Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com
Sualtı akustik sistemleri başta olmak üzere sualtı uygulamalarına yönelik bir dizi çözüme sahip olan ARMELSAN, son dönemde öne çıkan çalışmalarının detaylarını, 1 Haziran’da, Ankara’da gerçekleştirdiği basın toplantısında anlattı. Hem sektör basınının hem de günlük basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya; ARMELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş, Genel Müdür Can Emre Bakım, Genel Müdür Yardımcısı Erkan Helvacılar ve İş Geliştirme ve Kurumsal İletişim Yöneticisi Erdem Tümdağ katıldı. Toplantıda bir sunum yapan Bakım, ARAS-2023 Dalgıç Tespit Sonarı’nın dost ve müttefik bir ülkeye satışında son aşamaya yaklaştıklarını ve ARAS-2023’ün ihracatını bu yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
Bu yıl kuruluşunun 10. yıldönümünü kutlayan ARMELSAN, özgün Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirmekte olduğu çözümleri artık envantere girmeye başlayan bir firma olarak basın mensuplarının karşısına çıktı. ARMELSAN yetkilileri, basın toplantısında, hem firmanın faaliyetleri hem de gelecek planlarıyla ilgili bilgiler paylaştı.

ARAS-2023, Kritik Tesisleri Koruyacak
Sualtı akustiği çözümleri arasında ARMELSAN’ın envantere girmeye en yakın ürünü, ARAS-2023 Dalgıç Tespit Sonarı. Bakım, ARAS-2023 ile ilgili şu bilgileri verdi: “Ülkemizde geliştirilmiş ilk portatif dalgıç tespit sonarı, bu ürün. Amacı, sualtından gelecek olan açık devre ve kapalı devre solunum sistemli dalgıçları veya dalgıç intikal vasıtasıyla gelen dalgıçları tespit etmek. Bunları otomatik olarak sınıflandırıp, bir komuta kontrol merkezine gerekli geri bildirimleri ileterek dalgıca müdahale edilmesini sağlamak.”
Ürünün kritik tesislerin savunmasında kullanılabileceğini söyleyen Bakım, bunlara örnek olarak;
- TÜPRAŞ ve BOTAŞ gibi kuruluşların rafinerilerini,
- AKKUYU gibi nükleer santralleri,
- Deniz kıyısında konuşlu stratejik öneme sahip tesisleri,
- Cumhurbaşkanı’nın yazlık konutunu ve
- Aksaz ve Foça’daki gibi deniz üslerini verdi.
ARAS-2023’ün ayrıca, yurt dışındaki limanlara demirleyen askeri gemilerin korunmasında da kullanılabileceğini vurguladı.

Bakım, ARAS-2023’ün kullanılacağı gemiler hakkında da bilgiler paylaştı. Bakım’ın verdiği bilgilere göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına (Dz.K.K.lığı) teslim edilmeye hazırlanan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU’da kullanılacak 2 adet ürünün fabrika kabulleri ve liman kabulleri tamamlandı. ARMELSAN ayrıca, BARBAROS sınıfı fırkateynlerin her birine birer adet dalgıç tespit sonarı entegre edecek. Bu ürün, MİLGEM projesi kapsamında, İ sınıfı fırkateynlerde de kullanılacak.
Bakım, ARAS-2023’ün ihracatıyla ilgili olarak da şunları ekledi: “Tabi iş geliştirme faaliyetlerimiz de devam ediyor. Muhtemelen ARAS-2023’ün ilk ihracatını da bu yıl içerisinde yapıyor olacağız. Dost ve kardeş ülkelerimizin bir tanesiyle son aşamaya geldiğimizi söylemekte bir sakınca görmüyorum.”
KAŞİF’teki Tecrübe, Askeri Projelere Aktarılıyor
ARMELSAN’ın sualtı akustiği dışındaki çözümlerinin başında, KAŞİF iş sınıfı uzaktan kumandalı sualtı robotu (ROV) geliyor. KAŞİF, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) sualtı sondaj gemilerinde aktif ve yoğun olarak kullanılıyor.

Bakım, KAŞİF ile elde ettikleri tecrübenin, askeri projelerde kullanımı konusuna da değindi ve şunları aktardı: “Aslında KAŞİF ile Karadeniz’de çok ciddi bir bilgi birikimi elde ettik… Karadeniz’de bildiğiniz gibi belirli bir derinliğin altında hiç yaşam yok; çünkü H2S gazı var. Biz de ilk ürettiğimiz KAŞİF’te şunu gördük: Paslanmaz çelik malzemeler, aslında paslanıyormuş. O yüzden malzeme bilimine de ayrı bir önem verdik. Mesela kullandığımız malzemeleri, daha sonra titanyum ile güncelledik. Eğer Karadeniz’de operasyon yapacak bir insansız sualtı aracı (Autonomous Underwater Vehicle / AUV) tasarlıyor olursak KAŞİF’te edindiğimiz bilgi birikimini kullanarak tasarlıyor olacağız.”
Ayakları Yere Basan Ürünler
Bakım, ARMELSAN’ın şu ana kadar basın karşısına çok fazla çıkmamış olması konusunu şu şekilde açıkladı: “Geçtiğimiz günlerde DIMDEX’teydik. Orada Türk bir arkadaşımla konuşuyorduk. Bizden farklı olarak yabancıların şöyle bir felsefesi var dedi: ‘Fake it till you make it’ yani ‘Yapana kadar yapar gibi görün’. Bizim öyle bir yol haritamız yok. Biz gerçekten ürünlerimizi ortaya çıkarıp, bunlar kendilerini ispatladıktan sonra sizlerle buluşmak istedik. ARAS-2023 Dalgıç Tespit Sonarı ürünümüz kendini ispatladı. MELİS-2071 Karinaya Monteli Sonar’da da ASELSAN’la çok güzel bir ürün ortaya çıkardık. KAŞİF gerçekten çok büyük bir başarı hikayesi… Bunları tamamladıktan sonra sizlerle buluşup gerçekten ayakları yere basan şekilde ürünlerimizden bahsetmek ve yol haritamızı sizlere aktarmak istedik. Bunun zamanlaması için o yüzden bu günleri biraz bekledik.”

10. Senede Gündem; Tamamlanmış Ürünler ve İhracat
Daha sonra söz alan ARMELSAN İş Geliştirme ve Kurumsal İletişim Yöneticisi Erdem Tümdağ ise Bakım’ın bahsettiği stratejinin detaylarını verdi: “Önce ürünlerin olgunlaşması ve olgunlaşan ürünlerle hem müşteri karşısına hem de basın önüne çıkmak bence değerli. Bizim sektörümüzdeki önemli eksikliklerden biri bu. Tasarım aşamasında çok fazlaca reklamı yapılan ürünler var ki bu da değerlidir. Ama sonuçları görmek, sonuçları almak her zaman daha önemli.

10. senemizi bitiriyoruz. Savunma sanayisi malumunuz zor bir sektör ve bu sektörde 10 seneyi devirebilmek önemli… Tabi bunu geride bırakırken önümüzdeki 10 seneyi ve ondan sonraki 10 seneyi nasıl planlamamız gerektiğinde hep birlikte ortak akılla düşünmemiz gerekiyor. Bunun bir kısmı üretim, tasarım ve Ar-Ge çalışmaları diğer kısmı ise satış, pazarlama ve kurumsal iletişim. İlk kısım her zaman ağır basıyor. Ama dünyanın en iyi ürününü üretip satamadığınız sürece, hiçbirimiz için bir anlam ifade etmeyecektir. Biz de bu anlamda ne yaptık? Kurumsal iletişim ve iş geliştirme departmanını yeniden inşa ediyoruz.
Bir pazar analizi yaptık ve hedef ülkelerimizi belirledik. Bunu da yaparken, 50-60 tane şeklinde değil de bizim için gerçekten önemli 7-8 tane ülke belirledik. Bu ülkelerde temsilcilik sözleşmelerimizi imzaladık.”

Suyun Altında Saklanacak Yer Yok
Toplantıda son olarak söz alan ve bir kapanış konuşması yapan ARMELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş ise “Amacımız mavi vatanı su altından korumak. Mavi mirasa sahip çıkmak. O yüzden yerli ve milli teknolojileri, yerli ve milli insanlarla geliştirmek istiyoruz… Üretmiş olduğumuz ürünleri ve geliştirdiğimiz yeni teknolojileri sizlere anlatmak istedik.” dedi ve ARMELSAN ürünleri sayesinde, su altında saklanacak yer olmadığının altını çizdi.