Ana Sayfa Manşet ASPİLSAN Enerji’den 2 Yeni Teknoloji Gösterimi: Yakıt Pili ve Elektrolizör

ASPİLSAN Enerji’den 2 Yeni Teknoloji Gösterimi: Yakıt Pili ve Elektrolizör

Elektrolizör ve Yakıt Pili

ASPİLSAN Enerji, SAHA EXPO’da, yakıt pilleri konusunda bir süredir yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarının somut çıktılarını sergiledi. Elektrolizör ve Yakıt Pili olarak adlandırılan bu sistemler, birer teknoloji gösterim prototipi olarak geliştirildi. Her iki sistem de firmanın standında çalışır vaziyette sergilendi.

Bunlardan Elektrolizör, suyu elektroliz adı verilen elektrokimyasal işlem sayesinde bileşenleri olan hidrojen ve oksijen gazlarına ayrıştırıyor. Proton Değişim Membranı (Proton Exchange Membrane / PEM) teknolojisi ile geliştirilen Yakıt Pili ise depoladığı hidrojeni, havadaki oksijenle tepkimeye sokarak elektrik elde edilmesini sağlıyor. Yakıt pillerinin geleneksel pillerden ayrılan en belirgin özellikleri, şarj edilmelerine gerek olmadan, yakıt beslenmeye devam edildiği sürece enerji üretebilmeleri.

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, bu ürünlerden Elektrolizör ile ilgili şunları söyledi: “Bu ürünümüz, hidrojen üretim yöntemleri içerisinde en çevreci olan elektroliz yöntemini kullanıyor. Elektroliz her ne kadar 1800’li yıllardan beri uygulanan bir yöntem olsa da önemli olan bu işi yüksek verimlilikle yapabilmek. Ar-Ge çalışmalarımız da verimlilik konusuna odaklanıyor. Bununla birlikte, dünya genelinde en yaygın şekilde kullanılan yöntem ise ‘methane cracking’ olarak da adlandırılan doğal gazdan hidrojen üretimi metodu. Hidrokarbonların parçalanması suretiyle uygulanan bu geleneksel yöntemde çevreye oldukça yüksek miktarda karbon dioksit salınımı oluyor. Bir de gerçek anlamda çevreci bir şekilde hidrojen üretilebilmesi için Elektrolizör’ü çalıştırırken kullanılan elektriğin, yine bir yenilenebilir enerji kaynağından elde edilmesi gerekiyor. Bu durumda da Elektrolizör’ün ürettiği hidrojen, ‘yeşil hidrojen’ olarak adlandırılıyor.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.