ASPİLSAN Enerji tarafından Kayseri’de kurulumu devam eden lityum iyon silindirik pil üretim tesisinin makine, ekipman ve yardımcı sistemleri, 3 Ocak’ta Türkiye’ye geldi.
Tesiste kullanılacak olan makinelerin üretimi Kore Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi. Eylül ayında, ASPİLSAN Enerji mühendislerinin de katılımıyla makinelerin Fabrika Kabul Testleri yapıldı. Testlerin ardından toplam 79 konteyner, 2 Aralık’ta Kore Cumhuriyeti’nden yola çıktı.
Firma bu yatırımla birlikte, lityum nikel manganez kobalt oksit (NMC) kimyasında ve silindirik tipte pil tasarımına, geliştirilmesine ve üretim metodolojisine yönelik kabiliyetler kazanacak. 25 bin metrekarelik kapalı alana sahip tesisin, Nisan ayı sonunda seri üretime başlaması hedefleniyor.

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, gelişmeyle ilgili şunları söyledi: “Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir kuruluşu olan ASPİLSAN Enerji olarak kurulduğumuz tarihten bugüne kadar çalışmalarımızı ülkemizin teknoloji ve yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşabilmesini sağlamak adına yürüttük. ASPİLSAN Enerji, bu yeni yatırımıyla birlikte bölgede tek pil hücresi üreten şirket haline gelecektir. Bu konuda da dışa bağımlılığımız sona erecek ve tamamen milli teknoloji ile yerli üretim yapar hale geleceğiz. Yatırımımızla ülkemiz bu teknolojide ilk adımlarını atmış olacak ve yeni çağa başlamış olacaktır. Üretilen her teknolojik ürünün bir parçası niteliğindeki pil ve bataryaların ülkemizde üretiliyor ve teknolojisinin gelişiyor olması, bu kritik bileşen konusunda dışa bağımlılığımızı ortadan kaldıracak ve cari açığın azaltılmasında önemli bir adım olacaktır. Zaman içerisinde de maliyet azaltıcı tedbirler geliştirmek suretiyle çok daha rekabetçi duruma gelmeyi ve yıllık 220 MWh üretim kapasitesiyle dışa bağımlılığı azaltmayı planlamaktayız.”

Özsoy, şöyle devam etti: “Lityum iyon pil üretim tesisimizde de hem savunma sanayi hem de diğer sektörlerin ihtiyacı olan batarya sistemlerinin üretiminde kullanılan hücreleri üretmiş olacağız. Üreteceğimiz hücrelerle telsiz, silah sistem, gece görüş, jammer batarya sistemleriyle bunların yanında e-bisiklet, e-scooter, telekom bataryaları, robotik sistem bataryaları, medikal bataryaları, ev araçları bataryaları ve enerji depolama sistemleri gibi diğer sektörlerde kullanılan bataryaların üretilmesi de mümkün olacaktır.”