Yerli ve milli soğutma sistemleri ve soğutma sistemi komponentleri tasarlayarak, savunma, havacılık ve uzay sanayisinin ihtiyaçlarına yönelik üretim, montaj ve kalifikasyon hizmetleri yürüten Anova, özgün ürünleri ile alt sistemleri yerlileştirerek, dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Deloitte Teknoloji Fast 50 programında, Türkiye’de son 6 yıldır üst üste en hızlı büyüyen 50 teknoloji firması arasına girmeyi başaran Anova, sürdürülebilir büyüme için odağına uzmanlaşma ve ürünleşmeyi alıyor.
Türk savunma, havacılık ve uzay endüstrilerinde ihtiyaç duyulan yerli ve milli soğutma sistemleri ve soğutma sistemi komponentleri, Anova bünyesinde tasarlanıyor, üretiliyor, montajlanıyor ve kalifiye ediliyor. Müşteri isterleri ve Anova isterlerine bağlı olarak tasarımına başlanan bu komponentler, genel olarak farklı tip eşanjörler, pompalar, hava çevrim makinaları, fanlar, valfler, akümülatörler, ısıtıcılar ve ihtiyaç duyulan birçok farklı bileşeni içeriyor. Her komponent, konusunda uzman ekipler tarafından, gereksinim yönetimi, ön tasarım, detay tasarım, sonlu elemanlar analizleri (FEA), hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) analizleri, 1 boyutlu analizler gibi birçok adımdan geçerek nihai tasarıma ulaşıyor ve ardından üretim mühendisliği tarafından parçaların üretim ve montaj adımları gerçekleştiriliyor. Diğer yandan test mühendisleri tarafından tasarlanan, ürüne veya sisteme özel test altyapıları ile de ekipmanların performansı, fonksiyonellikleri müşteri isterleri doğrultusunda test ediliyor. Ayrıca MIL-STD-810G, MIL-STD-810H ve RTCA DO-160 standartları rehberliğinde çevresel koşul testleri de tasarım doğrulama ve müşteri isterlerini karşılama doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Termal döngü, basınç döngüsü, mekanik yük döngüsü gibi testlerle de ürünlerin ömür testlerinin yapılması, Anova’nın faaliyetleri arasında yer alıyor.

Sektörün İhtiyacı Olan Kritik Komponentler Üretiliyor
Anova bünyesinde, taslak çizimden son ürüne kadar ilerleyen yolda; savunma, havacılık ve uzay endüstrilerinin ihtiyaçları doğrultusunda birçok komponent ortaya çıkıyor. Bu komponentler arasında şunlar yer alıyor:
- Boru & Tüp Tipi Eşanjörler
- Plaka & Fin Tipi Eşanjörler (2 veya daha fazla akışkanın soğutulduğu / ısıtıldığı)
- Paralel akışlı
- Çapraz akışlı
- Ters akışlı
- Çapraz ters akışlı
- Mikrokanallı Eşanjörler
- Hava Çevrim Makinası
- Hava kaymalı yataklı
- Rulmanlı, yağlı yataklı
- Radyal ve Eksenel Hava Kaymalı (folyo) Yatak
- Fanlar (motor ve sürücü dahil)
- Eksenel AC
- Eksenel DC
- Radyal AC
- Radyal DC
- Mekanik Bypass Valf
- Termal bypass valfı
- Termal basınç bypass valfı
- Basınç bypass valfı
- Pompa (motor ve sürücü dahil)
- Gerotor
- Vane
- Santrifuj (bir veya birden çok kademeli)
- Karışık akışlı (bir veya birden çok kademeli)
- Akümülatör
- Pistonlu tip
- Diyaframlı tip
- Elektronik Kart Kutuları
- Tüm Mekanik Bağlantı Parçaları ve Gerekli Parçalar
Portföyünde bulunan bu komponentlerin yanında, sistem çözümleri de Anova bünyesinde gerçekleştiriliyor. Havacılık platformları için emniyet kritik/görev, kritik soğutma sistemleri ve pod soğutma sistemleri, bu konuda çalışılmış ve ürüne dönüştürülmüş konulardan birkaçı olarak öne çıkıyor. Bu soğutma sistemleri, genel olarak;
- Buhar sıkıştırmalı akıllı soğutma/ısıtma sistemleri,
- Hava çevrim makinalı akıllı soğutma/ısıtma sistemleri ve
- Pasif soğutmalı akıllı soğutma/ısıtma sistemleri
olarak üçe ayrılıyor. Bu sistemler, konusunda uzman ekipler tarafından; gereksinim yönetimi, ön tasarım, detay tasarım, sonlu elemanlar analizleri, hesaplamalı akışkanlar dinamiği analizleri, 1 boyutlu simülasyonlar gibi birçok adımdan geçerek nihai tasarıma ulaşıyor. Ayrıca müşteri isterlerine göre gerekli havacılık performans test stantlarının tasarımı ve üretimi de Anova’nın kabiliyetleri arasında yer alıyor.

Özgün Tasarımlarla Yerli ve Milli Alt Bileşenler
Anova, havacılık sistemleri alanında kullanıma uygun olarak geliştirdiği ve ürün ailesine evrilen AC/DC dönüştürücüler, DC/DC dönüştürücüler, askeri fan sürücüleri, pompa sürücüleri gibi birçok alt birimin yanı sıra havacılık alanında tasarlayıp ürettiği iklimlendirme sistemlerinin kontrolünü sağlayan emniyet kritik ve görev kritik donanımlar, emniyet kritik ve görev kritik yazılımları da bünyesinde geliştiriyor. Bununla birlikte Anova, ürün ailesinde yer alan AC/DC dönüştürücülerini, DC/DC dönüştürücülerini, kendi tasarlayıp ürettiği askeri fanlar için geliştirdiği fan sürücülerini, yine kendi tasarlayıp ürettiği dişli ve santrifüj pompalar için gerekli olan pompa sürücülerini, havacılık platformları için geliştirdiği iklimlendirme sistemlerinde kullanıyor. Bu sayede de bu kritik bileşenlerin kullanıldığı alt sistemlerin yerli ve milli ürünler olmasını ve geliştirdiği bu teknolojilerle Türk savunma, havacılık ve uzay sanayisine katkı sağlamayı hedefliyor.
Anova, havacılık iklimlendirme sistemlerinin geliştirme aşamalarının, sivil ve askeri havacılık standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmesi için de yoğun çalışmalar yürütüyor. Geliştirdiği hava sistemleri iklimlendirme sistemlerinde;
- ARP-4754A “Guidelines for Development of Civil Aircraft and Systems” ve
- ARP-4761 “Guidelines and Methods for Conducting the Safety Assessment Process on Civil Airborne Systems and Equipment”
standartlarını referans alan Anova, emniyet ve sistem mühendisliği faaliyetlerini titizlikle yürütüyor. Gereksinim izlenebilirliği yazılım araçlarını kullanarak sistem gereksinimlerinden donanım ve yazılım gereksinimlerini türeterek tasarım süreçlerinin temel yapı taşını oluşturuyor. Anova, tüm geliştirme faaliyetlerinde görev yönetimi yazılım araçları kullanarak bir yandan süreç takibini sağlarken, diğer yandan da tüm geliştirme faaliyetlerinin yaşam döngüsünde kullanılan araçların birbiri ile entegre olarak çalışmasını sağlıyor ve operasyonlarını bütünlük içinde sürdürüyor. Havacılık sistemleri alanında geliştirilen tüm donanım ve yazılım geliştirme aşamalarında, Anova tarafından “V” model geliştirme metodolojisi referans alınıyor.

Mikroişlemci Tabanlı Tasarım Süreci
Anova, havacılık sistemleri için geliştirdiği iklimlendirme sistemlerinin kontrolcü donanımlarını da mikroişlemci tabanlı olarak tasarlıyor. Anova bünyesinde gerçekleştirilen tüm donanım tasarımlarının, havacılık platformlarında kullanımı kapsamında MIL-STD-461, MIL-STD-810G, MIL-STD-704 standartlarına uyumlu olmasına özen gösteriliyor. Havacılık sistemleri için geliştirilen tüm emniyet kritik donanımlar; RTCA DO-254 “Design Assurance Guidance for Airborne Electronic Hardware” standardı rehberliğinde geliştiriliyor. Bu donanımların tüm donanım testleri de yine Anova tarafından geliştirilen donanınım test program setleri aracılığı ile sertifikasyon sürecine uygun şekilde gerçekleştiriliyor.
Anova, havacılık sistemleri için geliştirdiği yazılım algoritmalarını model tabanlı olarak oluşturuyor. Mikroişlemci ve tasarlanan donanımlar özelinde geliştirilen sürücü yazılımları, C/C++ yazılım dillerinde geliştirilirken, emniyet kritik yazılımlar; RTCA DO-178C “Software Considerations in Airborne Systems and Equipment Certification” standardı rehberliğinde bir sonraki aşamaya geçiriliyor. DO-331 TQL-1 seviyesine kadar kalifiye olan model-tabanlı yazılım geliştirme ortamı SCADE, yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılıyor. Birlikte gerçekleştirilen ve sürücü yazılım testlerini de kapsayan yazılım testleri için de TQL-5 seviyesine kadar kalifikasyonu bulunan Rapita doğrulama aracı kullanılıyor.
Özgün ve yerli alt sistemleri ile yurt içinde edindiği güven ve başarıyı arttırarak devam ettiren Anova, global pazarda da yüksek katma değerli savunma ve havacılık ürün ve çözümleri ile tercih edilen, sistem bazında ürünler geliştiren öncü bir mühendislik firması olma vizyonuyla gelişimini sürdürüyor. Uzman kadrosuyla tasarım, simülasyon, üretim ve kalifikasyon süreçlerini başarıyla yürüten Anova, Sincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında, başta AR-GE tasarımları olmak üzere prototip ve seri üretim faaliyetlerini devam ettiriyor.