Ana Sayfa Haberler IDEF Özel Dosya Bölüm 2: Katmerciler, UKAP ile İnsansız Kara Aracı Pazarına da Girmeye Hazırlanıyor

IDEF Özel Dosya Bölüm 2: Katmerciler, UKAP ile İnsansız Kara Aracı Pazarına da Girmeye Hazırlanıyor

MSI Dergisi’nin 146, 147 ve 148’inci sayılarında yayımlanan ve IDEF 2017’ye ilişkin haber ve değerlendirmelerin yer aldığı yazı dizisinin ikinci bölümündeki “Katmerciler, UKAP ile İnsansız Kara Aracı Pazarına da Girmeye Hazırlanıyor” başlıklı haber, MSI Dergisi’nin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

Katmerciler, bu yılki IDEF’te; 4×4 Zırhlı Ambulans, HIZIR’ın hibrit güç paketine sahip sürümü ve Uzaktan Kontrollü Çok Namlulu Gaz Atar Sistemi gibi ürünlerini tanıttı ve daha önce hiçbir yerde duyurusunu yapmadığı, Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP)’nu görücüye çıkardı. Katmerciler standında, 4×4 Rubicon Jeep üzerine entegre edilen, NEFER zırhlama sistemi de sergilendi. Katmerciler, taktik tekerlekli zırhlı araç (TTZA) tasarımı konusunda elde ettiği tasarım kabiliyetini, UKAP ile yeni bir pazara taşıyabileceğini de IDEF’te gösterdi.

Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, fuarda ilk kez sergilenen Uzaktan Kontrollü Çok Namlulu Gaz Atar Sistemi entegre edilen 4×4 Zırhlı Personel Taşıyıcı KHAN’ın önünde.

 

UKAP, Ateş Desteğini Yakına Taşıyor

Katmerciler’in fuardaki en büyük sürprizi olan UKAP, temelde, ateş baskısının yoğun olduğu muharebe ortamlarında, dost unsurlara, yakın ateş desteği sağlamak üzere geliştirildi. Fuarda, ASELSAN tarafından geliştirilen SARP uzaktan komutalı stabilize silah sistemi entegre edilmiş şekilde tanıtılan UKAP, paletli bir şasiye sahip. Bu sayede zorlu arazilerde de hareket edebilen araç, %60’lık eğimlere tırmanabiliyor. Araç, fuarda sergilenen sürümünün toplam ağırlığı 1.100 kg olmasına rağmen, 2.000 kg’lık faydalı yük taşıma kapasitesi ile dikkat çekiyor.

Katmerciler’in, üzerine ASELSAN SARP monte ederek sergilediği UKAP. Modüler olarak tasarlanan araç, istenirse farklı görevler icra edebilecek şekilde modifiye edilebiliyor.

 

Aracın ana tahrik sistemi, elektrik motorlarından güç alan hidrolik motorlardan oluşuyor. Böylelikle hem elektrik motorları kir ve toz gibi etkenlerden daha iyi korunabiliyor hem de bu motorların, zorlu arazilerde ortaya çıkabilen sıkışma ve kilitlenme gibi durumlarda yanarak zarar görmesi engelleniyor. UKAP, sahip olduğu dâhili bataryalar ile 1 saat boyunca görev yapabiliyor. Ancak üzerine eklenebilen jeneratör ile bu süre, 5 saate kadar uzatılabiliyor. Aracın azami hızı ise saatte 25 kilometre.

Tüm fonksiyonları, 10 inçlik LCD dokunmatik panele sahip uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen UKAP, istenildiği takdirde, farklı görevlere yönelik faydalı yükler taşıyabilmesini olanaklı kılan modüler bir yapıda tasarlandı. Firma yetkilileri, gerek duyulması hâlinde, UKAP’ın, atış platformu yerine, yaralı tahliye aracı veya itfaiye aracına dönüştürülebileceğini ifade ediyor.

Muharebedeki Zırhlı Kurtarıcı

Katmerciler’in ilk kez sergilediği bir diğer araç olan 4×4 Zırhlı Ambulans, bir TTZA ve sıhhi kurtarma aracı (medevac)’nın birleşimi olarak tasarlandı. Araç tasarımında, Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde, bir ambulansın sahip olması gereken asgari özellikler ile Katmerciler’in TTZA konusunda sahip olduğu tecrübeler bir araya getirildi.

Katmerciler’in geliştirdiği 4×4 Zırhlı Ambulans, bir ambulans ile TTZA’nın füzyonu olarak ortaya çıktı. Araç, bir ambulansın olmazsa olmaz özellikleri ve TTZA’nın isterlerinden ödün verilmeden, iki araç tipinin özellikleri optimize edilerek tasarlandı.

 

Normal şartlarda, TTZA’lar ile ambulanslar, birbirinden farklı ve birbirine zıt gereksinimlere sahip. Örneğin, bir ambulansın içinin, insanın ayakta durarak çalışabileceği bir yüksekliğe sahip olması gerekirken; bir TTZA’nın ise ağırlık merkezinin yere yakın olması gerekiyor. 4×4 Zırhlı Ambulans ise bu iki araç ailesinin gereksinimlerini de karşılıyor. Firma yetkilileri, bu görevi başarabilmek için, iki farklı araç tipinin asgari gereksinimlerinden feragat etmeden, bir optimizasyon yaptıklarını ifade ediyor.

Örneğin, aracın, ön yaklaşma ve arka uzaklaşma açıları, bir TTZA’da olması gerektiği gibi yüksek olduğu için, araç, %60’lık dik eğimlere tırmanabiliyor. Bununla birlikte araç, 1,8 metrelik iç yüksekliği ile ambulans gereksinimlerinden de ödün vermeden, ayakta duran bir personelin yaralıları tedavi edebilmesine olanak tanıyor. Yaralı taşıma kapasitesi 5 kişi olan araç, sürücü ve yaralıların haricinde, 2 sağlık personeli taşıyabiliyor. Araç ayrıca, sahip olduğu diferansiyel kilidi ile 4X4 özelliği kazanıyor. Aracın zırh koruması ise müşteri istekleri doğrultusunda arttırılabiliyor.

HIZIR, Hibrit Tahrikli İlk Zırhlı

HIZIR TTZA’nın, ASELSAN ile birlikte geliştirilen hibrit sürümü de Katmerciler’in, fuarda ilk kez tanıttığı araçlardan biri oldu. HIZIR, öncelikle pazardaki TTZA’lar içerisinde, yerli olarak geliştirilen ve hibrit tahrik sistemine sahip ilk araç olarak öne çıkıyor.

Katmerciler’in tasarladığı 4×4 TTZA HIZIR’ın, ASELSAN tarafından geliştirilen hibrit güç paketi ile donatılan sürümü, fuarda ilk kez sergilendi. HIZIR’ın standart sürümünün sahip olduğu özelliklere ilave olarak aracın yakıt verimliliği arttırıldı; akustik ve termal izleri ise azaltıldı.

 

Araca hibrit özelliği kazandırılırken, sahip olduğu kabiliyetlerden ödün verilmeden yenileri de eklenmiş. Aracın standart sürümünde bulunan dizel motor, daha küçük hacimli; ancak daha verimli bir motorla değiştirilerek, araca, ASELSAN tarafından geliştirilen elektrik motoru eklendi. Farklı devirlerde farklı tork değerleri üreten içten yanmalı motorların aksine, elektrik motorları, en düşükten en yükseğe kadar tüm devir aralıklarında sabit bir tork ürettikleri için, araç, hem düşük hızlarda daha verimli çalışabilen hem de bu hızlarda daha kolay ivmelenebilen bir hâle geldi. Böylelikle aracın kilometre başına yakıt tüketimi de düşürüldü.

Ayrıca elektrikli tahrik modu sayesinde, aracın, termal ve akustik izleri azaltıldı ve muharebe sahasında, kendini gizleyerek hareket edebilme kabiliyeti, önemli ölçüde arttırıldı. Elektrik motorunu besleyen bataryaların aracın altında konumlandırılması sayesinde de aracın ağırlık merkezi daha aşağı çekilerek hem daha dengeli bir sürüş sağlandı hem de aracın manevra kabiliyeti arttırıldı.

Hibrit HIZIR, dizel motoru ile bataryalarını kendisi şarj edebiliyor; böylelikle elektrik şebekelerinden bağımsız olarak da harekât icra ederek menzili uzatılabiliyor. Rampa inerken ya da yavaşlarken ortaya çıkan frenleme enerjisini depolayabilen araç, bu özelliği sayesinde, yakıt tasarrufu konusunda da bir adım öteye geçiyor. Araç içerisindeki kontrol sistemleri, sürücünün talebi doğrultusunda, aracın en verimli şekilde çalışacağı tahrik modunu, otomatik olarak da seçebiliyor. Araç tüm bu yeteneklere ise bataryalar da dâhil olmak üzere, ASELSAN tarafından geliştirilen alt sistemler sayesinde kavuşuyor.

Aracın sahip olduğu taktik kabiliyetlerinden öte belki de en önemli özelliği, yarının muharebe sahalarında sıklıkla göreceğimiz hibrit tahrik sistemine sahip araçların ilk örneği olarak, bu tür araçların milli olarak geliştirilmesinin yolunu açmış olması.

Kalabalıkların Kontrolü İçin Yeni Nesil Gaz Fişeği Sistemi

Katmerciler’in fuarda ilk kez tanıttığı bir diğer ürün ise Uzaktan Kontrollü Çok Namlulu Gaz Atar Sistemi oldu. Dünya üzerinde standart olarak kullanılan, 38 mm ve 40 mm çapındaki gaz fişeklerini atabilen bu sistem, Katmerciler’in geliştirdiği, 4×4 Zırhlı Personel Taşıyıcı KHAN’a entegre edilmiş şekilde sergilendi.

Özellikle meskûn mahallerde, kalabalıkların kontrolü (crowd control) için kullanılabilecek bu silah sisteminde, her birinde bir gaz fişeği bulunan, 52 adet namlu bulunuyor. Bu sayede, gerektiğinde tek tek veya çoklu atış yapılabiliyor. Sistem, her birinde 13 namlu bulunan 4 adet kartuştan oluştuğu için, mühimmatın yeniden doldurulması işlemi, yedek kartuşlar kullanılarak hızlandırılıyor.

Sistem, yatay eksende 360 derece, dikey eksende ise -10 ila +70 derece aralığında dönebiliyor. Üzerinde gündüz ve gece görüş kameraları bulunan sistem, 30x optik büyütme ve video kayıt özelliğine de sahip. Silah sisteminde, dâhili lazer mesafe tespit sistemi ve balistik bilgisayar da mevcut. Böylelikle çok yakın mesafeye yapılacak tehlikeli atışlar, otomatik olarak engellendiği gibi, uzak mesafelere yapılacak atışlar için de silah yükselişi, otomatik olarak ayarlanıyor. Sistem, sahip olduğu coğrafi konumlama ve hedefleme sistemi sayesinde ise kullanıcısına, engel gerisindeki hedeflere, görmeden atış yapma imkânı sunuyor.

Sistemin bir diğer özelliği de hem araç içinden hem de dışarıdan kontrol edilebilmesi. UKAP’ı kontrol etmek için kullanılan kumanda modülü, farklı bir yazılımla donatılarak, sistem, tüm fonksiyonları ile uzaktan kullanılabiliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.