Ana Sayfa Haberler Kırıkkale’de Toplanan TOBB Savunma Sanayi Meclisi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı Ağırladı

Kırıkkale’de Toplanan TOBB Savunma Sanayi Meclisi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı Ağırladı

 

MSI Dergisi’nin 170’inci sayısında yayımlanan özel haber, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Savunma Sanayi Meclisi’nin 38’inci Toplantısı’na katılan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hem önemli mesajlar verdi hem de sektörün sorunlarını dinledi. Bakan Akar’ın, sektörün ülke savunmasındaki önemini vurguladığı toplantıda, KOBİ’ler de sorunlarını, Bakan Akar’a birinci elden iletme fırsatı buldu.

 

Toplantı, 30 Ekim’de, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası’nda, Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, Bakan Akar’ın yanı sıra Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, MKEK Genel Müdür Vekili Mehmet Ünal, Mili Savunma Bakanlığı (MSB) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları, meclis üyeleri ve Kırıkkaleli sanayiciler katıldılar. Toplantının teması ise KOBİ’lerin sektörde oynadıkları rol ve bu rolün daha da arttırılması oldu.

Toplantı, protokol üyelerinin konuşmaları ile başladı. Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, Kırıkkale’nin sektör için önemine değindi: “MKEK, Kırıkkale’nin sahibi, Kırıkkale’nin varlık sebebi. Kırıkkale, silaha adını veren şehir, silahın ana yurdu. Bu anlamda burada, çok ciddi silaha dayalı bir kültür var. Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde arsa tahsisleri ve çalışmalarımız devam ediyor.”

Haktankaçmaz’ın ardından söz alan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomik gelişim açısından güvenliğin önemine vurgu yaptı: “Huzurun olmadığı yerde ticaret olmaz. Ticaretin olmadığı yerde de zenginlik olmaz. Dünyanın daha zengin bir yer olabilmesi için, daha güvenli bir yer olmasına ihtiyaç var.” Türk savunma ve havacılık sektörünün son dönemde kaydettiği başarıya da değinen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Kamunun desteği olmasaydı özel sektör; özel sektörün azmi ve çalışkanlığı olmasaydı da kamu tek başına bu başarıyı gerçekleştiremezdi. Elbette bizler bu başarı ile yetinmeyeceğiz. Türk savunma ve havacılık sanayisinin üretim, ihracat ve teknoloji geliştirme alanlarında şimdiye kadar yaptıklarından çok daha fazlasını başaracak potansiyeli var… Şimdi, yeni Sanayi Devrimi’nin alametifarikası olan; ileri malzeme, yapay zekâ ve siber güvenlik gibi alanlarda özgün teknolojiler geliştirmeye odaklanmalıyız. Bu devirde, metali, verimli ve kaliteli işlemek yetmiyor. Her ne üretiyorsak teknolojiyi entegre etmek zorundayız. Bu noktada, hep birlikte hareket etmeliyiz. Kamu bize güvenmeli, destek olmalı. Sektörün büyük oyuncuları ve onların etrafında konumlanan KOBİ’ler, birlikte hareket etmeli. Hiçbir kuruluş, ne kadar büyük olursa olsun, nihai ürününün tüm aşamalarını, tek başına gerçekleştiremez. Savunma ve havacılık sektörü şirketlerimizin, üretim süreçlerine KOBİ’leri azami ölçüde dâhil etmeleri, burada çok önemli. İşte bugün, KOBİ’lerin savunma sanayisi kontratlarından aldıkları payı, nasıl arttıracağımızı tartışacağız”.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da kısa bir konuşma yaparak faaliyetlerini, ülkenin ve sektörün gelişmesi doğrultusunda gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Sektör ve İhtiyaçlar

Son konuşmayı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptı. Bakan Akar, konuşmasının ilk bölümünde, ihtiyaçlar ve sektörün bunları karşılaması ile ilgili değerlendirmelerini iletti: “MSB olarak, TSK olarak biz neredeyiz, ne yapıyoruz? Bulunduğumuz konum nedir, içinde bulunduğumuz durum nedir? Durumu biz nasıl görüyoruz, nasıl değerlendiriyoruz? Bu manada ne yapmamız lazım? İhtiyaçlarımız neler, sorunlarımız neler?.. İhtiyaçlar sonsuz; kaynaklar daima sınırlı. Kim olursanız olun, hangi ülke olursanız olun: Bu önerme daima geçerli… O zaman ne yapacağız? O zaman, öncelik vereceğiz; o zaman bir takım yöntemler belirleyeceğiz. Bir öncelik dâhilinde yapmamız gereken nedir, bunlara bakacağız, bunların peşinde koşacağız. Öncelikler dâhilinde elimizdeki insan gücünü, sermayeyi, teknolojiyi, hammaddeyi, kaynakları, bir sıra uyarınca kullanmak durumundayız… Tüm bu faaliyetlerin yapılabilmesinin arkasında; güçlü bir şekilde, istenilen şekilde yapılabilmesinin arkasında, güçlü bir savunma sanayisi ihtiyacı, açık ve seçik ortada duruyor. Bunların da mimari sizlersiniz; yapıcısı, destekçisi, planlayıcısı, uygulayıcısı sizlersiniz. Milli ve yerli bir savunma sanayisi olmadan, bizim faaliyetlerimizi başarılı bir şekilde yapmamızın imkân ve ihtimali yok. Dolayısı ile bu konuda sizlere çok önemli ve hayati görevler düştüğünü; yaptığınız işlerin çok büyük ve anlamlı; hatta kutsal olduğunu söylemek, yanlış olmayacak. Savunma sanayisi konusu, en kritik konu.”

 

Sektörün Önü Açık

Bakan Akar, sektörün önünü açacak gelişmelere de değindi: “İhtiyaçlar, kaynaklarla orantılı. Kaynak geliştikçe, kullanıcının bakış açısı da gelişiyor. Bakış açısı geliştikçe, ihtiyaçlara çeşitleniyor, daha kompleks hale geliyor. Bunların karşılanması lazım. Buna ilişkin de TSK, her geçen gün proje sayısını arttırıyor. Tabii bunların yapılmasında, özel sektör kuruluşlarının rolü çok büyük.” Bakan Akar, bu noktada, sektörle yakın çalışma için “ciddiyet, samimiyet, açıklık”ın tek şart olduğunu ifade etti.

Bakan Akar, tedarik sistemi ile ilgili bir yeniliği de katılımcılarla, silahlı kuvvetlere yönelik yiyecek tedariki örneğini vererek paylaştı. Eski sistemde, bilinen büyük markalar, TSK’nın yiyecek alım ihalelerine, 2 nedenle girmeyi tercih etmiyordu:

  1. Tedarikçinin yetkinliklerinin incelenmeden düşük fiyata bakılması ve “merdiven altı” tabir edilen üreticilerin, düşük fiyat vermesi.
  2. Alım miktarı büyük olsa da alım ihalesinin her yıl tekrarlanması. Belli bir pazarı olan üreticiler, bu pazara ek, büyük miktarda alım için kapasite genişletme yatırımı yapmak zorunda. Ancak bir sonraki sene alımın kendisinden yapılacağının garanti olmaması, bu yatırımın yapılabilirliğini olumsuz etkiliyor.

Soldan sağa: Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, TOBB Savunma Sanayi Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve MKEK Genel Müdür Vekili Mehmet Ünal.

 

Bakan Akar, yaptıkları değişikliklerle ihalelere, sadece piyasada kayıtları olan, güvenilir şirketlerin çağırılmasının ve kazanan firma ile daha uzun vadeli sözleşme yapılmasının önünü açtıklarını söyledi: “Bunu, hem giyim, kuşam, yiyecek-içecek için hem de harp silah araç ve gereçlerinin yedek parçalarının yenileştirme ve millileştirilmesi konusunda yürürlüğe soktuk. Uygulamada bazı sıkıntılar çıkabilir; ama bizim niyetimiz, maksadımız, bunu gerçekleştirmek.”

Bakan Akar, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı’nda, savunma sanayisi projelerinin ağırlıkta olduğunu da hatırlattı. Bu projelerin bir an önce hayata geçirilmesi için her türlü baskıyı yapma kararı aldıklarını dile getiren Bakan Akar, “Bir an önce bu projelerin gerçekleşmesini sağlayacağız ki savunma sanayisinin diğer kademelerine, diğer sektörlere örnek olsun.” dedi.

 

Bakan Akar, MKEK’de incelemelerde de bulundu.

Bakan Akar, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle 2020-2030 dönemiyle alakalı olarak, gelişmiş teknoloji konusunda bugüne kadar yaptıklarımızın çok ötesinde imkân ve kabiliyetlerimizi geliştirmemiz lâzım. Elimizdekilerle tatmin olmayıp, mutlaka daha da büyütmemiz lâzım ve bu doğrultuda, bu hedefe varmak için; 2020, 2030 dedik… Vizyon olarak diyoruz ki, milli güç unsurlarının arasında iş birliği ve süreklilik sağlanmalı. Yani milli güç unsurları dediğimiz; sivili, askeri, polisi, işçisi, şirketi, holdingi, üniversiteleri… Bir yumruk olup, bir birlik ve beraberlik içinde bir hedefe yönelmesi lazım. Biz bu işi başaracağız.”

 

Toplantının, protokol konuşmalarından sonraki bölümü, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. TOBB Savunma Sanayi Meclisi Başkanı Yılmaz Küçükseyhan’ın verdiği bilgilere göre; bu bölümde, dünya ve Türk savunma sanayilerini mukayese eden bir sunumun gerçekleştirildi. Ardından da küme ve küme derneklerinin sorunları, Bakan Akar’a arz edildi.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.