Nero Endüstri, askeri araçlardaki yangın söndürme sistemleri konusunda elde ettiği başarıyı, ticari araçlara da taşıyor. Firma, otobüslerden çıkan yangınlardan kaynaklanan can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek için, ARES Yangın Söndürme ve İnfilak Bastırma Sistemleri’nin, ticari otobüslerde kullanılacak olan ARES BUS sürümünü geliştirdi. UNECE (United Nations Economic Commission for Europe / Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Konseyi) tarafından belirlenen R107 standartları ile ilgili testleri tamamlanan ARES BUS Otobüs Yangın Söndürme Sistemleri, sivil kullanım için hazır hale geldi.
Toplu taşımacılık faaliyetlerinin önemli bir kısmının gerçekleştirilmesini sağlayan şehir içi ve şehirler arası otobüslerin, özellikle de yoğun şekilde kullanıldıkları dönemlerde, çeşitli yerlerinde yangın çıkması riski artıyor. Nero Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ökçün, bu riskler hakkında şunları söylüyor: “Uluslararası otoritelerce yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, otobüslerde yangın çıkma olasılığının en yüksek olduğu bölgeler, motor bölmesi ve elektrik aksamı şeklinde sıralanıyor. Bu riskler sonucunda, otobüslerde yangın çıkma ihtimali çok yükseliyor. Çıkan yangınlara zamanında müdahale edilmez ise 5-6 dakika gibi kısa bir sürede tamamen yanarak kullanılamaz hale gelen otobüslerde, çok ciddi yaralanmalar ve büyük can kayıpları yaşanabiliyor. Yangın nedeniyle insanlar hayatını kaybedebildiği gibi çok ciddi bir ekonomik yük oluşuyor.”

Dört Zorlu Koşuldaki UNECE R107 Testleri Başarıyla Tamamlandı
Nero Endüstri’nin ARES BUS sistemleri, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) nezaretinde, UNECE R107 kapsamında gerçekleştirilen 4 ayrı testi de başarı ile tamamladı. Bu testler, şu şekilde sıralanıyor:
- Yüksek alev yoğunluklu senaryo
- Düşük alev yoğunluklu senaryo
- Fan çalışan yüksek alev yoğunluklu senaryo
- Yeniden ateşleme senaryosu

Yangın Söndürme Sisteminin Çalışma Prensibi
Nero Endüstri ARES BUS Otobüs Yangın Söndürme Sistemi’nin termal tel türü ısı dedektörü, ortam sıcaklığı 180°C’ye ulaştığında devreye giriyor. Yangın söndürme sisteminin aktivasyonu, yangını algılayan ve kontrol ünitesine ilgili veriyi gönderen bu dedektör sayesinde sağlanıyor. Sistem, dünyanın her yerinde çalışabilecek şekilde tasarlandığı için, hem sıcak hem de soğuk iklimlerde kullanılabiliyor.
İlk sinyalin ardından, kontrol ünitesi, ilgili bölmeye söndürücü ajan sıkacak olan silindirleri çalıştırıyor. Piroteknik tetikleyiciler sayesinde, silindirler hızlı ve efektif bir şekilde aktif hale geçiyor. Söndürücü ajan, korunan alanları etkin bir şekilde kaplayan ve söndürme maddesi miktarını kolayca ayarlayan özel olarak tasarlanmış nozullara sahip bir boru sistemi aracılığıyla salınıyor.

Çevreye ve insana zararı bulunmayan söndürücü ajan, bulunduğu bölmenin her noktasına nüfuz ederek, burada oluşan her türlü yangını söndürüyor. Aktivasyon sonrasında temizleme ihtiyacı bulunmayan bu madde, soğutma özelliği sayesinde, tekrar yangın oluşmasını da engelliyor.
Ökçün, sivil pazara adım atmanın önemi ile ilgili şunları söylüyor: “Savunma sektörü açısından, yangın söndürme sistemleri konusunda, yurt içerisindeki pazarın %80’inden fazlasına hakimiz. Bununla birlikte, sivil araçlar tarafındaki yangın söndürme sistemleri pazarı, çok daha büyük bir pazar.”