olabiliyor. Bununla birlikte mast üzerine, aydınlatma sistemi benzeri farklı faydalı yükler de entegre edilebiliyor.

Römork üzerinde, elektrik enerjisine ihtiyaç duyan faydalı yüklere yönelik olarak, 12 kilowatt gücünde bir jeneratör bulunuyor. Römork üzerinde ayrıca, özel iklimlendirme sistemine sahip bir kabin de yer alıyor. Bu kabinde, termal kameraların testleri sırasında kullanılacak ve direk ile yükseltilecek olan test aparatları, test öncesinde istenilen sıcaklıkta şartlandırılabiliyor. Böylelikle kullanıcı, tüm test ihtiyaçlarını tek bir platform ile sağlayabiliyor.

Mast sistemi, manuel tahrikli makaralar vasıtasıyla yükseltiliyor. Bununla birlikte, kullanıcının talep etmesi durumunda, sisteme elektrikli motor da entegre edilebiliyor.

Römork hareket edeceği zaman, kapalı durumdaki mast sistemi, üzerinde bulunan bir mekanizma vasıtasıyla kolaylıkla yana doğru yatırılıyor. Benzer şekilde, mastın yükseltilebilmesi için de mast dik konuma getiriliyor ve römorkun denge ayakları açılıyor. Mast sistemi tamamen yükseltildikten sonra da halatlar vasıtasıyla yere sabitlenerek, salınım yapması engelleniyor.

GES Mühendislik Kurucu Ortağı Serhat Demir, yeni ürünleri ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Bu ürünümüzü, özellikle sensör sistemlerini test etmek isteyen firmalar ve son kullanıcılar için geliştirdik. Ürünü, değerli faydalı yüklerden ziyade, basit test aparatlarının yükseltilmesine yönelik olarak tasarladığımız için de çok yüksek maliyetli mast sistemlerine kıyasla oldukça ekonomik bir ürün ortaya koyduk. Ürünümüzün ASELSAN tarafından kabul edilmiş olması da bize ayrıca bir mutluluk veriyor.”

İhtiyaca Özel Tasarlanan Kart Kilitleri

GES Mühendislik’in yurt içinde üretmeyi başardığı bir diğer ürün de kart kilitleri. Firmanın bu alana getirdiği yenilik ise kullanıcı gereksinimlerine özel olarak geliştirilen ürünleri, maliyet-etkin bir şekilde sunmak oldu. GES Mühendislik, şimdiden binlercesini teslim ettiği kart kilitleri ile ilgili gelecek planlarını da yapmış durumda.

Kontrol ya da görev bilgisayarı, radar, sinyal işleme birimi ve benzeri birçok askeri ve aviyonik sistemde kullanılan elektronik kartlar, bulundukları kasaya (kutuya), kart kilidi ile takılıyor. Kart kilidi, kartların, titreşim gibi çevresel etmenlere rağmen, kutudaki konumunu koruyarak görev yapmasını sağlıyor. Temas ile soğutma (conduction cooling) yönteminin kullanıldığı durumlarda, aynı zamanda, kartın ısısının sistemin dışına atılmasına da yardımcı oluyor.

GES Mühendislik, kart kilidi alanında ilk üretimlerini, farklı Türk kullanıcıları için gerçekleştirdi. 4 farklı grup kullanıcı gereksinimi için onlarca farklı boyda ürün geliştiren firma, 5.000’in üzerinde ürünün üretiminin tamamladı.

Uzun yıllardır kullanılan ve basit görünen bir parça olsa da kart kilidi, pazar dinamikleri nedeniyle kritik kararların verilmesinde başrol oynayabiliyor. Standart boyutlarda üretilen kart kilitleri, kartların boyutlarını da belirliyor. Kart tasarımcıları, mevcut firmaların sunduğu kart kilitlerinin dışına çıkan boyutlarda kartlar üretemiyor. GES Mühendislik ise kullanıcı gereksinimlerini ön plana alarak, gerektiğinde bu gereksinimleri karşılayacak özel kart kilitleri tasarlayıp üretiyor.

Kullanıcı Öncelikli Deneyim

GES Mühendislik, kullanıcının, kart kilidi ile ilgili özel isteklerini dinleyerek bunları tam olarak karşılayan ürünü teslim ediyor. Kullanıcı, başta boy olmak üzere, tüm gereksinimlerini, ihtiyacına göre belirtiyor. Bunlar arasında; ön gergi talep edip edilmediği ya da kartın kullanıldığı yerde yüksek titreşimlerin olup olmayacağı gibi gereksinimler de bulunuyor.

GES Mühendislik, sahip olduğu AS9100 Rev. D belgesi ile kart kilidi de dâhil tüm ürünlerinde fark yaratıyor.

GES Mühendislik, aldığı kullanıcı gereksinimleri ile kart kilidinin tüm tasarım ve üretim çalışmalarını gerçekleştiriyor ve kullanıcıya, kullanıma hazır ürün teslim ediyor. Firma, tasarım ve üretim süreçlerinde, AS 9100 belgesine sahip olmasıyla da fark yaratıyor. Ayrıca, ürünlerinde, en yüksek kalite havacılık alüminyumunu kullanıyor.

GES Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Özbek, gereksinimlere özel kart kilidi çözümü sunarken aynı zamanda maliyet etkinliği de sağladıklarını vurguluyor: “Kart kilidi konusunda yıllardır çalışan ve geniş bir kataloğa sahip olan firmalar var. Bugüne kadar kart üreticileri, hep bu kataloglardaki standart ürünlere uymak ve kartlarını buna göre tasarlamak zorunda kaldılar. Çünkü standart dışı bir ürün talep edemiyorlardı ya da talep etseler bile bunun maliyeti yüksek oluyordu. Biz ise hem kullanıcıya özel ürün geliştirebiliyoruz hem de bunu maliyet-etkin bir şekilde yapabiliyoruz. Bu hizmetimiz, kullanıcılarımızın önüne, özel kart tasarımı alanında, yepyeni kapılar açıyor.”

Yeni bir kart kilidinin tasarlanıp farklı sürümlerinin ortaya konması sürecini, GES Mühendislik, yaklaşık 1 ayda sonuçlandırabiliyor. Tasarımı hazır bir kart kilidi için 100 adetlik üretimi ise 2 ay gibi bir zamanda tamamlayabiliyor. Firma, bu süreleri daha da kısaltmak adına çalışmalarına devam ediyor.

GES Mühendislik, kart kilitlerini, modern altyapısını kullanarak üretiyor.

Ürün Ailesi Genişleyecek

GES Mühendislik, kart kilidi alanında ilk üretimlerini, farklı yurt içi kullanıcılar için gerçekleştirdi. 4 farklı grup kullanıcı gereksinimi için onlarca farklı boyda ürün geliştiren firma, 5.000’in üzerinde ürünün üretimini tamamladı. Firmanın, 2.000 adetlik bekleyen siparişi (backlog) bulunuyor. Ayrıca, yakın zamanda, toplam 2.000 adetlik yeni siparişin alınması bekliyor.

GES Mühendislik, kart kilidi ürün ailesi ile ilgili 2020 yılında bir dizi yeni atılım yapmayı planlıyor. Tasarımlarını çeşitlendirecek olan firma, ayrıca yeni mekanizmalar ve malzemeler üzerinde de çalışacak ve bunları, ürünlerine yansıtacak.

GES Mühendislik’in önümüzdeki 5 yıl için hedefi ise kart kilitleri konusunda, yıllık 15.000 adetlik üretim hacmine ulaşmak. Firma, bu hacmin, ilk zamanlarda, yurt içi ağırlıklı olacağını öngörüyor. GES Mühendislik yetkilileri, yerleşik ve köklü oyuncuların bulunduğu yurt dışı pazarda zorlu bir rekabete gireceklerini ve orta ve uzun vadede, yurt dışı pazarda da söz sahibi olacaklarını değerlendiriyor.

Özbek, kart kilidi ürün ailelerinin geleceği ile ilgili şunları söyledi: “Kullanıcılarımıza, tekrar edilebilir ve sürekli aynı kalitede ürün sağlamaya devam edeceğiz. Bunun yanı sıra kullanıcılarımızdan gelen geri bildirimlerle gerektiğinde, teslimat zamanı ve kalite gibi konularda, daha da ileriye gideceğiz. Kart kilidi konusu, kısa zamanda, hızlı ilerlediğimiz bir alan oldu ve bu ivmeyi, geleceğe taşımaya hazırız.”

Otomatik Araç Seviyeleme Sistemi

40 Tonluk Bir Platform, 3 Dakikada Otomatik Olarak Seviyelenebiliyor

GES Mühendislik, Otomatik Araç Seviyeleme Sistemi’ni, ASELSAN için özgün olarak geliştirdi. Sistem, üzerinde, radar benzeri faydalı yükler taşıyan askeri araçların, eğimli arazide, yere paralel hâle getirilmesi için kullanılıyor. Çeşitli sensörlerden gelen bilgileri kullanan ve toplamda 40 tonluk kaldırma kapasitesine sahip ve tüm alt sistemler de dâhil olmak üzere tamamen elektrikle çalışan sistem, platformu, 3 dakika içerisinde, 0,2 derece hassasiyetle yere paralel hâle getirebiliyor. Hâlihazırda kullanılan sistemlerde, araç personelinin, su terazilerinden faydalanarak bu görevi tamamlaması, ilgili personelin el becerisine de bağlı olarak değişiyor ve yaklaşık 1 saat sürebiliyor.

GES Mühendislik’in geliştirdiği elektromekanik sistemin, hidrolik sistemlere göre en büyük avantajlarından biri de seviyesini, uzun süre koruyabilmesi. Hidrolik sistemlerde, zaman geçtikçe, ayaklardan bir ya da birkaçında, yağ kaçağı gibi nedenlerle seviye farklılığı olabiliyor. GES Mühendislik’in elektromekanik çözümü ise seviyenin korunabilmesi için gereksinim duyulandan çok daha güçlü bir motor frenine sahip.

Sistemin, arazide, çok uzun süreler kalacak olmasını da göz önüne alan GES Mühendislik, uzaktan erişim ve kontrol yeteneğini de sisteme dâhil etmiş durumda. Kullanıcının tercihine göre kullanılabilen bu sistem, cep telefonuna yüklenen bir uygulama sayesinde, araç üzerindeki kontrol panelinde yer alan tüm işlevlerin, uzaktan kullanımına imkân veriyor. Benzer şekilde, sistem üzerinde oluşabilecek arıza durumunda, sahaya gitmeden müdahale edilebiliyor.

Mevcut gereksinimler, 32 tona kadar olan araçları kapsasa da GES Mühendislik, çözümünü, 40 tonluk araçlarda da kullanılabilecek şekilde ortaya koydu. Böylece, gelecekte ortaya çıkacak yeni ihtiyaçların, mevcut çözüm ile şimdiden kapsanması sağlandı. Sistemin tamamen elektrikle çalışıyor olması, bir diğer önemli avantajını oluşturuyor. Firmanın hedefinde ise daha düşük tonajlı çözümler var. Bunlar, 4×4 araçları ve römorkları da kapsayacak. GES Mühendislik, 40 tonun üzerine çıkılması gerekirse buna da tasarım ve üretim altyapısı ile hazır.

Kalifikasyon süreci başarıyla tamamlanan sistem; düşük sıcaklık (-40°C depolama, -30°C çalışma), yüksek sıcaklık (+50°C depolama, +40°C çalışma), nem ve yağmurlama testlerinden de geçti. Sistem, teslimata hazır hale geldi. GES Mühendislik, fuar katılımları ile tanıtım çalışmalarını yoğunlaştırdığı Otomatik Araç Seviyeleme Sistemi’nin, füze ve roket atış platformları da dâhil olmak üzere, farklı uygulamalarda da önemli bir potansiyele sahip olduğunu değerlendiriyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.