Ana Sayfa Haberler Deniz Sistemleri Semineri, Katılım ve Bilgi Paylaşım Konularında Örnek Oldu

Deniz Sistemleri Semineri, Katılım ve Bilgi Paylaşım Konularında Örnek Oldu

Seminere, başta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir olmak üzere Deniz kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarından çok sayıda yetkili isim katıldı.

Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com

K. Burak CODUR/ b.codur@savunmahaber.com

Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com

Sektör oyuncularının hem ürün geliştirme hem de Ar-Ge faaliyetlerini planlamak ve yönlendirebilmek için zaman zaman son kullanıcılarla bir araya gelebilmesi, büyük önem taşıyor. Bu yıl, 15-16 Kasım tarihlerinde 10.su gerçekleştirilen Deniz Sistemleri Semineri (DSS), son kullanıcılar ile sektörü bir araya getiren, örnek bir etkinlik oldu.

Seminere, başta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir olmak üzere Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarından (Dz.K.K.lığı ve S.G.K.lığı) çok sayıda yetkili isim katıldı. Oramiral Özbal ve Tümamiral Kendir, tüm stantları dolaşarak firmalardan bilgi aldılar. Firma yetkilileri ise gündemlerindeki konuları dile getirme fırsatı buldular.

DSS’21’de, toplam 40 sunum gerçekleştirildi ve fuaye alanında 19 stant açıldı. Etkinliğe, yaklaşık 600 kişi kayıt yaptırdı.

Etkinliğin açılış oturumunda, organizasyon komitesi adına açılış konuşmasını yapan Yüksek Mühendis Albay (E) Zafer Betoner, seminerin sektör için üstlendiği rolü, “Seminerlerimiz ile kara, deniz ve hava savunma sektörlerinde yaşanan gelişmelerin kaydını tutmaya yardımcı olma hedefimizi sürdürüyoruz.” sözleriyle dile getirdi.

Yüksek Mühendis Albay (E) Zafer Betoner

İnsansız Sistemlerde Standardizasyona Gidilmeli

Etkinlikte yapılan sunumlarda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri, sektöre yol gösterecek paylaşımlarda bulundular. Açılış oturumunda bir konuşma yapan Deniz Kuvvetleri Teknik Başkanı Tuğamiral Ramis Akın, projelerde son dönemde öne çıkan gelişmeleri sıraladı.

Tuğamiral Akın’ın değindiği gelişmelerden biri, BURAK sınıfı korvetlerin modernizasyonu oldu. İzmir ve İstanbul Tersane Komutanlıklarınca gerçekleştirilen çalışmalarla, 3 aylık bir süreçte, BURAK sınıfı bir korvetin izleme ve arama radarı, milli sistemlerle değiştirildi. Ayrıca, geminin savaş harekat merkezine ADVENT, 3 konsollu bir konfigürasyonda entegre edildi ve geminin baş topu, 76 mm’lik topla değiştirildi.

Tuğamiral Akın, AKYA ağır sınıf torpidosunun kullanıma hazır hale geldiğinde, Dz.K.K.lığı envanterindeki tüm denizaltılardan atılabileceği bilgisini paylaştı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının, 2024 yılında 2 adet açık deniz karakol gemisini envantere almayı planladığını; bu gemilerden ilkinin kaynağının yapıldığını belirtti.

Tuğamiral Akın, konuşmasında, insansız sistemler için ayrı bir parantez açtı ve bu sistemlerdeki standardizasyon ihtiyacını sektörün gündemine taşıdı. Şu anda kullanıma hazır olan ve geliştirilmekte olan sistemlerin konsolları ve antenleri birbiri ile uyumlu değil. Bu ise her bir sistem için gemilere yeni donanımların entegre edilmesi anlamına geliyor. Birlikte çalışabilirlik ve arayüz standartlarının belirlenerek uygulanması ve tüm sistemlerin ADVENT savaş yönetim sistemi ile uyumlu olması, bu sorunun çözümü olarak görülüyor. Tuğamiral Akın, standart belirleme sorumluluğunun sadece Dz.K.K.lığında olmadığını, sistem geliştirici olan tüm paydaşların da bu konuda çalışması gerektiğini vurguladı.

Deniz Kuvvetleri Teknik Başkanı Tuğamiral Ramis Akın

Deniz Hava Gücünde Hedef 150 Hava Aracı

Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Alper Yeniel, seminerde yaptığı sunumda, Dz.K.K.lığının hava gücü ile ilgili son durumu paylaştı. Buna göre, Dz.K.K.lığı envanterinde, 9 farklı tipte, toplam 64 hava aracı bulunuyor:

  1. 2 adet P-72 Deniz Karakol Uçağı
  2. 6 adet P-235 Deniz Karakol Uçağı
  3. 3 adet C-72 Genel Maksat Uçağı
  4. 4 adet TB-20 Eğitim uçağı
  5. 24 adet SH-70 Helikopteri
  6. 9 adet AB-212 Helikopteri
  7. 9 adet BAYRAKTAR TB-2 İnsansız Hava Aracı (İHA)
  8. 6 adet ANKA-B İHA
  9. 1 adet AKSUNGUR İHA
İzmir ve İstanbul Tersane Komutanlıklarınca gerçekleştirilen çalışmalarla, 3 aylık bir süreçte, BURAK sınıfı bir korvetin izleme ve arama radarı, milli sistemlerle değiştirildi. Fotoğrafta, BURAK sınıfı bir korvet, modernizasyon öncesi hali ile görülüyor.

Kuvvet, önümüzdeki dönemde İHA sayısını 21’e yükseltmeyi hedefliyor. Özellikle ANADOLU çok maksatlı amfibi hücum gemisinin envantere girmesi ile toplam 150 hava aracından oluşan bir büyüklüğe erişilmesi de hedefler arasında yer alıyor. Bu kapsamda Dz.K.K.lığının gündemindeki projeler şöyle sıralanıyor:

  • Yeni Nesil Deniz Karakol Uçağı: Jet motorlu olması planlanan bu uçakların; 14 saat görev yapabilmesi, havadan satha güdümlü mermi taşıyabilmesi ve harekât sahasına süratle intikal edebilmesi, arzu edilen özellikler arasında yer alıyor.
  • Taarruz Uçağı: Dz.K.K.lığı, F-35 alımının gündemden çıkmasıyla ANADOLU’da, HÜRJET’i ve Milli Muharip Uçak’ı konuşlandırabilmenin yollarını araştırmaya başladı.
  • Genel Maksat Helikopteri: Dz.K.K.lığı, gemiden gemiye ya da gemi ile kara arasında malzeme ve personel taşıma görevlerini yerine getirecek 6 adet helikopter tedarik etmeyi planlıyor.
  • Çok Maksatlı Orta Yük Nakliye Helikopteri: Bu helikopterlerin, amfibi birliklerin karaya çıkartılmasında kullanılması hedefleniyor.
  • Havadan Erken İhbar Helikopteri: Bu helikopterlerin, hem ANADOLU ile birlikte kullanılması hem de gerektiğinde karada konuşlandırılarak görev yapması planlanıyor.
  • Taarruz Helikopteri: Dz.K.K.lığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda, 10 adet taarruz helikopterini, 2022 yılının Mart ayında devralacak. Tuğamiral Yeniel, sunumunda helikopter tipi ile ilgili bilgi vermedi. Ancak basında Kasım ayı içinde çıkan çeşitli haberlerde, söz konusu helikopterlerin AH-1W Super Cobra modeli olduğuna dair bilgiler yer aldı.
  • Yeni Nesil Helikopter: Dz.K.K.lığı, 9 adet AB-212’nin yerini alacak helikopterler tedarik edecek. Tuğamiral Yeniel’in sunumunda, bu konu ile ilgili yansıda, GÖKBEY ve S-70 helikopterlerinin görselleri kullanıldı.
  • Silahlı İHA: Dz.K.K.lığı, gemi üzerine konuşlandırılacak sabit kanatlı ya da döner kanatlı 26 adet İHA tedarik etmeyi planlıyor. Tuğamiral Yeniel, bu kapsamda yürütülen GİHA projesinde belli bir aşamaya gelindiğini belirtti.

Tuğamiral Yeniel, modernizasyon projeleriyle ilgili de bilgiler paylaştı. Buna göre, Dz.K.K.lığı, SEAHAWK helikopterlerinde kullanılan Hellfire füzelerinin yerini almak üzere TEMREN füzelerini tedarik edecek. TEMREN, Roketsan’ın UMTAS füzesinin Dz.K.K.lığı envanterindeki ismi olacak. TEMREN atma kabiliyetine sahip olacak şekilde donatım faaliyetleri devam eden SEAHAWK helikopterinin, 2022 yılının Mayıs ayında teslim alınması planlanıyor.

Deniz karakol uçaklarının modernizasyonu kapsamında ise uçakların taktik komuta sistemi, Araştırma Merkez Komutanlığının (ARMERKOM) koordinasyonunda modernize ediliyor ve ADVENT MARTI sistemi uçaklar entegre ediliyor. ADVENT MARTI entegre edilen ilk P-235, çeşitli test uçuşlarını başarıyla tamamladı. Uçakların sonoboy işleme sistemi de ARMERKOM’un koordinasyonunda modernize ediliyor ve farklı Türk firmaları bu çalışmada görev alıyor.

Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Alper Yeniel

Deniz Tayyare Uçuş Okulu Mezunlar Vermeye Başladı

Tuğamiral Yeniel, Dz.K.K.lığının pilot ihtiyacını karşılamak için 2018’de kurulan Deniz Tayyare Uçuş Okulu’nun faaliyetlerinin son durumunu da anlattı. Geçtiğimiz 2 dönemde, toplam 8 helikopter pilotunu mezun eden okul, sabit kanatlı hava araçlarını kullanacak pilotların eğitimi konusunda ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile bir protokol imzaladı. Protokol uyarında Dz.K.K.lığı personeli, Isparta’daki Kara Havacılık Okulu’nda eğitim almaya başladı.

Tuğamiral Yeniel, Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma Tesisi İnşa Projesi’nin devam ettiği ve kullanıma hazır olduğunda, bölgede, bu vasıftaki tek simülatör olacağı bilgisini de paylaştı.

Deniz karakol uçaklarının taktik komuta sistemi, ARMERKOM’un koordinasyonunda modernize ediliyor ve ADVENT MARTI sistemi uçaklar entegre ediliyor. ADVENT MARTI entegre edilen ilk P-235, çeşitli test uçuşlarını başarıyla tamamladı.

ARES Tersanesi’nin Kontrol Botları, En Zor Testleri Geçti

Komutanlığın projeleri ile ilgili bilgiler veren S.G.K.lığı Teknik Başkanı, Kıdemli Albay Talip Köşker, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ARES Tersanesi ana yükleniciliğinde yürütülen Kontrol Botu Projesi için özel bir parantez açtı.

Projede kapsamında, karasularının içinde, sahile yakın kesimlerde ve akarsuların denize dökülen yerlerinde hızlı müdahale için 105 adet bot tedarik ediliyor. Su jeti tahrik sistemine sahip botların, 3 boyutlu yüksek ivme değerlerine ve özel görev şartlarına dayanıklı olması gerekiyor. Projede, hem tekne formu hem de tekne malzemesi buna göre belirlendi. Malzeme olarak standart elyaf yerine karbon takviyeli elyaf kullanıldı; ayrıca teknenin birçok bölümünde, ilave katmanlarla dayanım arttırıldı.

S.G.K.lığı Teknik Başkanı, Kıdemli Albay Talip Köşker

Albay Köşker, sadece kurtarma ekipmanlarına uygulanan bazı testlerin, projede, bu sınıftaki bir tekneye ilk defa uygulandığını vurguladı. Bu testler şöyle sıralanıyor:

  • 3,5 m/s hızla beton bloğa yanal çarpma
  • 2 m yükseklikten su seviyesine serbest düşme
  • Azami süratle baştan karaya çıkma

Projede, seri üretim faaliyetleri başladı. S.G.K.lığının tüm botlarının, 2024 yılının sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü de projeye dâhil olarak 57 adet bot sipariş etti.

Albay Köşker, komutanlığın gelecek planları arasında, sevk sistemi dâhil milli sahil güvenlik gemisinin inşasının da bulunduğunu belirtti.

TF-2000, Yüksek Yerlilik Oranı ile Geliyor

TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi projesinin geldiği son durumu, Dz.K.K.lığı Dizayn Proje Ofisi Müdürü Mühendis Albay Timur Diler anlattı. Albay Diler, projede, 127 mm ana batarya topu dışındaki tüm silah ve algılayıcı sistemlerin, Türk savunma ve havacılık sektörünün geliştirdiği özgün çözümler olacağının altını çizdi. Gemide ayrıca, yerli üretim yüksek mukavemetli gemi inşa çeliği kullanılacak.

ASELSAN tarafından geliştirilen Çok amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) ve Roketsan tarafından geliştirilen dikey atım sistemi MİDLAS, geminin ana görevi olan hava savunmasının gerçekleştirilmesinde kritik roller üstlenecekler. Gemide, yine sektör tarafında geliştirilen özgün hava savunma füzelerinin de kullanılması öngörülüyor.

TF-2000’de kullanılacak Milli Lazer Taarruz Sistemi ve çekilebilir alçak frekans aktif sonar ise envanterdeki diğer gemilerde bulunmayan sistemler olarak öne çıkıyor.

Dz.K.K.lığı Dizayn Proje Ofisi Müdürü Mühendis Albay Timur Diler

TF-2000’in getireceği yeniliklerden biri de esnek görev bölmesi olacak. İcra edilecek harekâtın türüne göre farklı faydalı yükler bu bölmede taşınabilecek. Bölme;

  • 10 adet 20 ft. konteyner ya da
  • 4 adet 12 m’lik bot ya da
  • 1 adet 15 ton orta yük nakliye helikopteri ya da
  • İnsansız araçlar

taşıma kapasitesine sahip olacak. Bölmede, 15 ton kaldırma kapasitesine sahip vinç de bulunacak.

ADVENT, Uzaya Açılmaya Hazır

Seminerde, ADVENT savaş yönetim sistemi ile ilgili son gelişmeleri, ARMERKOM’dan Mühendis Albay Mehmet Gökhan Metin katılımcılarla paylaştı.

Dz.K.K.lığı, ADVENT Program Yönetimi kapsamında, ADVENT yazılımının gelişimini, sürümlerini ve platformlara entegre edilmesini yönetiyor. Program yönetimi, yazılıma kazandırılacak yeteneklere odaklı bir şekilde yürütülüyor. Platformlara entegre edilecek ADVENT sürümü, talep edilen yeteneklere göre belirleniyor ve her bir sürümün, önceki platformları da destekleyecek şekilde ortaya konmasına büyük önem veriliyor.

Mühendis Albay Mehmet Gökhan Metin

ADVENT ürün hattında yer alan mevcut sürümler, şöyle sırlanıyor:

  • Suüstü platformlara yönelik ADVENT KALYON
  • Denizaltı platformlarına yönelik ADVENT MÜREN
  • Hava platformlarına yönelik ADVENT MARTI
  • İnsansız platformlara yönelik ADVENT ROTA
  • Kıyı gözetleme ve koordinasyon sistemlerine yönelik ADVENT UFUK
  • Uzay platformlarına yönelik ADVENT YILDIZ
TAİS Savunma Programları Direktörü Emekli Tümamiral Ahmet Çakır

Sektör, Yurt Dışına Konsorsiyumlarla Açılmalı

TAİS Savunma Programları Direktörü Emekli Tümamiral Ahmet Çakır, seminerin açılış oturumunda, “Askeri Gemi Sanayimizin Uluslararası Pazarda Etkinliğinin Arttırılmasına Yönelik Değerlendirme” başlıklı bir sunum yaptı. Askeri gemi pazarını “Talebin sayıca kısıtlı olduğu, buna karşın arzı oluşturan firmaların çok ve güçlü olduğu” bir pazar olarak tanımlayan Çakır, Türkiye’nin rakibi olan uluslararası pazar oyuncularının ortak noktalarını şöyle sıraladı:

  • Bir kısmı, firmaların bir araya geldiği ortak girişim yapısına sahip.
  • Büyük bir kısmı, ülkelerinde tek tedarikçi konumunda.
  • Önemli bir kısmının sahibi ya da ortağı devlet.
  • Birçoğu, pazar ülkelerde tersane sahibi ya da tersanelerle iş birliği yapıyor.
  • Kredi sunma imkânlarına sahipler.
Dz.K.K.lığı, SEAHAWK helikopterlerinde kullanılan Hellfire füzelerinin yerini almak üzere TEMREN füzelerini tedarik edecek. TEMREN, Roketsan’ın UMTAS füzesinin Dz.K.K.lığı envanterindeki ismi olacak.

Çakır, Türkiye’nin ve sektörün neler yapması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerini ise şöyle sıraladı:

  • İhalelere Türkiye’yi temsilen konsorsiyum yapısı altında tek firma olarak katılıma yönelik; firmaları organize edecek ve yönlendirecek devlet erkinin ortaya konması.
  • Bu konsorsiyuma devlet tarafından hükümetler arası anlaşma desteği sağlanması.
  • Devlet garantili kredi imkânlarının araştırılması ve gerçekleştirilmesi.
  • Yurt içindeki tedarik ihalelerinde Seçilmiş Yüklenici Adayları modelinin benimsenmesi.
  • Sistem üreticisi milli firmaların, rekabet edilebilir fiyatlar sunarak tersanelerin yurt dışındaki gayretlerine destek vermesi.
  • ADA sınıfı korvet ve İ sınıfı fırkateynin uluslararası pazarlarda özel tersaneler tarafından da pazarlanmasına müsaade edilmesi, bu sayede özel sektör tersanelerinin uluslararası pazara sunabileceği kanıtlanmış ürün sayısının arttırılması.
Seminere, Ankara’da görev yapan askeri ataşeler de ilgi gösterdi.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.