Üstteki fotoğraf: Xpeller, başka sistemlere ihtiyaç duymadan, fotoğraftaki gibi bir araca entegre veya yerleşik olarak kullanılabilen bir sistem olarak öne çıkıyor.
Günümüzde teknolojiyle birlikte hızla gelişen dronların düşük maliyetli ve kolay erişilebilir olması, bu sistemlerin; kaçakçılık, casusluk ve terör gibi kötü amaçlı kullanımlarını da arttırıyor. HENSOLDT’un Xpeller dronsavar ürün ailesi, bu tehditlere karşı, hem etkin hem de kullanıcının gereksinimlerine göre uyarlanabilen çözümler sunuyor.
Dron Tehdidi, Gün Geçtikçe Artıyor
Dronların kötü amaçlı kullanımları; sınırlardan yapılan uyuşturucu ve diğer maddelerin kaçakçılığı, hapishane gibi özel bölgelere yasaklanmış madde sokulması, sivil veya askeri tesislere karşı casusluk faaliyetleri ve dronlara patlayıcı yüklenerek terör saldırısı yapılmasına kadar uzanıyor. Tüm bunlara ek olarak; eğitimsiz, bilgisiz veya dikkatsiz dron operatörleri, dronları, havaalanları gibi yasaklı hava sahalarına yönlendirerek alarmlara; hatta ölümcül veya maddi hasarlı kazalara da sebep olabiliyor.
Bu kadar çok riskli durum söz konusu iken kötü amaçlı dronları tespit etmek ve tanımlamak, gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Zira bir araştırmaya göre, 2025 yılında, dünya genelinde, sadece yasal yollarla satın alınan dron sayısının 2,2 milyon adede ulaşacağı öngörülüyor (Frost & Sullivan, Analysis of the Drone Delivery Landscape and the Evolving Business Opportunities 2018 from 26.12.2018). Yasa dışı yollarla temin edilen dronların sayısı da hesaba katıldığında, tehdidin boyutu daha da büyüyor. Bu durum, dronların tespiti, tanımlanması ve gerektiğinde etkisiz hale getirilmesi amacıyla teknoloji ve kabiliyetlere duyulan ihtiyacı, daha da arttırıyor. HENSOLDT, ürünleri ile bu ihtiyaca cevap vermek için hem havacılık sektöründeki hem de yüksek teknolojili sensör tasarımı, geliştirmesi ve üretimindeki uzun yıllara dayanan tecrübe ve birikimine güveniyor.
HENSOLDT’un Xpeller dronsavar çözümü, birbiriyle uyumlu çalışabilen birden çok algılayıcısı ile tehdit oluşturabilecek dronları tespit edip tanımlayabiliyor. Sistem, farklı karşı tedbir seçenekleri ile her koşulda, tespit edilmesi zor, küçük dronlara karşı dahi etkin güvenlik sağlayabiliyor. Sistemin, farklı askeri uygulamaların ve güvenlik uygulamalarının ihtiyaçlarına göre kolayca uyarlanabiliyor olması, Xpeller’ın kullanılabileceği senaryoları da çeşitlendiriyor.
Xpeller’ın, dronlara karşı koymasını; birbiri ile entegre bir şekilde çalışan algılayıcılar ve karşı tedbir sistemleri ile “tespit”, “tanımlama”, “kontrol etme” ve “harekete geçme” aşamalarından oluşan iş akışı sağlıyor.
Sistemin tüm konfigürasyonlarında, HENSOLDT tarafından, farklı hava koşullarına dayanıklı olarak tasarlanmış ekipmanın yanı sıra birden çok algılayıcı ile çalışabilen, kullanımı kolay bir komuta-kontrol yazılımı bulunuyor.

Xpeller’ın; “tespit”, “tanımlama”, “kontrol etme” ve “harekete geçme” şeklindeki 4 aşamalı çalışma düzeni.
Tespit ve Tanımlama
Günümüzdeki ve gelecekte oluşacak dron çeşitliliği göz önüne alındığında, Xpeller sisteminin de tek bir algılama teknolojisine dayalı olması, sahadaki faaliyetlerinde yetersiz kalmasına sebep olabilirdi. HENSOLDT mühendisleri, bu ihtiyaçtan yola çıkarak, tespit ve tanımlama için, 4 farklı spektrumu bir araya getirdi. Bunlar; radar, radyo-frekans yayın tespit sistemi, gündüz kameraları ve termal algılayıcılar olarak sıralanıyor. Bunların tamamı, operatöre kullanım kolaylığı sağlamak için, bir komuta-kontrol sistemi üzerinden yönetilebiliyor. Böylelikle sistem, farklı algılayıcılardan gelen tehdit bilgilerini birleştirerek yanlış pozitif ya da yanlış negatif alarmların (var olan bir tehdidin gösterilmemesi ya da var olmayan bir tehdidin var gibi gösterilmesi) önüne geçiyor.
Xpeller, bağımsız bir sistem olarak çalışabildiği gibi komuta-kontrol yazılımı aracılığıyla hava trafik kontrol (ATM) birimleri ya da insansız hava araçları trafik kontrol (UTM) sistemleri gibi başka kaynaklardan da ek girdiler alabiliyor. Bu konuda verilecek karar, kullanıcının operasyonel konseptine bağlı olarak şekilleniyor.
Karşı Tedbirler
Xpeller, tehdidi imha etmeden etkisiz hale getirmek (soft kill) için, elektronik karıştırma (jamming) ve bir ağ ile yakalama (catching) gibi tedbirleri uyguluyor. Bu yöntemler, çeşitli avantajları da beraberinde getiriyor. Örneğin; hedefin havada infilak etmesi durumunda, çevresindeki kişilere ve altyapılara zarar verme riski asgariye indiriliyor. Aynı zamanda, hedef infilak etmediği için, düştüğü yerden alınarak çeşitli amaçlara yönelik incelemelerden geçirilebiliyor. Bu sayede, tehdidin kaynağına daha hızlı erişim sağlama imkânı elde edilebiliyor.
Firma, özellikle askeri operasyonlarda kullanılabilecek fiziksel imha (hard kill) tedbirleri için de sisteme silah entegre edebiliyor.
Görevlere Uyarlanabilirlik
Sistemde bulunan farklı sensörler, içinde bulunulan şartlara göre en uygun sensörün kullanımı konusunda, operatöre seçenekler sunuyor. Örneğin; radar menzilinde potansiyel tehditler bulunuyor; ancak bu alanda radar kullanımına dair yasal sınırlandırmalar varsa operatör, diğer sensörler yardımı ile hedefe karşı harekete geçebiliyor.
Xpeller’ın menzil, mobilite ve ağırlık kriterlerine göre farklı konfigürasyonlara sahip olabilmesi, sistemin farklı görevlere uyarlanabilmesi konusunda kolaylıklar sağlıyor. Zira sistem; mobil olarak tek günlük bir etkinliği korumak için ya da yerleşik bir şekilde, kritik bir altyapıyı sürekli korumak için kullanılabiliyor. Kullanıcının özel ihtiyaçlarına göre hazırlanabilen bu konfigürasyonların hepsi, sistemin komuta-kontrol yazılımı ile tam uyumlu bir şekilde çalışıyor. Xpeller sisteminin tüm parçalarının, HENSOLDT’un denenmiş ve rafta hazır ürünlerine dayandığı göz önüne alındığında, konu müşteri gereksinimleri olduğunda, gerekli tüm esneklikler kolaylıkla sağlanabiliyor.
HENSOLDT, dünyanın her yerindeki kullanıcılara, sistemi satın alma ya da kiralama imkânı sunuyor. Kiralama durumunda, sistemin, kiralama süresi boyunca işletilmesini de HENSOLDT personeli üstlenebiliyor. Örneğin; Xpeller, Hollanda Ulusal Polis Teşkilatı tarafından, 4 Mayıs’ta, Amsterdam’da düzenlenen Anma Günü (Remembrance Day) etkinliklerini koruması için kiralandı. HENSOLDT tarafından kurulan ve işletilen Xpeller, bu görevi başarıyla tamamladı.

HENSOLDT’un, çözüm odaklı bu esnek yaklaşımı, Xpeller dronsavar çözümünü, sürekli değişen ve gelişen dron tehdidine karşı, en iyi çözüm seçeneklerinden biri haline getiriyor.
HENSOLDT, Adını Üst Sıralarda Tutmaya Devam Ediyor
HENSOLDT, savunma ve güvenlik elektroniği alanında, teknoloji ve yenilik öncüsü konumunda bulunuyor. Askeri ve sivil ihtiyaçlara yönelik sensör çözümleri alanındaki pazar liderlerinden biri olan şirket; büyük veri, robotik ve siber güvenlik gibi alanlarda da yenilikçi konseptlere dayanan ve çok çeşitli tehditlere karşı etkili, yeni ürünler geliştiriyor. Faaliyetlerini, yaklaşık 5.500 kişilik iş gücü ile yerine getiren HENSOLDT’un 2019 yılı cirosu, 1,14 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.