SAHA İstanbul kümelenmesi tarafından organize edilen ve COVİD-19 salgını nedeniyle bu yıl, ilk kez tamamen sanal olarak düzenlenen SAHA EXPO, 9 Kasım’da, çevrimiçi olarak ziyaretçileriyle buluştu. 5 ay boyunca devam edecek fuarı, ilk ayında, 38.249’u Türkiye’den; 4.652’si ise dünyanın farklı ülkelerinden olmak üzere, toplam 42.901 kişi ziyaret etti.
Etkinlikte, katılımcı firmalar, açtıkları sanal stantlarda, 3 boyutlu şekilde ürünlerini sergileyebiliyor ve fuar platformu üzerine yüklenen broşürleri ve videoları vasıtasıyla ürünlerini tanıtabiliyor. Firmalar ayrıca, kendi aralarında ve katılımcı delegasyonlar ile ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirebiliyorlar. Sanal stantları ziyaret edenler, arzu ederlerse ziyaret ettikleri firmaya kartvizitlerini de bırakabiliyorlar. Fuarda stant açan firmalar, kaç kişinin stantlarını ziyaret ettiği veya kartvizit bıraktığı gibi bilgilere ulaşabiliyorlar. Fuara erişimi kolaylaştırmak amacıyla cep telefonları için geliştirilen uygulamalar da mevcut.
44 ülkeden 288 firmanın yer aldığı fuarda; toplam 355 adet 3 boyutlu ürün sergileniyor; 651 adet ürünle ilgili tanıtım videosu bulunuyor; toplam 1.540 ürün ve firma tanıtım kataloğuna erişilebiliyor. Sanal fuarda, ikili görüşmeler için 826 ayrı sanal toplantı salonu da bulunuyor.
Fuarda yer alan pek çok firma, ilk defa sanal bir fuara iştirak ediyor. Bunun sonucu olarak, savunma ve havacılık sektöründe, sanal fuarlara yönelik beklentilerin yeni yeni oluşmaya başladığı gözlemleniyor. Firmalar, ziyaretçi sayılarının, gerçek fuarlara kıyasla daha az sayıda olacağını artık biliyorlar. Ancak pek çok firma, fiilen yapılan fuarlara kıyasla sanal fuarlarda stantlarını ziyaret edenler içinde, ulaşılmak istenen hedef kitle içinde yer alan ilgili kişilerin, oransal olarak daha yüksek olduğunu da not ediyor.
Pandemi Döneminde, 5 Sanal Fuar ve 50.000 Ziyaretçi
Fuar, 9 Kasım’da, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş’in katıldığı bir etkinlik ile açıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, açılış konuşmasında, sanal fuarların ticari faaliyetlere yaptıkları katkılara değindi. Bakan Pekcan, pandemi nedeniyle şu ana kadar, Ticaret Bakanlığının desteklediği 5 sanal fuar etkinliğinin gerçekleştirildiğini; bu fuarlara, 22.000’i yerli, 28.000’i yabancı olmak üzere, 50.000 ziyaretçinin katıldığını ifade etti. Sanal fuarlarla ilgili, gerek katılımcılardan gerek ziyaretçilerden oldukça olumlu geri dönüş aldıklarını anlatan Pekcan, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarların, salgına rağmen ihracatçıların ürünlerini, potansiyel alıcılarla buluşturmalarına ve müşteri ilişkilerinde devamlılığı temin etmelerine büyük katkı sağladığını kaydetti. Sanal ticaret heyetlerine ilişkin bilgileri de paylaşan Pekcan, “Mayıs ayından bu yana, katılan 546 firmamızı, 40 farklı ülkeden 1.548 yabancı firma ile buluşturduk ve 5.200’ün üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.
15 Yılda, Sektörde Çalışan Sayısı, 30.000’den 73.000’e Çıktı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasında, savunma ve havacılık sanayisinin 15 senede geçirdiği dönüşüme değinerek, rakamlarla 2005 ve 2020 yıllarını karşılaştırdı. Bakan Varank, “Dünyanın en fazla ciro yapan ilk 100 savunma sanayi firması sıralamasında hiçbir firmamız yokken, bu sene 7 firmamız listede kendine yer buldu. Sektörde 30 bin kişi çalışıyorken, şu an 73 binden fazla kişi savunma ve havacılık sanayisi için emek veriyor. Toplamda 330 milyon dolar ihracat yapabiliyorken, 3 milyar doları aşan ihracat kapasitene ulaştık. Yaklaşık 11 milyar dolarlık ciroya sahip bir sektörden bahsediyoruz.” dedi.
SAHA İstanbul, Savunma Sanayisi için Hayati Önem Taşıyor
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, SAHA İstanbul’un çalışmalarının Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek, “Eğer sanayi ekosisteminiz güçlü değilse güçlü bir savunma sanayisinden de söz edemezsiniz. O bakımdan SAHA İstanbul kümelenmesinin varlığı ve o coğrafyada bulunan mevcut sanayi ve teknoloji altyapısının savunma sanayisine yönlendirilmesi, hayati önem taşımakta.” dedi. Türkiye’de, artık kendine yetebilen, rekabet edebilen bir savunma sanayisi bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Demir; bunun yeterli olmadığını, daha fazlasını yapmak için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

Firmalar, Artık Sektörü Daha Yakından Tanıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve SAHA İstanbul Kurucu Başkanı Hasan Büyükdede, savunma alanındaki hızlı gelişime dikkati çekerek, “Firmalarımız; savunma sanayisini, malzeme teknolojilerini, kara taşıtlarını, uçak ve insansız hava araçlarını, simülatörleri, gemi ve denizaltı teknolojilerini ve silah endüstrisini daha yakından tanır hale gelmiştir. Her konu için bir alt küme oluşturulmuş ve ortaklıklar gerçekleştirilmiştir. Bu sayede savunma sanayisi, sanayici ve iş dünyamız için bir sektör haline gelmiştir.” diye konuştu.
Türkiye, Geliştirdiği Teknolojiler ile Artık Doktrin Belirleyen Bir Ülke
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, “Türkiye’de özel sektör dinamizminin, savunma sanayisine katılımını ve entegrasyonunu sağlamak için 5 yıl önce kurulan SAHA İstanbul, adım adım büyüyerek bugün Türkiye’deki en büyük sanayi kümelenmesi haline geldi. Kamu, özel sektör ve akademi iş birliğini tetiklemek amacıyla her gün yoğun bir şekilde yürüttüğümüz çalışmalarımızda, en önemli kavramlarımız; savunma sanayisinde iş birlikleri oluşturma, maliyet-etkinlik, sürdürülebilirlik, sinerji, ihracat ve eğitimdir. 15 yıl önce, savunma sanayinde %20 yerlilik oranındayken, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla kısa sürede bu alanda konulan iradeyle Türkiye, artık bağımlılıktan adım adım kurtuldu ve dünya harp tarihinde, geliştirdiği teknolojilerle doktrin belirleyen ülke haline geldi.” dedi.

SAHA EXPO, Geri Dönüşler ile Gelişmeye Devam Edecek
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, fuarla ilgili detaylı bilgileri paylaştıktan sonra, “Fuara hazırlık sürecinde edindiğimiz tecrübeye bakılırsa sanal fuar kültürü yerleşinceye kadar, firmalarımızı, sanal fuarın önemi ve etkisi konusunda biraz daha motive etmemiz gerekecek.” dedi. Keleş ayrıca, firmalardan aldıkları geri dönüşler istikametinde, sanal fuar çalışmalarının gelişerek devam edeceğinin altını da çizdi.
4.500’den Fazla Yabancı Ziyaretçi
SAHA EXPO, hem Türkiye’den hem de dünyadan ilgi görmeye devam ediyor. Türk savunma ve havacılık sanayisinin dünyaca tanınan firmalarının da aralarında yer aldığı 288 firmanın katılımcı olarak ürünlerini sergilediği fuar, önemli iş görüşmelerine de imkân sağlıyor. Fuar kapsamında, Kasım ayı içerisinde, Türkiye’den ve dünyadan sektör profesyonellerin katıldığı, 18.231 adet firmalar arası (B2B) iş görüşmesi gerçekleştirildi.
Etkinlikte öne çıkan gelişmelerden derlediğimiz özel dosyamıza, aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
- Agena BST, Yeni İHA’ları ile Sürpriz Yaptı
- Anova Ar-Ge, Ürünlerini Geliştirmeye Devam Ediyor
- Baykar, Dikey İniş Kalkışlı Taktik İHA’yı İlk Defa Sergiliyor
- Bilişim A.Ş.’den Kurumsal Yazılım Çözümleri
- GALEN Teknoloji, Yeteneklerini, Sektör Firmaları ve Son Kullanıcıların Beğenisine Sunuyor
- Hakan Elektrik, Otomasyon Sistemlerini Tanıtıyor
- ICterra’nın Geliştirdiği Sanal Ofis, Sanal Fuarda
- Numesys, Ansys Yazılımının Kabiliyetlerini Öne Çıkarıyor
- Otonom Teknoloji, Doruk ve Dolunay ile Aerostatların Geleceğine Işık Tutuyor
- Sarsılmaz, Seri Üretimden Çıkan Makineli Tüfeklerini, Bu Yıl Teslim Etmeyi Hedefliyor
- Roketsan, Yenilikçi Ürünlerini Sergiliyor
- Samsun Yurt Savunma, Yılda 2.000 Adet CANİK M2 Ağır Makinalı Tüfek Üretmeyi Hedefliyor
- Üntel Kablo, VG95218 Tipi Askeri Gemi Kabloları için Global Pazarlarda Rekabete Hazır