Ana Sayfa Haberler 1 Trilyon Avroluk “Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı” için Süre Azalıyor

1 Trilyon Avroluk “Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı” için Süre Azalıyor

Avrupa Birliği (AB)’nin, 1 trilyon avro bütçeye sahip Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı’na (European Green Deal Call) başvuru için süre azalıyor. Firmaların, çağrı kapsamında projelerini sunabilmesi ve hibe niteliğindeki desteklerden yararlanabilmesi için 18 Eylül’de başlayan süreç, 26 Ocak 2021’de son bulacak. Konunun, savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren firmaları da ilgilendiren bir yönü bulunuyor. Çağrı kapsamında yer alan konuların bir kısmının, sektörde faaliyet gösteren firmaların kabiliyetleri ile örtüştüğü görülüyor.

Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı, 2050 yılına kadar, sera gazı salınımlarını sıfırlayarak Avrupa kıtasını iklim nötr hale getirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda gerekli tedbirleri alırken aynı zamanda da Avrupa sanayisinin daha verimli, daha modern ve daha rekabetçi olabilmesi için, kabiliyetlerinin geliştirilmesini hedefliyor. AB, 2021 yılı sonuna kadar, hibe sözleşmelerinin büyük kısmını tamamlamayı ve 2027 yılı sonuna kadar da “Sürdürülebilir Avrupa Yatırım Planı” kapsamında ayırdığı 1 trilyon avro bütçeyi harcamayı öngörüyor.

Bu amaçla hazırlanan yatırım planı kapsamında yer alan alt başlıklara ve bu alt başlıklara yönelik hâlihazırda açılmış çeşitli proje tekliflerine, https://h2020.org.tr/tr adresinde yer alan; “Ufuk 2020 Tüm Çağrıları” sekmesinden ulaşılabiliyor. Türkiye’de, Ufuk 2020 projelerinde koordinasyondan sorumlu kurum olan Tübitak, Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı altındaki projelere de destek veriyor. Projelerin değerlendirilmesinde, “Ufuk 2020” değerlendirme sisteminin kullanılacak olması, daha önce benzer bir proje tecrübesine sahip olan kuruluşlara bir avantaj sağlayabilir.

Sektörün İlgisini Çekecek Projeler

Yatırım planında, “Orman yangınlarına karşı mücadelede yenilikçi araçların entegrasyonu ve gösterimi” gibi proje konularından, “Sürdürülebilir ve akıllı ulaşım için yeşil havaalanları ve limanlar” gibi proje konularına kadar, özellikle savunma ve havacılık sanayisinde faaliyet gösteren firmaların yeteneklerini sergileyebilecekleri çok sayıda proje teklifi bulunuyor. Özellikle Türkiye’de, halihazırda elektrikli araçlar konusunda çalışan firmaların olduğu dikkate alındığında, çevreci ve ekonomik ulaşım sistemlerine yönelik geniş katılımlı bir proje teklifinin de mümkün olabileceği akla geliyor.

Planda belirlenen hedefe ulaşmaya yönelik tespit edilen çeşitli alt başlıklar kapsamında, sürdürülebilir ve akıllı ulaşıma geçilmesi ile temiz, ulaşılabilir ve güvenli enerjinin sağlanması gibi savunma ve havacılık sanayisi kuruluşları da dahil olmak üzere, her türlü sanayi kuruluşunun ilgisini çekebilecek alt başlıklar da yer alıyor.

AB, çevreci bir ekonomiye geçerken rekabet gücünü de kaybetmek istemiyor. Bu nedenle plan kapsamında; temiz ve sıfır atıklı ekonomi için endüstrinin harekete geçirilmesi veya inşaat ve restorasyon çalışmalarında, enerji ve kaynak yönünden verimliliğin sağlanması gibi daha fazla teknolojiye odaklanan alt başlıklar da mevcut.

Çağrılar incelendiğinde, inovasyon ve demonstrasyon odaklı çağrıların ağırlıklı olduğu, çağrı altında çok fazla başlığın yer almadığı ve bu sayede de etkisi büyük olacak projelerin desteklenmesinin hedeflendiği dikkati çekiyor. Çağrı kapsamında, kısa ve orta vadede hissedilebilir sonuçlar doğuran; ama aynı zamanda uzun vadede kalıcı etkiler bırakan projelerin tercih edileceği ifade ediliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.