Ana Sayfa Manşet ASELSAN’ın Yeni Sistem Tanıtımları ve Tesis Açılışları Törenine Katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Önemli Mesajlar

ASELSAN’ın Yeni Sistem Tanıtımları ve Tesis Açılışları Törenine Katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Önemli Mesajlar

ASELSAN’ın Gölbaşı Tesislerinde, 12 Kasım’da icra edilen yeni sistem tanıtımları ve tesis açılışları törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada, sektöre önemli mesajlar verdi. Bunların arasında, kurum ve kuruluşların konumlarına ve birbirleriyle iş birliğine dair mesajlar, özellikle dikkat çekti.

ASELSAN’a ait 3 yeni tesisin ve ASELSAN Akyurt Camii’nin açılışlarının gerçekleştirildiği törende, KARAKULAK Yüksek Frekans Kestirme ve Dinleme Sistemi’nin ilk, KORKUT Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi’nin yeni parti teslimatları da yapıldı. Yeni Nesil KORAL Elektronik Harp Sistemi’nin müjdesinin de verildiği törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler başta olmak üzere konuklar ve sektör temsilcileri katıldı.

Cari Açığı Küçültmek için Savunma Sanayii

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, savunma sanayisinin önemini vurguladı ve kaydettiği gelişmeyi övdü; bunun yanı sıra dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili mesajlar da verdi.

Yerli olarak üretebilecek ürünlerin, yurt dışından tedarik edilmesine asla tahammülünün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elimizdeki sınırlı kaynağı, kendi savunma sanayimizi geliştirmek ve güçlendirmek için kullanmak birinci önceliğimizdir. Bu konuda, vakıf şirketlerimizin yanı sıra sektörümüzden de azami gayret bekliyorum.” dedi.

Dünyada savunma sanayisinin, diğer tüm teknolojilerin gelişmesinde lokomotif role sahip olduğunun altını çizen Erdoğan; “Dolayısıyla bu alanda yapacağımız her yatırımın, ülke kalkınmasına çok daha büyük katkıları olacağını unutmamalıyız. Eğer bugün ciddi bir cari açığımız varsa bu cari açığımızı bile minimize etmede savunma sanayisinin rolü asla inkâr edilemez.” dedi.

KORAL Elektronik Harp Sistemi

Daha Güçlü Bir Koordinasyon

Savunma sanayisindeki kritik teknolojilerin kazanımı için yapılması gerekenleri; rollerin belirlenmesi, mevcut kabiliyetlerin doğru yönetilmesi, yatırımların planlanması ve kapasitenin etkin kullanımı olarak sıralayan Erdoğan, “Savunma sanayisinde insan yetenek profili; araştırma, geliştirme merkezlerinin yetkinlik haritası ve şirketlerin kapasite yönetimi konularında çok daha güçlü bir koordinasyona ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Bunun için Savunma Sanayii Başkanlığımız ile bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın daha yakın bir çalışma içinde olmalarını istiyoruz.” dedi.

Savunma sanayisinin gelişimine katkı sağlayan tüm kamu ve özel kuruluşların yakın ve samimi bir iş birliği içinde hareket etmesinin, Ar-Ge derinliği ve verimlilik bakımından öneminin altını çizen Erdoğan, “İhtiyaç makamı, kullanıcılar ve üreticiler arasındaki bilgi akışının net bir şekilde sağlanması, savunma sanayisinin sürdürülebilir gelişimi için en başta gelen şartlardan biridir. Sadece teknolojinin değil, yatırımların da doğru planlanması, mükerrer yatırımlardan kaçınılarak kaynak israfının önlenmesi şarttır. Bu çerçevede, Savunma Sanayii Başkanlığımızın koordinasyonu dışında yapılan alternatif alımlar, mutlaka eldeki imkânlara ve kabiliyetlere öncelik verilen bir değerlendirmeyle gerçekleştirilmelidir. Hayati öneme sahip kritik durumlar dışında, en ideali olmasa bile kendimizin üretmesi veya geliştirmesi mümkün olan her şeyi içeride yapmalıyız. Her kurum, Savunma Sanayii Başkanlığımızın uzmanlığını bir kenara bırakıp, kendi ürün tedarikini kendisi yapmaya kalkarsa mükerrerlik ve israf kaçınılmaz hale gelir.” uyarısında bulundu.

KARAKULAK Yüksek Frekans Kestirme ve Dinleme Sistemi

Savunma Sanayii Başkanlığının da hızlı ve etkin karar alma, tasarım ve üretim planlamasıyla tedarik ve teslim yapma kabiliyetini geliştirmesinde fayda gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı, “Özellikle teknoloji geliştirmeye yönelik faaliyetlere, daha fazla kaynak aktarılmalıdır. Bu kapsamda, TÜBİTAK ve benzeri kurumların yaptığı çalışmalar, daha etkin şekilde desteklenmelidir. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfımızın, savunma sanayimize yaptığı katkıya uygun şekilde, yeniden yapılandırılması da düşünülebilir. Görüldüğü gibi yapacak daha çok işimiz var. İnşallah tüm bu hususları, planlı bir şekilde adım adım hayata geçirerek, savunma sanayimizin gücüne güç katacağız.” şeklinde konuştu.

Roketsan’dan Yeni Müjde

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda, Roketsan’da gerçekleştirilen törende, Türkiye’nin artık uzay liginde olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Erdoğan, “Uzayın karanlığını, milli teknolojimiz ve mühendislik kabiliyetimizle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bir kez daha aydınlattığımızın müjdesini de buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Tamamen milli ve yerli mühendislik kabiliyetlerimizle yaptığımız uydu fırlatma testleri, başarıyla tamamlandı. Bu testlerde, 4 kere daha uzaya ulaştık. Cumhuriyet Bayramımızda yaşadığımız bu gururla 2023 vizyonumuz çerçevesinde önemli bir dönüm noktasını daha geride bıraktık.” diye konuştu.

Türk Savunma Sanayisi, Dünya ile Rekabet Edebilir Seviyede

Törende Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de bir konuşma yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin çeşitli operasyonlardaki başarılarında, yerli ve milli sanayi ürünlerinin önemli katkılarını görmenin herkesi gururlandırdığını belirten Prof. Dr. Demir, Savunma Sanayii İcra Komitesi ve Savunma Sanayii Başkanlığının yeniden yapılandırılmasıyla daha hızlı sonuç alındığının da altını çizdi.

KORKUT Kundağı Motorlu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi

Ülkenin savunma sanayisinin; kara, hava ve deniz platformlarının üretiminde artık belli bir düzeye ulaştığını, bazılarında dünyayla rekabet edebilir seviyeye geldiğini, hatta dünyada öncü konumuna yükseldiğini belirten Prof. Dr. Demir, şöyle devam etti: “Savunma sanayimiz; zırhlı araçlar, savaş gemileri, helikopterler, modern top ve tüfekler, mühimmat, yerli uydu ve uzay çalışmaları, elektronik harp ve radar sistemleri, füzeler ve torpidolar, hava savunma sistemleri, insansız hava araçları konularında birçok projeyi hayata geçirip, yüksek Ar-Ge yatırımları ile geleceğin sistemlerini de şimdiden tasarlarken, dünya ile rekabet edebilir bir seviyeye gelmektedir. Sektörümüz, lazer ve elektromanyetik silah sistemleri, insansız ve otonom sistemler, siber güvenlik ve yapay zekâ projeleriyle, geleceğin harp ortamına hazırlanmanın yanı sıra çoklu kullanımlarla sivil alanlarda da çözümler üretmektedir.”

Prof. Dr. Demir, konuşmasında, ASELSAN tarafından geliştirilen CATS Elektro-Optik Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ne atıfta bulunarak, “Kamera çalışmalarımız 4-5 yıl önce başlamıştı; bugünlerin geleceğini az çok öngörüyorduk. Kamerayla ilgili sıkıntı başladığında, kendi sistemimizi devreye koyduk” dedi. Prof. Dr. Demir, “ilk göz ağrımız” diye tanımladığı ASELSAN için, “Ürettiği sistemlerle güvenlik güçlerinin gören gözü, işiten kulağı, yön bulan pusulası, taktik oluşturan zihni, en ileri yeteneği ve uzak görüşü, yüksek becerisi, modern ve yenilikçi yüzü olmuştur.” şeklinde konuştu.

ASELSAN, Defence News Top 100’de 48. Sıraya Yükseldi

Törene ev sahipliği yapan ASELSAN’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, yaptığı konuşmada, ASELSAN’ın stratejik hedeflerinden biri olan, dünyanın en büyük 50 savunma şirketinden biri olma hedefini gerçeğe dönüştürdüğünü ifade ederek “Dünyanın en büyük savunma şirketlerinin belirlendiği ‘Defence News Top 100’ sırlamasında, 2020 yılında 48. sıraya yükseldik.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Törenin icra edildiği tesisin, 5 yıl önce açıldığını belirten Prof. Dr. Görgün, tesiste gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. “Bugüne kadar bu tesisimizde, 160 proje kapsamında, 1.200.000.000 dolarlık teslimat gerçekleştirildi. 20 farklı ülkeye yapılan ihracat ile 58.900.000 dolarlık ihracat geliri elde edildi. Halen 176.300.000 dolar ihracat siparişi mevcuttur. Devam eden 129 proje kapsamında, bu tesiste, 2.500.000.000dolar tutarında siparişimiz bulunuyor.” diyen Prof. Dr. Görgün, şöyle devam etti; “Önümüzdeki 4 yıl içinde, 2.500.000.000 dolarlık yeni proje potansiyeli öngörmekteyiz. 5 yıl önce, bu tesiste 1.087 olan personel sayımız, bugün 1.631 iken, 2020 sonunda, bu sayı 1.744 personele ulaşacaktır. Yine bu tesiste, 2.500.000.000 lira Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik. 125 patent ve faydalı model başvurusu onayımız bulunuyor. 28 üniversite ile Ar-Ge iş birliği içerisinde çalışmalar sürdürüyoruz.”

Prof. Dr. Görgün, konuşmasında, ASELSAN’ın, son 2 yılda, ilave 2.100 kişiye istihdam sağlayarak %60’ını mühendislerin oluşturduğu, toplam 8.533 personel sayısına ulaştığını kaydetti. ASELSAN’ın 1.200.000.000 dolar tutarına yaklaşan alımlarının, %65’inin yurt içinden gerçekleştirdiğini de ifade eden Prof. Dr. Görgün, ayrıca millileştirme çalışmaları sonucunda; 848.000.000 liralık bir tutarın yurt içine döndürüldüğünü; millileşen ürünlerin %89’unun yurt dışı fiyatlarına kıyasla daha ekonomik olarak tedarik edildiğini ve bunun sonucunda, 219.000.000 liralık bir tasarruf sağlandığını da sözlerine ekledi.

TSK İçin Yeni Sistemler

Törende, ASELSAN tarafından geliştirilen bazı sistemlerin teslimatları da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında açıkladığı teslimatların ilki, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ilk kez envanterine giren KARAKULAK Yüksek Frekans Kestirme ve Dinleme Sistemi oldu.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir

KARAKULAK; yüksek frekans HF bandı içerisinde tarama yapıyor; algılanan haberleşme yayınlarının yönlerini kestiriyor; yerlerini belirliyor; yayınları dinliyor ve parametrelerini çıkarıp kaydediyor. Ayrıca, sahada 2 veya daha fazla sistem kullanılarak sayısal harita altyapısı üzerinden yer tespiti de yapılabiliyor. Sisteme ait tüm ünitelerin, içerisinde 2 operatörün görev yaptığı şelter ile birlikte aynı taktik araç üzerinde yer alması, sistemin hareket kabiliyetini arttırıyor.  Sistem, kullanıcıya görev öncesi planlama ve görev sonrası analiz imkânı da sunuyor.

Törende, TSK’nın envanterinde yer alan KORKUT Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi’nin yeni parti teslimatı yapılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Nesil KORAL Elektronik Harp Sistemi Projesi’nin başlatıldığını da açıkladı. Kara SOJ-2 olarak da adlandırılan Yeni Nesil KORAL Elektronik Harp Sistemi; mevcut KORAL sistemine göre, düşman unsurlarını algılama/karıştırma ve köreltme alanında daha üstün kabiliyetlere sahip olacak. Gelişmiş teknolojilerin kullanılacağı sistem, hasmın modern radar sistemlerine karşı da etkili olarak, dost hava unsurların etkin ve güvenli bir biçimde görevlerini icra etmelerine destek verecek.

Tamamlanan Tesislerin Açılışı Yapıldı

Törende, tesis açılışları da yapıldı. Bu kapsamda; ASELSAN Akyurt Güdüm ve İnsansız Sistemler Seri Üretim Tesisi, ASELSAN Akyurt Camii, ASELSAN İvedik Teknopark Tesisleri ve ASELSANNET yeni binasının açılışı, toplu olarak gerçekleştirildi.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün

55.000 metrekare arazide, 8.000 metrekare kapalı alana sahip bulunan Güdüm ve İnsansız Sistemler Seri Üretim Tesisi’nde; insansız kara, hava ve deniz araçları, bomba imha robotları, Lazer Güdüm Kiti, Hassas Güdüm Kiti, Minyatür Bomba gibi kritik sistemler geliştirilip üretiliyor. Yerleşkenin içinde, 150 kişilik ofis alanı ve 4.500 metrekarelik laboratuvar, test ve entegrasyon alanı da yer alıyor.

ASELSAN’ın İvedik Teknopark Yerleşkesi’nde açılışı gerçekleştirilen ek hizmet binasında, ek ofis alanları, toplantı odaları ve sosyal alanlara ilave olarak, ASELSAN’ın, çözüm ortakları ile birlikte teknoloji araştırma çalışmalarını yürüteceği, laboratuvar ve gösterim alanları da bulunuyor. Ekim ayı sonunda inşaatı tamamlanan binada, Kasım ayından beri platform entegrasyonu ve silah sistemleri mekanik tasarım çalışmaları yürütülüyor.

Haberleşme Sistemleri, güvenlik sistemleri, bilişim sistemleri, coğrafi bilgi sistemleri, radyo frekansı ile tanımlama ve takip sistemleri alanlarında faaliyet gösteren ve %100 ASELSAN iştiraki olan ASELSANNET’in açılışı gerçekleştirilen yeni binasında, 7.000 metrekaresi ofis alanı olmak üzere, toplamda 10.000 metrekare kapalı alan bulunuyor.

ASELSAN Akyurt yerleşkesinde yer alan ve kapalı alanda 976, açık alanda 1.000 kişilik kapasiteye sahip Akyurt Camii ise 775 metrekare üzerine inşa edildi.

ASELSAN Sistemleri Sergilendi

Tören kapsamında, Prof. Dr. Demir ile Prof. Dr. Görgün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, açık alanda sergilenen ve ASELSAN’ın geliştirdiği sistemler hakkında bilgi de arz etti. Etkinliğin basına kapalı olarak gerçekleştirilen bu kısmında, şu sistemler tanıtıldı:

  • PULAT Aktif Koruma Sistemi
  • HİSAR Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Sistemleri
  • M60TM Tankı
  • Modernize Çekili Top
  • KORKUT Ateş İdare Cihazı
  • KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi
  • KALKAN II Yeni Nesil Hava Savunma Erken İkaz Radarı
  • SERDAR Tanksavar Füze Fırlatma Sistemi
  • KANGAL Karıştırma/Köreltme Sistem (Jammer)
  • SERHAT Seyyar Havan Tespit Radar Sistemi
  • İHTAR İHA Tespit/Tahrip ve Raporlama Sistemi
  • KORHAN 35 mm İnsansız Silah Kulesi
  • REDET II Radar Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Sistemi
  • Mobil V-UHF Elektronik Taarruz Sistemleri
  • Silah Tespit Radarı
  • Erken İhbar Radar Sistemi

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.