MSI Dergisi’nin 188’nci sayısında yayımlanan Özel Haber, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:
Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com
Turan SALCI / t.salci@savunmahaber.com
Birol TEKİNCE / btekince@savunmahaber.com
Pakistan’a ihraç edilen 4 korvetin inşasını içeren Pakistan MİLGEM (PN MİLGEM) projesinin ana yüklenicisi Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. (ASFAT), ASELSAN ve HAVELSAN ile savaş sistemleri tedariki ve entegrasyonuna yönelik alt yüklenicilik sözleşmesi imzaladı. TOBB Konferans Salonu’nda, 6 Aralık’ta düzenlenen PN MİLGEM Savaş Sistemleri İmza Töreni’ne; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Pakistan Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi ve çeşitli savunma firmalarının yönetici ve temsilcileri katıldı.
ASFAT’ın, ASELSAN ve HAVELSAN ile imzaladığı sözleşme, bir anlamda, iki firmanın, Türk Deniz Kuvvetlerinin ADA sınıfı korvetlerine sağladığı sistemlerin devamı niteliği taşıyor. Proje kapsamında; Elektronik Harp Sistemi, Atış Kontrol Radarı, Lazer İkaz Sistemi, Torpido Karşı Tedbir Sistemi, 3 Boyutlu Arama Radarı, Seyir ve LPI Radarı, Seyir Destek Sistemleri, Ataletsel Seyrüsefer Sistemi, Muhabere Sistemleri, 76 milimetre Top Atış Sistemi ve 25 milimetre Stabilize Top Sistemi ASELSAN; Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemleri, Gemi Veri Dağıtım Sistemleri ve Gemi Bilgi Sistemleri ise HAVELSAN tarafından sağlanacak. HAVELSAN, projede, entegratör olarak da rol üstelenecek.
İmza töreninde, sırasıyla; ASFAT Genel Müdürü Esad Akgün, HAVELSAN Genel Müdürü ve CEO’su Ahmet Hamdi Atalay, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar birer konuşma yaptı.
Güçlü Savunma için Tek Çare İhracat
Akgün, konuşmasında, ASFAT’ın; askeri fabrika ve tersanelerin imkân ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi, yürütülecek projelerle milli ekonomiye ve ülke ihracatına katkıda bulunma hedefleri kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı himayelerinde kurulduğunu hatırlattı. Pakistan MİLGEM projesinin, Türk savunma sanayisinin tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük ihracat projesi olduğunu belirten Akgün, şunları kaydetti: “Bu imza töreni, Türk mühendislerinin uluslararası standartlarda ve hatta standartların üstünde tasarım ve üretim yapabildiğinin sadece dünyaya ilanı değil, aynı zamanda, bu teknoloji ve yeteneklerini kardeşleri ile paylaşma konusunda cömertliğini de gösteren bir etkinliktir. Burada, Pakistanlı kardeşlerimizin de göstermiş oldukları güven, irade ve cesaretin de takdire şayan olduğunu ifade etmek isterim. Dünyadaki farklı örneklerden de gözlemlenebileceği gibi savunma sanayimizin sürdürülebilirliği, diri kalması; ihtiyaç ve seferberlik anında derhal harekete geçebilecek dinamizm ve kabiliyete sahip olabilmesi için, tek çarenin ihracat olduğunu biliyoruz. Sürdürülebilir bir savunma ekosistemi için başka yolumuz olmadığını ve ihracatın, Türk savunma sanayisi için bir seçenek değil zorunluluk olduğuna tüm kalbimizle inanıyor ve bunun derdini taşıyoruz. Sayın Bakanım, destekleriniz ile ASFAT, Pakistan MİLGEM projesini; dinamik, esnek yapısı ve nitelikli iş gücü sayesinde, İstanbul Tersanesi Komutanlığımızın ve paydaşlarımızın dünya çapındaki birikimini kullanarak en düşük maliyet, en yüksek kalite ve en kısa zaman prensibi ile tamamlamayı hedeflemektedir. Elbette bu hedef, tüm projelerimiz için de geçerlidir.”
Akgün, bu projenin, sadece bir gemi inşa projesinden ibaret olmadığını söyleyerek şunları ekledi: “Bu projeyi; dost ve kardeş ülkelerin bağımsızlığına ve gücüne katkı sağlamak maksadıyla ilke edindiğimiz çözüm ortağı yaklaşımı ile; birlikte ihtiyaç analizi, dizayn ve inşanın yanı sıra bilgi paylaşımı, yetenek kazandırma ve teknoloji transferi odaklı yürütüyoruz.”
ADVENT, Pakistan MİLGEM’lerine Güç Katacak
Atalay ise HAVELSAN’ın, Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) birlikte geliştirdiği, dünyada sadece birkaç ülkenin sahip olduğu kabiliyetlere sahip Yeni Nesil Ağ Destekli Savaş Yönetim Sistemi ADVENT’in, dost ve kardeş ülke Pakistan’ın MİLGEM’lerinde kullanılacak olmasının kendilerini son derece mutlu ettiğini ve gururlandırdığını belirtti. Atalay, şöyle devam etti: “Yaklaşık 6 milyon satır kod yazılarak geliştirilmiş olan [ADVENT’in sahip olduğu yetenekler], dünyada sadece birkaç ülkede var. Biz, bunu ilk defa MİLGEM Projesi’nin dördüncü gemisi olan TCG KINALIADA’da devreye aldık. Bu vesileyle Pakistanlı kardeşlerimizin de kullanımına sunmuş olacağız. Bugüne kadar, Türk Deniz Kuvvetlerinin envanterindeki deniz üstü ve deniz altı 50 civarındaki platformda, bir önceki nesil savaş yönetim sistemimiz kullanılıyor. İnşallah, bu vesileyle onların da güncellenmesini sağlayacak ve yeni nesil teknolojiyi onlara da kazandırmış olacağız. Pakistan MİLGEM projesinin bir paydaşı olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bu projede, 20’nin üzerindeki sensör ve silah sistemlerinin entegrasyonunu da üstleniyor olacağız. Bu projeye, hem dost ve kardeş Pakistan’ın ihtiyaçlarını karşılıyor olması hem de ASFAT ile yeni başlayan stratejik iş birliğimize giriş olması ve bundan sonra da gelişiyor olması açısından önem veriyoruz.”
Gece Gündüz, Yılmadan ve Yorulmadan Çalışacağız
Prof. Dr. Görgün ise şunları söyledi: “ASELSAN olarak, ASFAT ile Pakistan MİLGEM projesinde iş birliğimiz kapsamında, MİLGEM korvet gemileri teslimatında görev almanın haklı kıvancını yaşıyoruz. Üzerimize düşen bu büyük sorumluluğun bilinciyle milli ve yerli sistemler geliştiren 7 bini aşkın personelimiz ile gece gündüz çalışmaya; tasarlayarak ve üreterek, hiç yılmadan ve yorulmadan ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz. ASELSAN’ımızı ve Türkiye’mizi büyük hedeflerine ve 2023 yılına emin adımlarla taşımaktayız.”
Bu Proje ile Sektörün Yetenek ve Bilgi Birikimi Ortaya Koyuldu
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) uzun dönemli stratejik planlamasının meyvelerinin toplandığını belirten Bakan Akar da ASFAT’ın ana yükleniciliğinde ASELSAN ve HAVELSAN arasında imzalanan sözleşmeyle Türk savunma sanayisinin ulaştığı yetenek ve bilgi birikiminin çok açık bir şekilde ortaya koyulduğunu kaydetti.
Askeri fabrikaların, tersanelerin, vakıf şirketleri ve özel sektör firmalarının, kendi insan kaynağı ve mühendislik birikimi ile Türkiye’nin savunma sanayisi ihtiyaçlarının %70’ini karşıladığını, 2023’e kadar bu oranı %75 seviyesine çıkarmak için çalıştıklarını dile getiren Bakan Akar, şunları ekledi: “Savunma sanayisine yönelik gerek hükümetimizin gerek firmalarımızın bugüne kadar yaptıkları başarılı işler ortada. MİLGEM gemilerimiz, ALTAY ana muharebe tankı, FIRTINA topçu sistemleri, ATAK taarruz helikopteri, silahlı/silahsız insansız hava araçları, HÜRKUŞ başlangıç ve temel eğitim uçağı, GÖKBEY genel maksat helikopteri ve ürettiğimiz her türlü mühimmat, yerlilik ve millilik konusundaki azim ve kararlılığımızın en açık göstergesi olmuştur. Bu çalışmalarımız artarak devam edecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Geçmişte parasını ödediğimiz halde İHA’ların bakımını dahi yapmadılar. Biz de çalıştık kendi İHA’larımızı ürettik, hatta ihraç eder duruma geldik. PATRIOT istedik vermediler, S-400’ü değerlendirdik. Ancak bununla da yetinmiyoruz, kendi hava savunma sistemlerimizi geliştiriyoruz. SİPER, ATMACA ve GÖKTUĞ serisi radar ve füze sistemi projelerimiz devam ediyor. HİSAR füze sistemi ise gelecek yıl hizmete girecek. Samimiyetle söylüyorum ki biz F-35’leri almak istiyoruz; ancak olmuyorsa alternatifi de değerlendiririz. Fakat nihai hedefimiz, kendi muharip uçağımızı yapmak ve inşallah bunu da yapacağız.”
Pakistan MİLGEM, Sadece Bir Başlangıç
Bakan Akar, ayrıca şunları kaydetti: “Pakistan MİLGEM Projesi ile savunma sanayisi firmalarımız tarafından üretilen birçok milli harp teknolojisinin ihraç sürümleri Pakistan donanması tarafından da kullanılacaktır. Türk mühendislerinin birikimini dünya denizleri ile buluşturacak olan bu gelişme, Türk savunma sanayisi açısından tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu proje, Türk savunma sanayisinin; teknoloji tecrübesi, mühendislik altyapısı, bütçesi, bilgi paylaşım metodolojisi ve proje yönetim sistematiği ile dünyada geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne sermektedir. Ancak inancım odur ki; savunma sanayimizin tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük ihracat projesi olan Pakistan MİLGEM, sadece bir başlangıçtır. Stratejik etkileri açısından değerlendirildiğinde ise bölgesel ve küresel düzlemde müştereken ortaya koyacağımız en önemli ve anlamlı kilometre taşlarından birisi olacaktır. Bu yönüyle bir gemi inşa projesinden çok daha fazlasını ifade etmektedir. Yaklaşık 6 yıl devam edecek proje süresince firmalarımızın, Pakistanlı dostlarımızla ortak iş yapma kültürlerini pekiştireceklerine ve yeni projelerle birlikteliğimizin sağlamlaştırılmasına vesile olacaklarına inanıyorum.”
Konuşmaların ardından, Bakan Hulusi Akar ve Bakan Yardımcısı Muhsin Dere’nin de katılımıyla ASFAT ile ASELSAN ve HAVELSAN arasındaki sözleşmeler imzalandı.
