Ana Sayfa Manşet 5’inci Global SatShow, 60’tan Fazla Ülkeden Katılımcıya Hitap Etti

5’inci Global SatShow, 60’tan Fazla Ülkeden Katılımcıya Hitap Etti

Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Global Satellite and Space Show (Global SatShow); Türkiye Uzay Ajansı, Türksat, Rus Glavkosmos ve Amerikan Uzay Kuvvetleri gibi, uydu ve uzay sektörünün uluslararası alanda önemli oyuncularından katılımcılara ev sahipliği yaptı. COVID-19 salgını nedeniyle bu yıl çevrim içi olarak, 1-2 Eylül’de gerçekleştirilen etkinlik, 60’tan fazla ülkeden, 25.642 kayıtlı kullanıcı tarafından çevrim içi olarak görüntülendi. Etkinliğin toplam görüntülenme sayısı ise iki gün boyunca 152.066’ya ulaştı.

Etkinliğin en yoğun şekilde takip edildiği ilk 10 ülke, sırasıyla; ABD, Türkiye, Almanya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur, Brezilya, Birleşik Krallık, Mısır ve Fransa oldu. Etkinliği takip eden kayıtlı katılımcılarının %38’ini ise ABD’li izleyiciler oluşturdu.

Etkinliğin ilk ana tema oturumunda, Amerikan Uzay Kuvvetlerinin bilim ve teknoloji vizyonu konuşuldu.

Capital Exhibition tarafından düzenlenen etkinlik, sanal fuarlar için özel olarak hazırlanan bir platform aracılığı ile gerçekleştirildi. Etkinlikte, sanal stantların yanı sıra çevrim içi olarak gerçekleştirilen; video konferanslar, yuvarlak masa toplantıları ve ikili iş görüşmeleri de yer aldı. Katılımcı firmalar, hem diğer firmalar hem de farklı devletlerin resmi temsilcileri ile B2B ve B2G şeklinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Türksat ve Glavkosmos CEO’ları Buluştu

Etkinlik sırasında gerçekleştirilen iki ayrı ana tema (keynote) oturumu, küresel uydu ve uzay sektöründen önemli isimlere ev sahipliği yaptı. Bunlardan; Amerikan Uzay Kuvvetlerinin bilim ve teknoloji vizyonunun masaya yatırıldığı ilkine, Amerikan Uzay Kuvvetleri Baş Bilim İnsanı Dr. Joel B. Mozer konuk oldu. Küresel uzay sistemleri pazarının yıllık değerinin 51 milyar dolar olduğunu ve bunun, gelecek yıllarda 3 trilyon dolar olacağının tahmin edildiğini söyleyen Dr. Mozer, özel sektörün, uzay ile ilgili çalışmalar için kamunun 2 katı yatırım yaptığının altını çizdi.

Türksat Genel Müdürü Cenk Şen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve Rus uzay endüstrisindeki iş birliği fırsatlarının da ele alındığı ikinci oturuma, Glavkosmos CEO’su Dmitry Loskutov konuşmacı olarak katıldı. Glavkosmos’un, Rus uzay şirketi Roscosmos’un bir iştiraki olduğunu söyleyen Loskutov, uluslararası pazara, uydu ve uzay alanında anahtar teslim çözümler sunduklarını anlattı ve son 10 yılda, 140’ın üzerinde fırlatma gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Yıldırım, Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) inşasının, 2021 sonunda tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Uydu ve Uzay Sektörünün Geleceği Konuşuldu

5’inci Global SatShow kapsamında, 8 farklı video konferans gerçekleştirildi. Uydu ve uzay sektörünün geleceğine ışık tutan bu video konferanslar, sırası işe şunlar oldu:

  • Türkiye Uzay Ajansı ve Stratejisi
  • Ulusal Güvenlik için Uydu ve Uzay Teknolojileri
  • Uydu Operatörleri için Tarihi Fırsatlar
  • Uçaklardaki Mobilitede Devrim
  • Telekomünikasyon Veri Geçitlerinin Geleceği ve Büyük Veri
  • Türksat 5A ve Fırsatlar
  • Uydu Üretiminde En İyi Yaklaşım
  • Model Uydu Yarışması ve TEKNOFEST

Türkiye Uzay Programı Bu Yıl Açıklanacak

Etkinliğin ilk video konferansına konuk olan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Yıldırım, önemli açıklamalarda bulundu. TUA’nın stratejisinin ele alındığı oturumda, Yıldırım, hazırlık çalışmaları devam eden Türkiye Uzay Programı’nın, yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Yıldırım, TUA’nın vizyonu ve stratejisini de içeren programın, tamamlanmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi.

Yıldırım, derin uzay araştırmaları yapılması maksadıyla kurulan ve 4 metre çapında aynaya sahip olacak Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) inşasının, 2021 sonunda tamamlanmasının planlandığını da sözlerine ekledi.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.