Ana Sayfa Özel Dosyalar7. TSSK Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi ANDAR, Lider Pozisyonunu, Yeni Ürünleri ve İhracat Başarıları ile Perçinleyecek

ANDAR, Lider Pozisyonunu, Yeni Ürünleri ve İhracat Başarıları ile Perçinleyecek

MSI Dergisi’nin TSSK 7’nci Proje Pazarı Özel sayısında yer alan içerik, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

Hareketli mekanizmalar için özgün ve özelleşmiş elektromekanik sistemler geliştiren ANDAR Elektromekanik Sistemler (ANDAR), platform ve sistem üreticilerine, ihracat dâhil ömür devri boyunca etkin ve güvenilir bir şekilde hizmet verecek çözümler sunmaya devam ediyor. Ürünleri, kendi alanlarında sektörün lideri olan ANDAR, 2020 yılında, yeni ürünlerini hizmete sunmayı ve ihracat başarıları kazanmayı hedefliyor.

ANDAR, savunma ve havacılık alanında sahip olduğu mühendislik ve Ar-Ge tecrübesi ışığında, 2012 yılından beri, hareketli mekanizmalar için özgün ve özelleşmiş elektromekanik sistemler geliştiriyor ve “zor problemleri” çözüyor.

ANDAR, farklı niteliklerdeki hava ve kara platformları başta olmak üzere, geniş bir yelpazedeki platform ve alt sistemler için, son kullanıcının ve ana yüklenicilerin, kalite, bütçe ve takvim beklentilerine uygun şekilde; tasarım, geliştirme, üretim ve destek faaliyetlerini de içeren yenilikçi ve yüksek teknolojili çözümlerle fark yaratıyor. Firma, bugüne kadar üstlendiği projelerin önemli birçoğunda, rafta hazır bir elektromekanik sistem çözümünün kullanılamadığı durumlarda, kendi tasarımlarıyla zorlukların üstesinden geldi. Firma, kalifiye edilmiş ürüne uzanan süreçte, optimum çözüme ulaşmak için sadece alt sistemleri değil, üretim tezgâhı ve test sistemlerini de içerecek şekilde, ihtiyaç duyulan tüm alt bileşenleri de kendi tasarlıyor ve üretiyor.

ANDAR, geliştirdiği ürünleri, çevresel ve elektromanyetik standartlara (MIL-STD-810 ve MIL-STD-461) göre test ediyor, kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda; elektronik yedekli, mekanik yedekli, sivil havacılık standartlarının (DO-254 ve DO-178) gereklerini karşılayabilecek seviyedeki yazılım ve donanım özelliklerine sahip olarak teslim edebiliyor.

ANDAR, son kullanıcıya ve ana yüklenicilere, sadece rekabetçi fiyat değil emniyet, ağırlık ve hacim avantajı da sunan güvenli ürünler teslim edebilmek için hazır çözümler yerine, elektromekanik sistemlerinde kullandığı her türlü gömülü yazılım ve donanımı da kendisi geliştiriyor ve üretiyor.

Hedef, 1 Milyon Uçuş Saati

ANDAR’ın son kullanıcıya ve ana yüklenicilere sağladığı katma değeri en iyi gösteren örneklerden biri, çeşitli insansız hava aracı (İHA) platformları için tasarlayıp ürettiği servo eyleyiciler. Bu alandaki ürünleri, dört farklı İHA platformu üzerinde, yurt içinde ve yurt dışında, çok farklı coğrafi şartlarda; önemli bir kısmı da operasyonlarda olmak üzere, 250.000 uçuş saatini geride bıraktı. Firma, çok kısa bir süre içerisinde, 1 milyon uçuş saatini geride bırakmayı hedefliyor.

ANDAR Genel Müdürü Gökhan Koyuncu, servo eyleyicilerinin sahadaki performansı ile ilgili şunları söylüyor: “ANDAR, hem uçuş saati hem farklı coğrafyalarda görev yapma tecrübesi hem de ürünlerinin güvenilirliği ile servo eyleyici gibi elektromekanik sistem üreticileri arasında açık ara lider konumda. Bu başarımızı, açık rekabet altında elde ettiğimizi de vurgulamak isterim. Servo eyleyicilerimizin kullanıldığı İHA’lardan biri için farklı üreticilerin çözümleri de denendi. ANDAR’ın çözümü ise istenilen performansı sağlayan tek servo eyleyici olarak öne çıktı ve şu anda başarıyla kullanılıyor.”

ANDAR’ın ürünleri, güvenilirlik ile ilgili özel tasarımları sayesinde, 250.000 saati aşan uçuş tecrübesi sırasında, hiçbir arıza yaşamadı.

Tüm Bileşenlere Hâkimiyet ile En İyi Paket

Güvenilir bir sistemin nasıl geliştirileceği, kitaplarda da geçen bir bilgi olsa bile bunu uygulamaya geçirmek çok kolay değil. İHA sistemleri ile ilgili güvenilirliği sağlamanın en bilinen yolu, yedeklilik. Fakat buna rağmen, sahada sorunlar yaşanabiliyor.

ANDAR, bu noktada, alt bileşenler üzerinde sağladığı tam hâkimiyet ile öne çıkıyor. Çözüm ortakları ile çalışabildiği gibi, gerektiğinde, tüm alt bileşenleri de kendisi tasarlayıp üretebiliyor. Firma tarafından tasarlanıp üretilebilen alt bileşenler arasında şunlar yer alıyor:

  • Elektrik motoru
  • Motor sürücü kartı
  • Dişli kutusu

Koyuncu, bu noktadaki yaklaşımlarını şöyle ifade ediyor: “ANDAR, gerektiğinde, dikey uzmanlıklarını konuşturabilen ve detay çözümler gerçekleştirebilen bir firma. Kullanıcılarımıza, ihtiyaçları olan çözümleri sağlıyoruz. Bunu yaparken de elimizdeki imkânlardan değil, kullanıcı ihtiyacından hareket ediyoruz. Örneğin, bir projemizde, mevcut elektrik motorları ile kullanıcının bize sağlayabildiği hacme sığamadık. Bunun üzerine, elektrik motorunun tasarımını da yaparak çözümümüzü yeniden paketledik. Kullanıcımıza, ‘Elimizdeki hazır çözümler bu.’ demedik. Benzer şekilde, hazır çözümlerin bulunamaması durumunda, kolları sıvıyoruz ve en ufak bileşene kadar neye ihtiyaç varsa tasarlayıp üreterek ihtiyacı karşılayan çözümü ortaya koyabiliyoruz.”

ANDAR’ın bu yaklaşımı, ihracat lisanslarından kaynaklanabilecek sorunlar yaşanması noktasında da avantaj sağlıyor. Dışarıdan hazır alınan bazı bileşenler, ihracat lisanslarına tabi olabiliyor. ANDAR’ın dikey uzmanlığı, bu tür bileşenlerin, gerektiğinde özgün olarak geliştirilmesi ile bu tür kısıtların üstesinden geliyor.

ANDAR, alt bileşenler üzerinde sağladığı tam hâkimiyet ile öne çıkıyor.

Koyuncu, ihracat lisansı konusuna ayrı bir parantez açıyor: “Türkiye’ye uygulanan açık ya da kapalı bazı ambargolar nedeniyle bazı ürünlerimizde yurt dışından aldığımız bileşenleri, alamamaya başladık. Bu noktada, dikey uzmanlaşma kabiliyetimiz öne çıktı ve bu bileşenleri, kendimiz geliştirdik. Dünya genelinde kendini ispatlamış bileşenlerin muadili olacak özgün çözümleri, zaman zaman daha zorlu gereksinimlere göre geliştirdik ve bunda da çok başarılı olduk. Dolayısı ile şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: ANDAR’ın ürünlerinde güvenilirlik, iki boyutludur. Ürünlerimiz, görevlerini yaparken son derece güvenilir olduğu gibi ürünlerimizin tedarik zinciri de son derece güvenilirdir. Kullanıcılarımız bizden bir ürün talep ettiğinde, onu, hiçbir mazeret öne sürmeden, zamanında teslim edeceğimizi bilirler.”

Hedefte Yeni Ürünler ve İhracat Var

ANDAR, 2020’de, hem yeni ürünleri hem de ihracat çalışmaları ile gündeme gelmeyi hedefliyor. Firma, iki farklı İHA ve bir insanlı uçak için geliştirdikleri servo eyleyicilerin seri üretimine başlamayı planlıyor. Yurt içinde ve yurt dışında iki farklı helikopter programı için de sözleşme imzalamaya hazırlanan ANDAR, yurt içi güdümlü füze ve mühimmat projeleri için hareket sistemleri de sağlıyor.

ANDAR, kullanıcılarının, satış sonrası destek ihtiyaçlarına da çözüm sunuyor ve bu alandaki faaliyetlerini geliştirmeye devam ediyor. Kullanıcıların elindeki sistemlerin hareket mekanizmalarının ANDAR çözümleri ile değiştirilmesi, firmanın, geçmiş dönemde başarıyla tamamladığı işler arasında yer alıyor. Bu konuda önemli bir pazar bulunduğunu değerlendiren ANDAR yetkilileri, çeşitli kullanıcılarla temaslarını sürdürüyor. Firma, bu kapsamda, Aircraft Interiors Expo 2020’ye de katılım gösterecek.

TSSK, Hedeflere Ulaşmak için Önemli Bir Paydaş

ANDAR, Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi’nin (TSSK) düzenlediği 7’nci Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi’ni, hedeflerine ulaşmak için önemli bir etkinlik olarak görüyor. Koyuncu, bu konudaki görüşlerini, şöyle ifade ediyor: “Mühendislik ve tasarım kabiliyetlerine sahip firmaları bünyesinde barındıran bir kümelenme olarak TSSK, çok önem verdiğimiz sektörel yapılardan bir tanesi. Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi, bizim gibi KOBİ’ler için erişilebilir ve etkin bir iş birliği ortamı sağlıyor. Her yıl bu zirvede yer alarak sektördeki bilinirliğimizi ve tanınırlığımız arttırıyoruz; aynı zamanda yeni bağlantılar kuruyoruz. Bu yıl, etkinliğin Bronz Sponsoru da olduk. Zirveyi düzenleyenlere ve katılım gösterenlere teşekkür etmek istiyorum.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.