Savunma sanayisinin tasarladığı ve ürettiği operasyonel platformların başında, şüphesiz askeri kara araçları gelmektedir. Geçmişten bugüne gelişen teknoloji sayesinde askeri kara araçları da salt mekanik yapılardan; elektriksel sistemlerle donatılmış, tam kontrollü, güvenlikli ve çok hassas operasyonları yerine getirecek şekilde karmaşık sistemlere doğru evrilmiştir. Bu karmaşık sitemlerin günümüzde en temel öğelerini ise elektrifikasyon ve otonomi sistemleri oluşturmaktadır. Söz konusu alanlarda, tüm dünya genelinde oldukça yoğun AR-GE çalışmaları yapılmaktadır.
Gereksinimler bu seviyeye ulaştığında, her bir bileşenin kendi performansını teknik isterlere göre yerine getirmesi kadar, bileşenlerin diğer tüm bileşenlerle, platformla ve çevresel koşullarla uyum içerisinde çalışması gerekliliği de kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu noktada ileri mühendislik yazılımlarının kullanılmasının gerekliliği, ilgili projenin başarısı açısından kritik bir rol oynamaktadır.
Simülasyon, Elektrifikasyon ve Otonomi
Elektrifikasyon ve otonomi sistemleri göz önünde bulundurulduğunda, sistemlerin temel bileşenlerini genel bir bakış açısıyla; elektrik motoru, güç elektroniği, anten/RF ve radar sistemleri ile güç/sinyal dağıtım hatları (kablo ve baralar) olarak sınıflandırmak mümkündür. Söz konusu bileşenlere yönelik ileri mühendislik çalışmaları için gerekli analizleri ise aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
- Elektromekanik ve elektromanyetik analizler
- Güç elektroniği ve sistem modelleme
- Donanım seviyesi güç/sinyal bütünlüğü analizleri
- Anten tasarımı, analizi ve optimizasyonu
- Anten yerleşimi ve RF girişim analizleri
- Radar kesit alanı, “ISAR”, “Range Profile” ve “Ranged Doppler” analizleri
Ansys Electronics Çözümleri
Elektrifikasyon sistemindeki elektromekanik bileşenlerin güç elektroniği ve kontrol sistemi tarafından sürülen, beslenen ve kontrol edilen diğer bileşen ve sistemler ve platformun kendisi ile birlikte performansının analizi, bu konuda yetkin ve gerçekçi çözümler sunan; Ansys Maxwell, Twin Builder ve Mechanical/CFD yazılımları ile mümkündür.

Otonomi sistem bileşenlerinin analizi söz konusu olduğunda ise platformun fiziksel yapısı, platforma entegre edilmiş tüm alt sistem ve bileşenlerin performansını doğrudan etkileyecektir. Sisteme entegre edilen bileşenler çoğunlukla yüksek elektromanyetik frekans bandında çalışacağından, söz konusu otomotiv, radar vb. uygulamalarında yetkin ve gerçekçi çözümler sunan Ansys HFSS yazılımı mühendislerin yardımına koşacaktır.

Yukarıda bahsi geçen uygulamalara yönelik analizler, sadece ilgili fizik içerisinde değil aynı zamanda fizikler arası etkileşimin de işin içine katıldığı, çift yönlü çoklu-fizik simülasyon teknolojileri sayesinde sistem ve platform seviyesine taşınabilmektedir.
Numesys olarak, yukarıda bahsi geçen tüm uygulamaları gerçekleştirmek için gerekli tecrübeye, donanım altyapısına ve Ansys Maxwell, Ansys HFSS, Ansys Twin Builder, Ansys Mechanical ve Ansys CFD yazılımları gibi bilgisayar destekli elektromanyetik çözümlere sahibiz. Yapılar karmaşıklaştıkça, zamansal ve uzamsal hassasiyet gerekliliği artıkça ve göz önünde bulundurulması gereken tasarım noktaları (“design point”) ve fizik sayısı arttıkça, analizler için gerekli bilinmeyen sayısı ve donanım ihtiyacı da artacaktır. Bu durumda altyapımızda bulunan hızlı çözücüler, yarı yaklaşık çözümler ve yüksek başarım araçları (HPC) ile etkin ve hızlı çözümler sunabilmekteyiz.
Numesys olarak, konusunda uzman mühendislik kadromuzla ve yetkin donanım ve yazılım alt yapımızla sizlere; yazılım satış, teknik destek, eğitim, analiz tabanlı proje ve danışmanlık hizmetleri sunarak çözüm ortağınız olmaktan memnuniyet duyarız.