MSI Dergisi’nin 190’ıncı sayısında yayımlanan Söyleşi, derginin internet sitesinde paylaşılmıştır:
Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com
Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com
Vehbi TUNCA / v.tunca@savunmahaber.com

Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri batarya konusundaki önemli tedarikçilerinden biri olan ASPİLSAN Enerji, son yıllarda önemli bir büyüme sergiliyor. Firma ortaya koyduğu yenilikçi ürünler ve gerçekleştirdiği yatırımlar gibi bir dizi atılım sayesinde, savunma ve havacılık sanayisinde faaliyet gösteren firmaların da önemli tedarikçisi haline geldi. Firmanın büyümesinin ardında yatan stratejiyi ve bu yönde gerçekleştirdiği yatırımları, ASPİLSAN Enerji Ar-Ge Program Müdürü Murat Altuğ’dan dinledik.
MSI Dergisi: Murat Bey, ASPİLSAN Enerji, nasıl bir yılı geride bıraktı?
Murat ALTUĞ: Ayakları yere basarak yükselen bir firma olarak 2019’u geride bıraktık. Özellikle ciro ve personel sayısı anlamında son yıllarda tutturduğumuz büyüme trendini, bu yıl da korumayı başardık. Bu büyümeyi sürdürülebilir kılmak adına da hem yatırımlarımıza hem de tanıtım faaliyetlerimize hız verdik. Bununla birlikte, bu büyümeyi rakamlarla incelemek gerekirse 2019 ciromuzu, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %100 civarında arttırdık. Personel sayımızı ise son 2,5 yılda, toplam 3’e katladık.
Büyümeyi Doğru Yönetmek

MSI Dergisi: Peki ASPİLSAN Enerji bu hızlı büyümeyi yönetmeyi nasıl başarıyor?
Murat ALTUĞ: Bizim boyutlarımızdakibir şirketin büyümesi kontrolden çıktığı zaman, çok kötü sonuçlar oluşabileceğinin farkındayız. Bu nedenle büyümemizi doğru yönetebilmek adına çok dikkatli adımlar atıyoruz ve kendimize gerçekçi ve sürdürülebilir hedefler koyuyoruz. Örneğin, ciro anlamında yıllık ortalama büyüme hedefimiz, %80-100 aralığında. Hem 2019 yılında hem de önceki yıllarda bu hedefi tutturmayı başardık. Bununla birlikte, büyümemizi de sürdürülebilir kılmak adına ürün gamımızı sürekli genişletiyor ve yeni yatırımlar yapıyoruz. Yatırımlarımız da sadece yeni tesisler veya makina ve teçhizat alımları ile sınırlı kalmıyor. İnsan kaynağına da yatırım yapıyoruz. Bu doğrultuda ASPİLSAN Enerji, yeni ürünleri ve yatırımlarından aldığı güç ile büyümeye devam edecek.
MSI Dergisi: Yatırım konusuna da değinmek istiyoruz; ancaköncelikle ASPİLSAN Enerji’nin ürünlerle ilgili politikasını anlatabilir misiniz?
Murat ALTUĞ: Hâlihazırda ürün gamımızda, 300’ün üzerinde farklı tipte akü ve batarya bulunuyor. Bu akü ve bataryalar, telsizlerden gece görüş dürbünlerine, füze sistemlerinden robotik sistemlere, helikopterlere ve uçaklara kadar pek çok farklı alanda kullanılıyor. Ürün yelpazemizin bu kadar geniş olmasının verdiği güç sayesinde de Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), özellikle de havacılık aküleri konusunda en büyük tedarikçisi konumundayız. Bir yandan da TSK’nın, yeni akülere yönelik taleplerine de yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları ile sürekli cevap vermeye çalışıyoruz. Bu talepler, eski platformlarda kullanılan yabancı menşeli akülerin yenileştirilmesi konusunda da olabiliyor. Bu tip durumlarda bazen, talep edilen akü sayıları çok az olduğu için aslında Ar-Ge maliyetlerimizi karşılamaya dahi yetmeyebiliyor. Ancak biz, TSK’nın taleplerini geri çevirmemek için, elimizden geleni yapıyoruz. Bir yandan da savunma ve havacılık sanayisindeki ana yüklenicilerin platformları için akü geliştiren ve üreten bir firma konumundayız. Bu yönde ürün geliştirme faaliyetlerimize hızla devam ediyoruz. Sadece 2019 yılı içinde, 60 yeni ürün projesine başladık ve aynı yıl içerisinde, bu projelerin hepsini tamamlayarak ürünlere dönüştürdük. Bunlar içerisinden en çok öne çıkanlar da lansmanını IDEF 2019’da yaptığımız KANGURU Akıllı Batarya Kabini ve Ev Tipi Enerji Depolama Sistemi (Ev Tipi EDS) oldu.

Özellikle KANGURU için son kullanıcı cephesinden çok büyük bir talep ön görüyoruz. Bir tahmin yürütmek gerekirse Türkiye çapında, ne kadar müstakil birlik ve karakol varsa hepsinin en az bir KANGURU’ya ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.
Yeni Ürünlere İlgi Yoğun
MSI Dergisi: KANGURU ve Ev Tipi EDS’nin sektördeki yansımaları nasıl oldu? Kullanıcılardan bu konuyla ilgili talepler aldınız mı?
Murat ALTUĞ: Bu ürünleri ortaya koyarak ne kadar doğru bir karar verdiğimizi, ürünlerin prototiplerini piyasaya sunduğumuzda aldığımız geri dönüşlerden anladık. Ürünlerimizi tanıttığımız kullanıcılar, sanki yıllardır dile getirmedikleri bu tip bir ihtiyaçları varmışçasına, “Şu ana kadar neredeydi bu sistemler” diyerek ürünlerimize yoğun bir ilgi gösterdiler. Lansmanı yaptığımızda, ürünlerimiz ilk prototip aşamasındaydı. Tanıtımın hemen ardından da ürünleri daha da iyileştirebileceğimizi fark ettik. Kullanıcılara dört dörtlük daha tekamül etmiş bir ürün teslim etmek istediğimiz için de ürünler üzerinde tekrar çalışmalara başladık. Bu çalışmaları tamamlayarak, 2020’nin ortalarında da hem Ev Tipi EDS’nin hem de KANGURU’nun yeni sürümlerini piyasaya sunmayı hedefliyoruz. Özellikle KANGURU için, son kullanıcı cephesinden çok büyük bir talep ön görüyoruz. Bir tahmin yürütmek gerekirse Türkiye çapında, ne kadar müstakil birlik ve karakol varsa hepsinin en az bir KANGURU’ya ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.
Sivil Havacılığa Yönelik Aküler de yolda
MSI Dergisi: ASPİLSAN Enerji’den yakın gelecekte ne gibi yeni ürünler görmeyi beklemeliyiz?
Murat ALTUĞ: Özellikle sivil havacılık alanında pek çok yeni ürünümüz olacak. Şu sıralar emin adımlarla ilerlediğimiz bir EASA sertifikasyonu süreci içerisindeyiz. Şu ana kadar da Üretim Organizasyonu Onayı (POA) ve Tasarım Organizasyonu Onayı (DOA) belgelerini aldık. Artık geriye sadece, ürünlerimizin her biri için Avrupa Teknik Standart Emri (ETSO) belgesini alması kaldı. Bu noktada öncelikli olarak, havayolu şirketleri tarafından en yoğun şekilde kullanılan uçak tipleri için üreteceğimiz aküler için ETSO onayı alacağız. Bu sebeple sertifikasyonunu tamamlayacağımız ilk ürünler, Bir kısım yolcu uçakları için üreteceğimiz, 40 amper saatlik ve 53 amper saatlik aküler olacak. Bunlardan ilkini şubat ayı içerisinde, ikincisini de 2021’de sertifiye edeceğiz. Bu aküler, çeşitli askeri uçaklarda da kullanıldığı için askeri taraftaki ürün gamımızı da buna paralel olarak genişletmiş olacağız. Bunların haricinde; elektrikli otomobil ve telekomünikasyon sektörleri ile giyilebilir teknolojilere yönelik ürünler de ortaya koyacağız. Ayrıca, enerji depolama sistemleri alanında da yeni ürünlerimiz olacak. Zaten ASPİLSAN Enerji olarak, katıldığımız her fuarda, yeni bir ürün ortaya koymayı hedefleyen bir firmayız. Özellikle son kullanıcı açısından, yurt içindeki askeri batarya pazarının zaten tek üreticisiyiz. Bununla birlikte, sürdürülebilir bir büyüme için, askeri taraftaki ağırlığımızı sivil ürünlerle desteklememiz gerektiğinin de farkındayız. Son yıllarda sivil tarafa eğilmiş olmamızın da esas sebebi bu. Sivil sektörlere doğru adımlar atmaya başladıkça da bu alandaki yetkinliğimizin rakiplerimizin çok ötesinde olduğunu fark ediyoruz. Büyük başarılar elde edeceğimizi değerlendirdiğimiz bu tip sektörlerde elde edeceğimiz kaynakları da askeri taraftaki ürün geliştirme çabalarımız için girdi olarak kullanmayı hedefliyoruz.

Yerli Li-ion Pil ile Türkiye’nin Hayallerini Gerçekleştireceğiz
MSI Dergisi: Yatırım konusuna gelecek olursakKayseri’de devam etmekte olan yeni yatırımınızın son durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Murat ALTUĞ: Öncelikle şunu söylemek istiyorum;Lityum-İyon
(Li-ion) pil üretimi yapacağımız bu fabrikada, Türkiye’nin bu alandaki dışa
bağımlılığı sonlandıracağız. Bu surette yıllardır bu ülkede yapılamayanı
başararak Türkiye’nin hayallerini gerçekleştireceğiz. Bu yeni fabrikanın
temellerini ise 2020’nin ilk çeyreğinde atacağız. 2021’in ikinci çeyreğinde de
ilk pilimizi üretmeyi hedefliyoruz. Fabrikamızın projesini hazırlayan firma da
detay tasarım aşamasını neredeyse tamamladı. Sadece makina parkurunun
yerleştirilmesi ile ilgili detaylar kaldı. Bu konudaki yatırım kararları,
aslında çok daha önceden alındı; ilk ürünü 2021’de üretmeyi hedefliyor, tüm
planları da buna göre yapıyoruz. Çünkü bu sektör çok hızlı ilerleyen ve değişen
bir sektör. Bu sektör, teknik bilginin ve tecrübenin çok önemli rol oynadığı,
uzmanlık gerektiren bir alan.

MSI Dergisi olarak, ASPİLSAN Enerji Ar-Ge Program Müdürü Murat Altuğ’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.