Ana Sayfa Haberler IDEF Özel Dosya Bölüm 2: Meteksan Savunma, Teknolojik Kazanımlarını Ürünlere Dönüştürüyor

IDEF Özel Dosya Bölüm 2: Meteksan Savunma, Teknolojik Kazanımlarını Ürünlere Dönüştürüyor

MSI Dergisi’nin 146, 147 ve 148’inci sayılarında yayımlanan ve IDEF 2017’ye ilişkin haber ve değerlendirmelerin yer aldığı yazı dizisinin ikinci bölümündeki “Meteksan Savunma, Teknolojik Kazanımlarını Ürünlere Dönüştürüyor” başlıklı haber, MSI Dergisi’nin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

Başarıyla tamamladığı projelerin ardından, elde ettiği teknolojik birikimini ürünlere dönüştürmeyi amaçlayan ve bu yolda emin adımlarla ilerleyen Meteksan Savunma, geldiği noktayı, IDEF 2017’de gözler önüne serdi. Firmanın fuarda sergilediği ürünleri, şöyle sıralandı:

  • Helikopter MİLDAR Atış Kontrol Radarı
  • İnsansız Hava Araçları için Otomatik Kalkış ve İniş Sistemi (OKİS)
  • Retinar OPUS Çevre Gözetleme Sistemi
  • Füze Sistemleri için Veri Bağları
  • Radar Altimetreler
  • Karinaya Monteli Sonar Sistemi
  • Sualtı Erken Uyarı Sensörleri
  • Sualtı Haberleşme Sistemleri
  • Yara Savunma Simülatörü

Retinar OPUS Çevre Gözetleme Sistemi

 

Ayrıca, tüm birimleri ile sanayileşmesi Meteksan Savunma tarafından tamamlanan ve karinaya monteli kısmı (wet-end) Meteksan Savunma standında sergilenen milli sonarın su üstü (dry-end) kısmı da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı standında yer aldı.

Meteksan Savunma, ürün sahibi firma kimliği ile yabancı oyuncuların da ilgisini çekti. Entegre sınır güvenliği çözümlerinde, Retinar ürün ailesinin kullanılması ile ilgili yabancı firmalarla görüşmeler gerçekleştiren firma yetkilileri, Meteksan Savunma’nın haberleşme ürünlerinin farklı platformlarda kullanımına yönelik de temaslarda bulundu.

Meteksan Savunma Genel Müdürü Tunç Batum, firmanın geldiği noktayı ve gelecek hedeflerini şöyle anlattı: “Meteksan Savunma, bugün, yıllık 100 milyon lira ciroya sahip bir firma. İstihdam ettiğimiz 240 kişilik işgücünün 120’si tasarım mühendisi ve bunların neredeyse yarısı, yüksek lisans ve doktora sahibi yetişmiş personel. Gelecek 3 yıl içerisinde ise ciromuzu 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz; ancak bu büyüme, personel sayısının artışı yoluyla gerçekleşmeyecek. Biz, derin yetkinlik oluşturduğumuz odak alanları belli bir firmayız ve bu alanların dışına çıkmayı çok istemiyoruz. Odak alanlarımız, değişen konjonktür ile birlikte evrim geçirebilir. Ancak biz bu büyümeyi, her geçen gün daha fazlasını ekosistemimize kattığımız ve kendi alanında yetkin alt yüklenicilerimizle birlikte gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

OKİS, Hava Araçlarının Emniyetini Arttırıyor

İnsansız hava araçlarının (İHA’ların) kalkış ve inişlerinde kullanılan OKİS; İHA’lar üzerinde yer alan, transponder ve anten içeren hava birimi ile pistte konuşlu tek darbe sorgulama radarından oluşan yer birimi olmak üzere, iki ana kısımdan oluşuyor. OKİS Hava Birimi, küçük boyutları ve düşük ağırlığı ile hemen her segmentteki İHA’da, faydalı yük taşıma kapasitesine önemli bir etkisi olmadan kullanılabilecek şekilde geliştirildi. OKİS Yer Birimi ise takip ettiği OKİS Hava Birimi sayesinde, İHA’nın 3 boyutlu (mesafe, yanca ve yükseliş) bilgilerini İHA Yer Kontrol İstasyonu’na besleyerek, İHA’nın emniyetli ve hassas iniş kalkışına imkân sağlıyor.

Portatif bir yapıya sahip olma, iki personel tarafından taşınabilme, kısa sürede kurulabilme ve sökülebilme özelliklerine sahip olan sistem, mevcut pistlerin, her iki yönünden kalkış ve inişe de olanak tanıyor. Ayrıca geliştirilen sistem, GPS sinyalinin karıştırmaya karşı korumasız olması sebebiyle İHA’ların otomatik kalkış ve iniş süreçlerinde güvenli bir çözüm olarak ortaya çıkıyor.

Sistem, gerektiğinde, insanlı platformların kalkış ve inişlerinin, her koşulda, emniyetli bir şekilde gerçekleştirilmesi için de kullanılabilecek.

MİLDAR Nihai Entegrasyon için Hazır

Helikopter MİLDAR’ın temel fonksiyonları; hedef tespit takip ve arazi profili oluşturmak. Sistemin başlıca özellikleri ise LPI (düşük tespit edilme olasılığı) özelliği, frekans atlama, ararken takip yapma (Track-While-Scan), çoklu hedef takibi yapabilme, malzemeye gömülü dalga kılavuzu teknolojisiyle düşük ağırlık ve hacim olarak sıralanıyor.

Çalışma frekans bandı Ka-bant olan Helikopter MİLDAR, 12 km menzile kadar yer hedefleri  (tank, ZMA, ZPT, arazi araçları) ve 8 km’ye kadar hava hedefleri (helikopter, insansız hava aracı) için hassas açı ve menzil ayrışımı yaparken, hıza bağlı hedef tasnifi de yapabiliyor.

Helikopter MİLDAR, Arazi Profili Oluşturma (ARPO) modunda, pilotların düşük görüş şartlarında emniyetli seyrüsefer yapabilmeleri için, üzerinde uçulacak arazinin topolojisini ve doğal ve yapay engelleri, radar ekranında gösterebiliyor.

Kalifikasyon sürecinde, erişim kolaylığı ve helikopter üzerinde modifikasyon gerektirmemesi gibi sebeplerle T129 ATAK’ın sağ kanatçığının altına entegre edilen MİLDAR, helikopterin alternatif diğer bölgelerine entegre edilebilir durumda.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.