ASPİLSAN Enerji’nin Kayseri’de kurduğu Pil Üretim Tesisi’nin temeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katıldığı bir törenle 2 Ekim’de atıldı. Faaliyete geçtiğinde, Türkiye’nin, ilk lityum iyon pil seri üretim fabrikası olacak bu tesis sayesinde, hem savunma ve havacılık alanında hem de sivil sektörlerde, dışa bağımlığının azaltılması amaçlanıyor.
Tesiste üretilecek ilk ürünler, elektrikli arabalardan diz üstü bilgisayar bataryalarına kadar çok geniş bir alanda yoğun şekilde kullanılan; Lityum ve Nikel-Manganez-Kobalt-Oksit (NMC) bileşenlerinden üretilen, 18650 ve 21700 boyutlarında, silindirik tipteki piller olacak. Bu piller, ASPİLSAN Enerji’nin, hem kendi üreteceği batarya paketlerinde hem de yurt içindeki diğer batarya üreticilerinin ürünlerinde kullanılacak. Piller, savunma ve havacılık sanayisindeki platform ve silah sistemlerinin yanı sıra robotik, medikal, ulaşım ve telekomünikasyon sektörlerinde üretilen; telsiz ve haberleşme sistemleri, elektrikli araba ve bisikletler, robotlar ve enerji depolama sistemleri gibi pek çok cihaz ve sisteme güç verecek.
Yılda 21 Milyon Adet Pil
Tesisin başlangıç kapasitesi olarak, yılda 21 milyon adet pil üretimi planlanıyor. Ayrıca bu pillerin toplam elektrik depolama kapasitesinin, 217 megavat/saat olacağı ifade ediliyor.
Toplam 25.000 m2 kapalı alana kurulacak olan tesiste, pil üretimi ve batarya paketleme birimlerinin yanı sıra bir Ar-Ge merkezi de bulunacak. ASPİLSAN Enerji, bu sayede, üretimin yanında, özgün piller geliştirme konusunda da çalışmalar yürütecek. Tesisin kurulumu ile ilgili öngörülen takvim ise şu şekilde:
- İnşaatın tamamlanması: 2021’in son çeyreği
- Makina parkuru kurulumunun tamamlanması: 2021 sonu
- Seri üretimin başlaması: 2022’nin ilk çeyreği
ASPİLSAN Enerji’nin yeni tesisle ilgili yatırımları, 2022 sonrasında da devam edecek. Bu kapsamda, tesisin üretim kapasitesi arttırılacak. Ayrıca ürün portföyü; farklı hammaddeler kullanılarak üretilen farklı tipteki piller, çeşitli pil bileşenleri ve hammaddeler ile genişletilecek. Bunlardan bazıları; prizmatik tip piller, süper-kapasitörler, yakıt hücreleri, katı elektrolit, sıvı hidrojen ve metal anotlar olacak.
Türkiye, Geleceğin Teknolojisine Öncü Olacak
Kayseri’de gerçekleştirilen törene katılanlar arasında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade de vardı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, törende yaptığı konuşmasında, şunları söyledi: “Günümüzde otomobiller, ağır hizmet araçları ve hatta uçakların dahi artık elektrikli yapılmasına yönelik dönüşüm çalışmaları sürdürülmektedir. Bu elektrikli araçların çalışabilmesi ve gelişebilmesi için de bataryalar üzerinde yapılan çalışmalara büyük Ar-Ge kaynakları ayrılıyor. Denilebilir ki pil teknolojileri, artık dünyayı dönüştürüyor ve adeta şekillendiriyor. Geleceğin dünyasında hayati önemde olan bu teknolojilerin yerli ve milli imkânlarla elde edilmesi ve geliştirilmesi, bir gereklilik haline gelmiştir. Zira yerli ve milli üretim, yaşamakta olduğumuz bu hassas süreçte, hiç olmadığı kadar önemli bir rol oynamaktadır.”

Bakan Akar, ayrıca şunları ilave etti: “Bu tesisin faaliyete başlamasıyla birlikte, ülkemiz batarya teknolojilerinde son derece önemli bir atılımı daha gerçekleştirecek, geleceğin teknolojisine öncü olacaktır.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, tesisin, sivil alana yönelik de üretim yapacağına dikkat çekti: “Savunma sanayisinin birçok alanında, sadece askeri değil, sivil kullanıma da yönelik birçok proje geliştirdik. Bugün temelini atacağımız bu tesis de bu anlamda önemli bir ihtiyaca cevap veriyor olacak.” şeklinde konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade, şunları ifade etti: “Bu yatırım, bir daha ambargolarla tehdit edilmeyelim diye yapılan yatırım hamlelerimizden biri. Bu yatırımdan sonra, ASPİLSAN Enerji, sektöründe lider konuma gelecek.”

12 yıllık bir yol haritası hazırladıklarını söyleyen ASPİLSAN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Doğankaya ise yapılan yatırımın potansiyeli ile ilgili şunları söyledi: “ASPİLSAN Enerji, yapılan yoğun çalışmalar, görüşmeler ve analizler sonucunda, 2030’lu yıllarda, dünyada %40’lık pazar payı ile 47 milyar dolarlık hacme sahip olacak; nikel, magnezyum, kobalt baz yapıda, kullanım alanı en yaygın ve pazar payı en büyük olan silindirik pil üretimine başlamaya karar vermiştir.”
