Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com
Ümit BAYRAKTAR / ubayraktar@savunmahaber.com
Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com
ASELSAN’ın Gölbaşı yerleşkesinde, 14 Eylül’de düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelen ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, yakın zamandaki gelişmelere ilişkin bilgi verdi ve soruları yanıtladı. 2020 yılı boyunca toplam değeri 456 milyon doları bulan ihracat sözleşmesi imzalayarak bir rekor kırdıklarını belirten Prof. Dr. Görgün, 2021’de ise toplam değeri 500 milyon dolara erişecek sözleşmeler ile bu rekoru tekrar kırmayı hedeflediklerini söyledi.

IDEF’te Yerlileştirme Vurgusu
Prof. Dr. Görgün, toplantıda, ASELSAN’ın yerlileştirme konusundaki faaliyetlerinden de bahsetti. ASELSAN’ın, IDEF’21 fuarında tanıttığı toplamda 253 ürünün yaklaşık 60 tanesinin bir fuarda ilk kez sergilendiğini söyleyen Prof. Dr. Görgün, fuara, yerlileştirme vurgusu ile katıldıklarını ifade etti.
Firmanın bu alanındaki çalışmalarını özetleyen Prof. Dr. Görgün, yurt içinden tedarik konusuna verdikleri önemin altını çizdi. ASELSAN’ın yakın zamanda organizasyon şemasında bir değişikliğe giderek, Sanayileşme ve Tedarik Direktörlüğü’nün, Tedarik Zinciri Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı olarak yeniden yapılandırıldığını hatırlattı.
Hâlihazırda yurt dışından temin edilmekte olan pek çok kritik alt sistemin yurt içerisinde üretilebilmesi için yerlileştirme katalogları hazırlayan ASELSAN, bu kataloglar için toplamda 12 bin başvuru aldı. Söz konusu alt sistemlerden 400 tanesi de yerlileştirildi.
Prof. Dr. Görgün, ASELSAN’ın tedarikçi ekosistemi hakkında da bilgiler paylaştı. Firma, 2021’in başından itibaren, yaklaşık 1 milyar dolarlık alım yaptı ve bunun yaklaşık 690 milyon dolarlık kısmı yurt içinden gerçekleştirildi.

ASELSAN’ın, 16 farklı ilde, 414 onaylı yan sanayi üreticisi bulunuyor. ASELSAN’a fatura kesen toplam firma sayısı ise 4 binin üzerinde ve bunların yaklaşık 3 bin 200 tanesi yerli firmalardan oluşuyor.
Prof. Dr. Görgün ve sonrasında ASELSAN İş Geliştirme ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Osman Devrim Fidancı, ASELSAN’ın, 2020 ve 2021 yıllarında imzaladığı ihracat sözleşmelerinden de bahsetti. Bu alanda öne çıkan gelişmeler şöyle sıralandı:
- ASELSAN, yurt dışındaki bir son kullanıcıya teslim edilmek üzere, dost düşman tanıma (Identification, friend or foe / IFF) sistemlerinin satışını gerçekleştirdi. Bu sistemler, Baykar’ın ürünleri ile birlikte, NATO üyesi Avrupalı bir ülkede kullanılacak. Prof. Dr. Görgün, söz konusu ülkenin ismine ilişkin bir açıklamada bulunmadı. Bununla birlikte Baykar, NATO üyesi olan Polonya ile BAYRAKTAR TB2 SİHA’ların satışı konusunda 24 Mayıs’ta bir sözleşme imzalamıştı.
- ASELSAN, GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi için iki farklı ülke ile anlaşma imzaladı.
- ASELSAN, yazılım tanımlı telsizler konusunda da 2020 ve 2021 yıllarında çeşitli ihracat sözleşmeleri imzaladı. Güney Amerika ve Afrika’daki çeşitli ülkelere telsiz konusunda ilk kez satış yapmayı başaran ASELSAN; Orta Doğu, Asya ve Asya-Pasifik gibi güçlü olduğu pazarların yanında, yeni pazarlara da adım atmış oldu.
- Prof. Dr. Görgün ayrıca, iletişim sistemleri konusunda yurt dışında açılan bir ihalede, dünya çapında önde gelen üreticileri açık ara geride bırakarak önemli bir ihracat başarısının altına imza attıklarını vurguladı.
- Firma, 2020 yılında, dost ve kardeş bir ülkede, hava savunma sistemlerinde kullanılacak komuta kontrol sistemleri ile ilgili bir proje üstlendi.
- Elektronik harp (EH) sistemleri alanında da ihracat çalışmalarını sürdüren ASELSAN, hem taşınabilir tipte hem de gemi ya da uçak gibi platformlara entegre edilebilir tipteki sistemler için yurt dışında sözleşmeler imzaladı. Sözleşmelerin kapsamında hem elektronik taarruz hem de elektronik destek sistemleri yer aldı.
- ASELSAN ayrıca, şu ana kadar, bir kısmı yurt dışı kullanıcılara olmak üzere toplamda 13 adet CATS elektro-optik görüntüleme ve hedefleme sistemi teslimatı gerçekleştirdi. Bu rakamın yıl sonuna doğru 16’ya ulaşmasını planladıklarını söyleyen Prof. Dr. Görgün, CATS’ın yakın zamanda çok yoğun bir şekilde satışını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Gölbaşı Tesisinin Büyüklüğü 750 Dönüme Ulaştı
Prof. Dr. Görgün, ASELSAN’ın Gölbaşı yerleşkesindeki yatırımlar hakkında da bilgiler paylaştı. Bu tesiste, hâlihazırda elektronik harp sistemleri ile radar sistemlerinin üretimi amacıyla kullanılan, 75 bin metrekare kapalı alana sahip bir bina bulunuyor. ASELSAN, bu binanın yanına, benzer boyutlarda bir bina daha inşa ediyor.
ASELSAN’ın Macunköy tesisisin çok fazla şehir içerisinde kaldığını ve bu nedenle genişlemeye müsaade etmediğini söyleyen Prof. Dr. Görgün, hâlihazırda burada ve Teknopark Ankara’daki çeşitli birimlerde çalışmakta olan yaklaşık 3 bin kişilik bir iş gücünün, yılbaşından sonra Gölbaşı yerleşkesine taşınacağını belirtti.

Uzay Teknolojileri Alanında Haberler Kapıda
ASELSAN’ın uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Görgün, muhtelif iş birliklerine yönelik olarak, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile birlikte yoğun şekilde toplantılar gerçekleştirdiklerini dile getirdi. ASELSAN’ın, yer kontrol istasyonları ve uydular üzerinde yer alan faydalı yükler gibi konularda ürün tasarlayabilen ve üretebilen bir firma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Görgün, uzay alanındaki farklı konularda da sorumluluklar almayı istediklerini ifade etti. Prof. Dr. Görgün, yakın zamanda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, TUA veya Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile birlikte açıklayacakları yeni gelişmeler olabileceğini de sözlerine ekledi.
Sivil Alandaki Ağırlık Artıyor
Prof. Dr. Görgün, ASELSAN’ın sivil alanlardaki çalışmaları hakkında da bilgi verdi. ASELSAN’ın sivil sektörlere yönelik çözümleri, son dönemde ağırlık kazandı. Firmanın, sivil alanlara yönelik olarak çalışan personel sayısı, 3 sene önce 400 civarındayken, bu sayı 900’ün üzerine çıktı.

Firma, COVID-19 salgının başladığı 2020 yılında, sağlık alanındaki çalışmalarına hız verdi ve yurt içindeki çeşitli firmaların iş birliği ile 1,5 ay gibi bir sürede yerli bir solunum cihazı geliştirildi. ASELSAN benzer şekilde, yine sağlık alanına yönelik olarak yerli bir defibrilatör cihazı da üretti. Firma, bu cihazı iki farklı ülkeye ihraç etmeyi başardı.
Yenilenebilir enerji konusunda da çalışan ASELSAN, bu alanda 10 milyon dolarlar seviyesinde bir yatırım yapmayı hedefliyor.