Ana Sayfa Manşet SSB, TÜBİTAK ve KOSGEB’in Savunma ve Havacılık Sektörü KOBİ’lerine Desteği Artıyor

SSB, TÜBİTAK ve KOSGEB’in Savunma ve Havacılık Sektörü KOBİ’lerine Desteği Artıyor

Savunma ve havacılık sektörünün en dinamik katmanı KOBİ’lere verilen destekler ile ilgili son durum, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SAHA İstanbul iş birliğiyle düzenlenen Savunma Sanayii Buluşmaları etkinliğinde gözler önüne serildi. 21 Ocak’ta gerçekleştirilen etkinlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, kendi kurumlarının verdiği destek ile ilgili son durumu aktardı.

Bakan Varank, sektör firmalarının yararlanabileceği Ar-Ge odaklı desteklerden bazılarını şu şekilde özetledi: “TÜBİTAK aracılığıyla yürüttüğümüz programlarla 813 savunma sanayi projesine, bugüne kadar 5 milyar liraya yakın destek verdik. Program kapsamında KOBİ’ler, tedarik ihtiyacını karşılayacakları büyük ölçekli firmalar ve TÜBİTAK tarafından birlikte destekleniyor. İlk çağrımıza beklentilerin üzerinde başvuru aldık. Savunma sanayisinden 14 başvurunun değerlendirme süreci devam ediyor. Proje başına 2,5 milyon liraya kadar destek vereceğiz. KOSGEB aracılığıyla sadece son iki yılda, savunma sanayisi sektöründe faaliyet gösteren 131 işletmeye kaynak kullandırdık. Ar-Ge ve tasarım merkezi belgesine sahip savunma sanayisi firmalarımız da çeşitli vergi indirimleri ve istisnalardan faydalanıyor. Savunma sanayisinde faaliyet gösteren 39 Ar-Ge merkezi ile 9 tasarım merkezini bu kapsamda destekliyoruz. Ar-Ge desteklerinin yanında yatırım destekleri de sağlıyoruz. Bu bağlamda son 8 senede, yatırım tutarı 8 milyar lirayı bulan 346 projeye teşvik belgesi düzenledik. Bu projeler sayesinde, 6.700 yeni istihdamın önünü açtık. Ayrıca, proje bazlı yatırım teşvik belgesiyle hayata geçirilecek 5 büyük ölçekli stratejik projenin yatırım tutarı yaklaşık 6 milyar lira olacak.”

Prof. Dr. Demir ise yan sanayi ve KOBİ’lerin geliştirilmesi, teknolojik seviyelerinin arttırılması, endüstriyel etkinlik ve veri altyapısını geliştirmek için yetenek envanteri projesini başlattıkları bilgisini verdi. Savunma sanayisi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler de dâhil olmak üzere, kuruluşlara Ar-Ge konusunda finansal destek vermeyi sürdürdüklerini anlatan Prof. Dr. Demir, ekosistemi sürdürülebilir hale getirmek için eğitim altyapısını güçlendirdiklerini ekledi. Yerli ve milli üretim hedefine ulaşacaklarına yürekten inandıklarını vurgulayan Prof. Dr. Demir, İSO’nun da mensup olduğu kurum ve kuruluşlarla bu hedefe büyük katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Savunma Sanayii Buluşmaları, 3’üncü Kez Düzenlendi

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Savunma Sanayii Buluşmaları’nın açılış konuşmalarını; Bakan Varank, Prof. Dr. Demir ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı. Bakan Varank’ın, etkinlikteki konuşması sırasında BAYRAKTAR ve ANKA İHA’ları ile ilgili yaptığı açıklamalar, sektörün yeni ihracat haberlerine gebe olabileceğinin sinyallerini verdi.

Etkinliğin açılışında ilk sözü alan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, istikrarsızlıkların süreklilik kazandığı bir coğrafyanın ortasında bulunan Türkiye’nin güvenliğinin her şeyden önce gelmesi gerektiğine inandığını vurguladı. Bahçıvan, şunları söyledi: “Bu konuda ne kadar çaba harcansa azdır. Çünkü içinde bulunduğumuz coğrafyanın bu özel şartları göz önüne alındığında; etkin ve güçlü bir silahlı kuvvetlerin ülkemiz için elzem olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Türkiye’de modern savunma sanayisinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu için çıkılan yolda, ülkemiz için en önemli husus, savunma sanayimizde ‘yerli ve milli üretim’ hedefidir.”

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir

Sektörün 2023 Hedefi: 10 Milyar Dolar İhracat

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise konuşmasında, Savunma Sanayii Başkanlığı olarak 700 proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Türkiye’nin komşularıyla olan ilişkilerinde savunma sanayisinin gelişiminin etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Demir, küresel tedarikçilerin çıkardığı zorluklar ile gizli ve açık ambargolara rağmen savunma sanayisinin paydaşları ile geliştiğini anlattı. Savunma sanayisindeki yerlilik oranının artmasına paralel olarak, diplomatik alanda da müzakere güçlerinin arttığını vurgulayan Başkan Demir, sektörün, 2023 yılı için 27 milyar dolar ciro ve 10 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu kaydetti.

Savunma Sanayisi, Diğer Sektörler için Bir Lokomotif

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasında, savunma sanayisinin asla sadece savunma sanayisinden ibaret olmadığının; sektörün, ülke ekonomisinin geneli üzerinde muazzam etkilere sahip olduğunun altını çizdi. Savunma sanayisinin, bir ülkenin itibarının, dünyada söz söyleme hakkının ve bağımsızlığının teminatı olduğunu belirten Varank, savunma sanayisinin aynı zamanda, sivil sanayinin rekabetçilik kazanmasında doğrudan rol oynayarak, bilimsel ve teknolojik gelişmelerde adeta bir lokomotif görevi gördüğünü dile getirdi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan

SAHA EXPO’yu, 70 Bin Kişi Ziyaret Etti

Bakan Varank, SAHA İstanbul tarafından düzenlenen, 9 Kasım 2020’de başlayan ve 9 Nisan 2021’e kadar devam edecek olan SAHA EXPO sanal fuarı hakkında şu bilgileri verdi: “SAHA EXPO sanal fuarı, yoğun ilgiyle devam ediyor. Fuar ziyaretçi sayısı 70.000’e dayanmış ve fuar kapsamında şu ana kadar 23.000 B2B görüşmesi planlanmış. Firmalarımızın ve genç yeteneklerimizin bu ilgisi emin olun geleceğe dair ümitlerimizi daha da perçinliyor.”

Varank, savunma ve havacılık sanayisinin İHA’lar ve SİHA’lar alanında elde ettiği başarılara da değindi: “Özellikle son 5 yılda yaptığımız yatırımlar, çok daha kısa süre içinde ülkemizi savunma sanayisinde devler ligine çıkaracak. Aslında bunun sinyallerini son yaptığımız büyük çaplı yurt dışı satışlarla almaya başladık. Ukrayna’ya, Katar’a, Azerbaycan’a ve Tunus’a yaptığımız SİHA satışları. İnanıyorum ki çok yakın zamanda Avrupa semalarında da Türkiye’den satın alınan ‘BAYRAKTAR’ların ve ‘ANKA’ların uçtuğunu göreceğiz. Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace’ın SİHA’larımız için kullandığı ifade ‘game changer’; yani oyunun kurallarını değiştiren teknoloji. Bu açık bir şekilde, bu alanda Türkiye’nin üstünlüğünün kabul edilmesi; artık kuralları Türkiye’nin belirlediğini itiraf etmek demek.”

BAYRAKTAR TB2

“Bir Yerlileşme Örneği Olarak Savunma Sanayii”

Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından, “Bir Yerlileşme Örneği Olarak Savunma Sanayii” konulu panel ile devam etti. Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz’un moderatörlüğünde yapılan panelde; TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay ve Roketsan Genel Müdür Yardımcısı Akın Toros, sektör ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Panelin ardından, etkinlik öncesinde kayıt yaptıran firmalar, SAHA EXPO’nun çevrim içi alt yapısı üzerinden ikili görüşme gerçekleştirme fırsatı yakaladılar.

ANKA

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.