Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli konnektör üreticisi olma hedefiyle Kasım 2022’de kurulan ARMSTO, kuruluşundan sonra 8 ay gibi kısa bir sürede tüm hazırlıklarını tamamlayarak, 10 Temmuz’da seri üretime geçti. Türk savunma ve havacılık endüstrisinin yıllık konnektör ihtiyacını tek başına karşılamayı hedefleyen firma, IDEF 2023’te, seri üretimine başladığı Mikro-D konnektör ailesinin ürünlerini ilk kez kullanıcılarla buluşturacak. ARMSTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Kuzu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vefa Kuzu: “IDEF’te bizi henüz duymamış ya da yakından tanıma fırsatı bulamamış sektör paydaşlarımızla bir araya gelecek, yeni iş birliklerini başlatacağız.” dedi.
Türkiye’de son dönemlerde konnektör tedarikinde aksamalar yaşanması üzerine savunma ve havacılık sektörüne adım atan ARMSTRO, ülkenin konnektör ihtiyacını tek başına karşılayıp, kısa sürede global pazarda ürün ihraç eden bir marka olmayı hedefliyor. İlk kez katılacakları IDEF 2023’te global kullanıcılar ve potansiyel müşterilerle buluşacaklarını söyleyen ARMSTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Kuzu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vefa Kuzu, ARMSTO’nun, özellikle Avrupalı alıcıların radarına girdiğini belirterek şöyle konuştu: “8 ay gibi kısa bir sürede, kuruluştan seri üretim aşamasına geçtik. Ürünlerimiz çok beğenildi. IDEF’te ilk ürünlerimizi tanıtacak olmanın heyecanını yaşıyoruz.”

Savunma ve havacılık sistemlerinin temel bileşenlerinden biri olan konnektörler, dünya genelinde, özellikle askeri standartlara uygun olarak yurt dışında, sınırlı üreticiler tarafından pazara sunuluyor. Son dönemde gerek tedarik zincirindeki aksaklıklar, gerekse ambargolar yüzünden Türk savunma ve havacılık sanayisinin konnektör tedarikinde problemler yaşaması, diğer bileşenleriyle teknoloji harikası olan sistem ve platformları, küçük bir konnektör nedeniyle bir anda üretilemez hale getirebiliyor. Türkiye’de, konnektör alanında önemli bir ihtiyaç olduğunu ve Türk firmalarının bu alanda tam anlamıyla çözüm sağlayamadığını gören Kuzu, ARMSTO’nun üretim planını hızlandırdı. Türkiye’de üretim yapılmayan bir alana giren firma, savunma ve havacılık sanayisinin ihtiyaç duyduğu kritik bir bileşeni, yerli ve milli olarak, 8 aylık bir sürede üretmeyi başarı.
İlk Teslimat UNIROBOTICS’e Yapılacak
Yaklaşık 3 yıl süren fikir geliştirme ve AR-GE çalışmalarının ardından, 4 Kasım 2022’de resmen kurulan ARMSTO, ASO 2. OSB’de 220 milyon lira yatırımla 5.000 metrekare kapalı alan üzerinde kurulan tesisinde 10 Temmuz itibariyle seri üretime başladı. ARMSTO’nun bu kadar kısa sürede seri üretim yapabilmesini mümkün kılan şey, tüm ürünlerinin ilk seferde testlerden başarıyla geçmiş olması. Üretim bandından ilk konnektörlerini çıkaran ARMSTO, ilk teslimatını da UNIROBOTICS’in 12,7 mm’lik CANiK M2 QCB ağır makineli tüfekle teçhiz edilmiş uzaktan komutalı silah sistemi TRAKON TARGAN için yapacak. Firmanın halihazırda aldığı sipariş miktarı 20.000 adede ulaştı.

8 Ayda Prototipten Seri Üretime
IDEF 2023’ü heyecanla beklediklerini söyleyen Kuzu, fuarda ziyaretçileri, ürünleri ve somut projelerle karşılamayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi: “Ekim 2022’de düzenlenen SAHA EXPO’da, çeşitli temaslarda bulunduk. Ürün prototiplerimizi yaklaşık 1.000 sektör profesyoneli inceledi. Ürünlerimizin kalitesi çok beğenildi, hatta ihracata yönelik talepler aldık. Bugün ise seri üretimini yaptığımız konnektörlerle IDEF’teyiz. Bizi henüz duymamış ya da yakından tanıma fırsatı bulamamış sektör paydaşlarımızla bir araya geleceğiz. Onlara ürünlerimizi ve test sonuçlarımızı göstereceğiz ve yeni iş birliklerini başlatacağız.”
Mikro-D Konnektör Üretimiyle Başladı
IDEF 2023’te Mikro-D konnektör ailesi ürünlerinden tapa konnektörünü sergileyecek olan ARMSTO, AR-GE çalışmaları tamamlanmak üzere olan göbek bağı konnektörünün de tanıtımını yapacak. Vefa Kuzu, sistem ve platformların yüksek performansla çalışmasını sağlayan en küçük bileşenlerden Mikro-D konnektörlerinin, savunma ve havacılık endüstrisinde kritik parçalar olarak öne çıktığına dikkat çekerek, “Üretimden önce AR-GE çalışmalarımızı bu konnektör türü üzerine yoğunlaştırdık. Çok sayıda çeşidi bulunuyor. Bununla birlikte dünya genelinde, 64 farklı konnektör, en yaygın kullanılanlar olarak öne çıkıyor. Biz de ürün ailemizi, bu 64 farklı türü kapsayacak şekilde kurguladık. Daha uzun vadeli baktığımızda ise hedefimizde Nano-D konnektörler var.” dedi.

Kısa Sürede Maliyet-Etkin Teslimat
Savunma ve havacılık endüstrisine kalite konusunda, şu anda kullanılan konnektörlerden geri kalmayan, hatta onları geçen ürünleri sunacaklarını dile getiren Kuzu, konnektörleri hem çok daha kısa teslimat sürelerinde hem de daha maliyet-etkin bir şekilde teslim edeceklerini; sipariş aldıktan sonra 3-4 hafta içinde teslimatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini vurguluyor. Kuzu’ya göre kaliteli ürünü, kısa sürelerde ve maliyet-etkin olarak teslim edebilmek, ARMSTO’yu hem yurt içinde hem de yurt dışında rekabette öne çıkaracak en önemli avantaj olacak. Tüm yatırımlarını, ürünün her gereksinimini kendi bünyelerinden karşılayacak şekilde kurguladıklarına dikkati çeken Kuzu, özellikle hammadde ile ilgili tedarik zincirini de yurt içinden alım yapacak şekilde düzenlediklerini ifade ediyor. ARMSTO, bu sayede yüzde 100 yerli ve milli bir ürünle global pazarda güçlü bir aktör olmayı planlıyor.
“Sektörde Konnektör Üretimiyle Sınırlı Kalmayacağız”
ARMSTO’nun savunma ve havacılık sanayisine yönelik yatırımlarının ARMSTO ile sınırlı kalmayacağını dile getiren Kuzu, şu ifadeleri kullandı: “Eğer gözümüze, Türkiye’nin yeterli bir noktaya gelemediği başka bir ihtiyaç alanını kestirirsek o alana da girmeyi ciddi olarak düşünürüz. Ürettiğimiz konnektörlerin kullanıldığı tüm projelerde yer almak istiyoruz. ARMSTO’nun oyuna girmesiyle Türk savunma ve havacılık sektörünün bir daha yurt dışından konnektör almaya ihtiyaç duymayacağı bir noktaya ulaşmasını hedefliyoruz. Türk savunma ve havacılık sanayisi büyük bir şey başardığında, belki gizlilik gibi nedenlerle açıklayamayacak olsak da “Biz de oradayız!” demek ve bu gururu yaşamak istiyoruz. Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılar bir noktaya geldiğimizde ise yurt dışına yönelik faaliyetlerimizi, gündemimizin daha üst sıralarına alacağız.”

“Aylık 100 Bin Üretim Kapasitesine Sahibiz”
Kurguladıkları fabrika düzeninde, aylık ortalama 100.000 adet konnektör üretebilecek kapasiteye sahip olduklarını sözlerine ekleyen Kuzu, “Bu da yılda 1 milyon 200 bin adetlik bir üretim hacmine karşılık geliyor ve Türkiye’nin ihtiyacını karşılıyor. Hedefimiz ise 5 yıl sonra, bu fabrikada ya da yapacağımız yeni yatırımlarla birlikte, genel kapasitemizin, aylık 250 bin – 300 bin bandına ulaşması. Böylece, dünya genelinde de önemli bir oyuncu haline gelmek. Önceliğimiz, ülkemizdeki ihtiyaçların karşılanması. Kendimize ve ürünlerimize çok güveniyoruz. 1-1,5 yıl içinde ulaşacağımız noktada da ülkemizde konnektör konusunda herhangi bir problemin kalmayacağını öngörüyoruz. Ardından da ihracata yönelmeyi ve bu alanda, dünyanın önde gelen firmalarından biri olmayı hedefliyoruz. Tabii bunlar çok büyük sayılar ve ciddi altyapılar ve yatırımlar gerektiriyor. Zamanı geldiğinde bu planlarımızın hepsini hayata geçirebilecek sermaye gücüne sahibiz.” şeklinde konuştu.