Ana Sayfa Haberler Arzu Baytar, Atılım Üniversitesi Öğrencilerine Firmalarda İstikrarın Korunmasını Anlattı

Arzu Baytar, Atılım Üniversitesi Öğrencilerine Firmalarda İstikrarın Korunmasını Anlattı

PEM ve GES Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Baytar, Atılım Üniversitesi ARGEDA-Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Direktörlüğü tarafından düzenlenen ‘Firmalarda İstikrarın Korunması’ başlıklı seminere konuşmacı olarak katıldı. Baytar, yaptığı sunumda geleceğin mühendislerine savunma ve havacılık sektöründeki tecrübelerini aktardı. Sektörün son 10 yılda üretim ve ihracat anlamında büyük bir atılım içerisinde olduğunu ifade eden Baytar, “Bu sektöre adım attığımızda sektörde yerli firma yoktu. Son 10 yılda ise dünyayla yarışır hale geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) rakamlarına göre savunma sektörünün 2013 yılındaki ihracatı 1,4 milyardı, 2023 yılı ihracat hedefi ise 6 milyar dolar.” dedi.

ARGEDA –TTO tarafından, mühendislik fakültesi öğrencilerini sektör temsilcileri ile buluşturmak amacıyla düzenlenen seminerlerin bu yılki ilk konuğu PEM ve GES Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Baytar oldu. 19 Ekim’de Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde konuşan Baytar, savunma ve havacılık sektörüne girdiği 90’lı yıllardan bu zamana kadar, sektörde yaşanan değişim ve dönüşümler hakkında bilgi verdi. Baytar, kuruluşunun 26. yıl dönümünü kutlayan PEM Mühendislik’in her yıl cirosunun yüzde 10’unu AR-GE faaliyetlerine ayırdığını belirterek, “Başladığımızda 12 kişilik bir ekiptik. Bugün itibariyle yarısı AR-GE mühendislerinden oluşan toplam 165 çalışanımız bulunuyor. Teknolojiyi yakından izleyip ihtiyaca göre ürün çıkararak istikrarlı bir büyüme sağladık” ifadelerini kullandı.

“Müşterimiz Her Zaman Hazırdı”

Baytar, PEM Mühendislik’in 1990’lı yıllarda temsilcilik faaliyetleri ile sektöre girdiğini, ardından sırasıyla; yabancı firmaların Türkiye’ye yatırım yapmasını teşvik etme, yabancı firmalarla yurt dışında iş birliği yapma, üretim safhasına geçme ve GES Mühendislik ortaklığı ile yurt dışında üretim ve pazarlama safhasına geçtiklerini söyledi. Baytar, “Bu sektöre adım attığımızda sektörde yerli firma yoktu. Son 10 yılda ise büyük bir sıçrama yaparak dünyayla yarışır hale geldi. Biz hiçbir zaman önce ürünü çıkaralım sonra müşteriyi buluruz diye düşünmedik. Türkiye’de ve dünyada ihtiyaç duyulan ürünler üzerinden ilerledik. Bu nedenle de müşterimiz hep hazırdı.” diye konuştu. Baytar, firmalarda istikrarın korunması için önerilerini şu şekilde sıraladı: Teknoloji, insan kaynağı, tecrübe, globalleşme ve ihracat, risk alımı, rekabet ve aidiyet. Baytar, mühendis adaylarına hayal etmekten vazgeçmemeleri ve meslek seçimi yaparken basmakalıp düşüncelerden uzak durmaları tavsiyelerinde de bulundu. Baytar mühendis adaylarına büyük ölçekli firmalardansa küçük ya da orta ölçekli firmalarda kendilerini gösterme ve sorumluluk alma şanslarının daha yüksek olacağını söyledi.

Seminerin ardından düzenlenen soru cevap etkinliğinde katılımcılar merak ettikleri soruları Baytar’a yöneltti. Etkinliğin ardından ARGEDA –TTO Direktörü Prof. Dr. Atilla Cihaner, Baytar’a katılımından ötürü TEMA Vakfı’na kendisi adına yapılan fidan bağışının sertifikasını takdim etti.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.