Bu yıl 6. kez düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde kullanılacak ve test edilecek milli teknolojiler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı bir törenle tanıtılarak, bilim seferi sorumlularına teslim edildi. Bakan Varank, 20 Ocak’ta düzenlenen törende, seferde kullanılacak olan ve aralarında ASELSAN, HAVELSAN ve Türksat tarafından geliştirilenlerin de olduğu ürünler hakkında bilgi verdi.
Törene, Ankara Valisi Vasip Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş ve Türksat Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel de katıldı.

Bakan Varank etkinlikteki konuşmasında, seferlerde ekiplerin kullanacağı ve test edeceği yüksek teknolojili makine ve teçhizatı yerli ve milli imkanlarla geliştirmeye ve üretmeye devam edeceklerini söyledi. Seferde kullanılacak ürünler hakkında bilgi veren Varank, ASELSAN’ın sefer ekibinin iletişim ihtiyacını karşılamak için telsiz ve modüler mobil tekrarlayıcı telsiz temin edeceğini bildirdi. ASELSAN tarafından geliştirilen taşınabilir hibrit güç destek biriminin de elektrik altyapısının olmadığı Antarktika’da bilim insanlarına enerji desteği sağlayacağını ifade eden Varank, şirketin diğer kabiliyetlerini de kıtaya taşımak istediklerini aktardı.
Bakan Varank, Türksat’ın uydu telefonları ve Broadband Global Area Network (BGAN / Genişbant Küresel Alan Ağı) cihazları ile araştırmacılara telefon ve internet hizmeti sağlayacağını söyledi. HAVELSAN’ın da bu sefer için milli bir global konumlandırma sistemi (GNSS) alıcısı ürettiğini bildiren Varank, “Kutup çalışmaları için yeni özellikler ve donanımlar eklenen bu ürün, araştırmacılarımıza gerçek zamanlı konum, hız ve zaman bilgisi ile kesintisiz çalışma performansı sağlamış olacak.” dedi.

Bakan Varank, TÜBİTAK SAGE’nin de geliştirip ürettiği ısıl pil teknolojisinin zorlu Antarktika koşullarında araştırma ekibine kolaylık sağlayacağını söyledi. Söz konusu pilin, ekibinin acil durumlarda ihtiyaç duyacağı ısınma ve sıvı su ihtiyacını da karşılayabileceğine vurgu yapan Varank, TÜBİTAK SAGE’nin bu teknoloji ile Türk savunma sanayisinin yurt dışına bağımlılığını ortadan kaldırdığını kaydetti.
Seferde kullanılacak milli teknolojiler, Bakan Varank tarafından, TÜBİTAK MAM KARE Müdürü ve 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Sorumlusu Prof. Dr. Burcu Özsoy’a teslim edildi.
Sefer kapsamında, 20 kişilik bir ekip 22 Ocak’ta yola çıkacak. Yaklaşık 1,5 aylık yolculuğun ardından Antarktika’ya ulaşacak olan ekip, yer bilimleri ve canlı bilimleri gibi farklı alanlardaki 14 proje kapsamında araştırma yapacak.