Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarıyla üniversitelerden ve savunma ve havacılık firmalarından araştırmacıları ve mühendisleri bir araya getiren Savunma Teknolojileri Kongresi’nin (SAVTEK) 10’uncusu, 13-15 Eylül tarihlerinde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültür Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kongrede yapılan sunumlar, Türk savunma ve havacılık sektörünün hangi teknolojiler üzerinde çalıştığı ve hangi başarıları elde ettiğine dair önemli ipuçları verdi.
Her iki yılda bir geleneksel olarak düzenlenen SAVTEK Kongresi, 2020 yılında, COVID-19 pandemisi nedeniyle gerçekleştirilememişti. Bu nedenle SAVTEK 2022, Türk savunma ve havacılık sektörünün son 4 yıllık dönemde yaptığı teknoloji odaklı çalışmaların anlatıldığı bir platform oldu. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, ODTÜ-BİLTİR Merkezi ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SaSaD) koordinasyonunda düzenlenen SAVTEK 2022’de, 3 gün boyunca, savunma teknolojilerine yönelik mühendislik, temel bilimler ve yönetim bilimleri alanlarında Ar-Ge çalışmalarını içeren bildiriler sunuldu.
İlki 2002’de düzenlenen ve 48 bildirinin yer aldığı kongrenin 10’uncusunda, 133 bildiri yayınlandı. 13 sponsorun destek verdiği kongre, 7 sponsor oturumuna da sahne oldu. Savunma teknolojilerine mercek tutan “ulusal strateji ve politika düzeyindeki öncelikler” konusu ise kongre kapsamında gerçekleştirilen 2 ayrı panelde ele alındı. Ayrıca 12 kuruluş, kongrenin fuaye alanında stant açarak tanıtım faaliyetleri icra etti.
3 gün boyunca, yaklaşık 1.200 kişinin takip ettiği kongrede, şu temalara odaklanıldı:
- Kara, Deniz, Hava ve Uzay Platformları
- Silah, Mühimmat ve İtki Sistemleri
- Motor Teknolojileri ve Güç Aktarma Sistemleri (Güç Paketi)
- Malzeme Teknolojileri
- Zırh, Koruma ve Görünmezlik Teknolojileri
- KBRN Savunma Teknolojileri
- İnsansız Sistemler, Sürü Sitemleri, Otonom Sistemler
- Robotik Sistemler
- Muhabere, Elektronik, Bilgi, Keşif ve Gözetleme Sistemleri
- Elektro-Optik, Algılayıcı ve Navigasyon Teknolojileri
- Elektronik Harp Sistemleri
- Siber Güvenlik Teknolojileri, Siber Tehdit ve Savunma
- Uzayı Savunma ve Uzayda Saldırı
- Hipersonik Silahlar ve Araçlar
- Yönlendirilmiş Enerji Silahları
- Yöneylem Araştırması ve Karar Destek Sistemleri
- Ağ Merkezli Harp
- Stratejik Savunma Yönetimi
- Lojistik Yönetimi, Sistem, Proje Yönetimi, İnsan Kaynağı ve Eğitim
- İnovasyon, Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi
- Test, Kalifikasyon, Sertifikasyon ve Akreditasyon
- Dijital Dönüşüm
- Makina Öğrenmesi ve Yapay Zekâ
- Görüntü İşleme Teknolojileri
- Büyük Veri Analitiği
- Nesnelerin İnterneti
- Sanal ve Artırılmış Gerçeklik
- Bulut Teknolojiler
- Yatay ve Dikey Entegrasyon
- Modelleme-Simülasyon
- Savunmada ve Savunma Sanayisinde Otomasyon
- Geleceğin Askeri ve Eğitimi
- 5G ve Mikro-elektronik
- İleri Üretim Teknikleri ve Eklemeli İmalat
- Kuantum Teknolojileri

Kongrenin ilk günü düzenlenen açılış oturumunda; ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Millî Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Genel Müdürü Hava Tümgeneral Hüseyin Duman ve SaSaD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Coşkun konuşma yaptı. Kongrenin bilgi sunuşunu gerçekleştiren Kongre Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gökler ise kongre ile ilgili bilgileri paylaştı.
“Üniversitemizin Sanayi ile İş Birliği Arttı”
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, SAVTEK 2022 kongresinde ortak bir platform oluşturulmasının, savunma ekosistemine önemli katkılar sağlayacağını işaret ederek şunları kaydetti: “Üniversitemizin, son dönemde sanayi ile iş birliğinin ve niteliğinin arttığını özellikle belirtmek istiyorum. 2021 yılında üniversitemizde yürütülen 51 Ar-Ge projesi; TÜBİTAK, KOSGEB ve Avrupa Birliği tarafından fonlandı. Bunun dışında 132 Ar-Ge projesi de tamamen sanayi tarafından finanse edildi. Bu yılın ilk 6 ayında ise 29 projenin ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından fonlandığını; 73 projenin ise tamamen sanayi tarafında finanse edildiğini de büyük bir gururla paylaşmak istiyorum.”

“Ar-Ge’ye ve Bilimsel Konulara Daha Çok Ağırlık Vermemiz Gerekiyor”
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, konuşmasında, SAVTEK kongrelerinin önemine; “Bugün yapılacak bildiriler, belki bir 10-15 sene sonra gurur duyacağımız ürünlerin temelini oluşturacak.” sözleri ile dikkat çekti. SAVTEK’te sunulan bildirilerin, savunma sanayisindeki gelişmelere önemli katkı sunduğuna değinen Şeker, bütüncül Ar-Ge yaklaşımı ile gelecekle ilgili Ar-Ge yol haritaları çıkarttıklarını belirterek; “Daha önce kartlar yapıyorduk, sistemler yapıyorduk. Ama şimdi onların içindeki malzeme ile uğraşmamız gerekiyor. Çok kritik üretim teknolojilerini geliştirmemiz gerekiyor. Eklemeli imalat ile uğraşmamız gerekiyor. Havacılıkla ilgili düşünmediğimiz imalat teknolojilerinde kafa yormamız gerekiyor. Bütün bunları topladığımızda, bugüne kadar yaptıklarımız çok önemli şeyler; ama bundan sonra teknolojiye, Ar-Ge’ye, bilimsel konulara daha çok ağırlık vermemiz gerekiyor. O anlamda da ben burada yapılacak çalışmaları ve katkıları ciddi şekilde önemsiyorum.” dedi.
Ar-Ge’de 13 Alan
Savunma Sanayii Başkanlığının Ar-Ge yol haritasını belirlerken dünyadaki çalışmaları analiz ettiğini belirten Şeker, şunları kaydetti: “Biz bütün bu listeleri topladığımızda, kendimiz için de bir yol haritası çıkarttık. Buradan 13 tane önemli, geleceğe yönelik teknoloji alanı belirledik. Şu anda bütün odağımızı bu teknoloji alanlarına yönlendirmiş durumdayız. Bunlarla ilgili detaylı çalışmalar yapıyoruz. Gelecekte bunlarla ilgili hedeflerimize ulaşmaya çalışıyoruz… Sahada sürpriz etkisi yaratacak teknolojilere odaklanmamız gerekiyor. Sahada bir çatışma çıktığında, o anda rakibinizin bilmediği bir kabiliyetiniz varsa bir adım öne geçiyorsunuz. Bugün SİHA’larda yaşanan durum bu. Çünkü hiç kimse SİHA’lara hazır değil. Hiçbir hava savunma sistemi SİHA’lara göre optimize edilmiş değil. Bütün hava savunma sistemleri jetlere, diğer hava soluyan hedeflere karşı ya da balistik füzelere karşı geliştirilmiş durumda. İHA’lar düşünülmemiş bile. Şu anda İHA’lar bunu üstünlüğe çevirmiş durumda. Dolayısıyla savaş alanında düşmanın bilmediği teknolojilerle askerimizi destekleyebilmeye odaklanmalıyız. Bunu sağladığınızda, önemli bir avantaj daha sağlamış oluyorsunuz.”

TSK, Sanayi ve Üniversite Üçlüsünün Uyumu ile Yerli ve Milli Ürünler
Millî Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Genel Müdürü Hava Tümgeneral Hüseyin Duman, konuşmasında, savunma sanayisinde yerlilik ve millilik konusunda gelinen aşamaya dikkat çekerek şunları belirtti: “Yolumuzun hala uzun ve bundan sonra yokuşun daha da dik olduğunu gözden kaçırmamalıyız. Bu nedenle ülkemiz için yetkin bir mühendislik alt yapısı ve özgün tasarım kabiliyetinin kazanılması, kaçınılmaz hale gelmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin (TSK) ihtiyaç duyduğu her türlü savunma ürününün, azami ölçüde yerli ve milli savunma sanayisinden karşılanmasını; TSK, sanayi ve üniversite üçlüsünün uyum sağlamasına borçluyuz.”

“Önemli Katkılar Ortaya Çıkacaktır”
SAVTEK 2022’nin savunma teknolojilerindeki son gelişmelere ışık tutacağını belirten SaSaD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Coşkun, “Kongrede, ulusal düzeyde yerli ve milli ürünlere dayanan stratejiler ve politikalar oluşturulmasında önemli katkılar ortaya çıkacaktır. Akademi, kamu ve özel sektör arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi de SAVTEK 2022 Kongresi’ni diğer etkinliklerden ayıran en önemli husustur. Bu iş birliğinin gelecek yıllarda da geliştirilmeye devam etmesi, savunma sanayisindeki hedeflerin gerçekleşmesi için hayatidir.” dedi.

“Türkiye’de Konuya İlgi Duyan Araştırma Sayısı Arttı”
SAVTEK’te, geçmiş yıllarda 7 kez kongre başkanlığı yapan Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler, kongrenin önemine şu sözlerle değindi: “Türkiye’de konuya ilgi duyan araştırma sayısının arttığını, hem öğretim üyelerinin hem de savunma sanayisinde ve kamuda çalışanların bildirileri ile kongremize katkı sağladıklarını mutlulukla izliyoruz. İlk yıllarda kurumlarımızdan pek bildiri gelmiyordu. Daha sonra sanayimizden de kamudan da çok ciddi şeyler geldi. Bildiğiniz gibi kongreleri başlatmak kadar sürdürmek büyük önem taşır. Bu alanda 20 yıl boyunca değerli arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürdük ve düzenlenen 10. SAVTEK ile şahsen bu alanda üzerime düşen görevi yerine getirdiğimi düşünüyorum.”
