Ana Sayfa Özel SayılarIDEF 2023 OZEL SAYILAR ATOK, Geleceğin Askeri için Hazır

ATOK, Geleceğin Askeri için Hazır

Askeri Taktik Operasyon Kiti (ATOK) sistemi, T.C. Millî Savunma Bakanlığı Genelkurmay Başkanlığının talebi doğrultusunda, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) yürüttüğü bir proje kapsamında BİTES tarafından geliştirildi. Sahadaki kalifikasyon testleri Aralık 2021’de başarıyla tamamlanan ATOK sisteminin yaygınlaştırılması için çalışmalara da başlandı.

BİTES ile BMC arasında, Kasım 2022’de imzalanan sözleşmeyle ATOK sistemini yaygınlaştırma fazı resmen başlatıldı. BMC’nin, Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaçları doğrultusunda yürüttüğü Mayına Karşı Korumalı Araç 2 (MKKA-2) projesi kapsamında imzalanan bu sözleşmeyle 5 adet aracın komuta kontrol aracı olarak tasarlanması planlanıyor. Bu araçlar, 20 kişiyi destekleyen bir konfigürasyonda ATOK sistemi ile donatılacak. Bu araçlar sayesinde Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Başkanlığı personelinin taktik sahada yürüteceği operasyonlar, ATOK sistemi ile icra edilecek.

SSB ile BİTES arasında Mayıs ayında imzalanan sözleşme kapsamında ise Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığının kullanımı amacıyla 2 adet ATOK sistemi daha kullanıcılarına teslim edilecek.

ATOK sisteminin sahada yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetlerin, bundan sonra hızlanarak devam etmesi bekleniyor.

ATOK: Tek-Er Seviyesinde Türkiye’nin En Yeni Sistemi

Özel eğitimli birlikler tarafından icra edilecek operasyonlarda, ilgili personelin sahaya tümüyle hâkim olabilmesi amacıyla görev öncesi detaylı planlamalar yapılır. Operasyon sırasında, personelin konumu ve görevi yapabilecek durumda olması, birliğin zarar görmeden görevi başarabilmesi için hayati öneme sahiptir. Bu amaçla, BİTES tarafından millî imkânlarla ve mobil platformlarda çalışabilecek şekilde geliştirilen ATOK sistemi; coğrafi bilgi sistemi fonksiyonları ile harita ve taktik resim kabiliyetini güvenlik güçlerinin kullanımına sunuyor. ATOK’un özel geliştirilmiş mesajlaşma yazılımları sayesinde, her türlü istihbaratın (fotoğraf, video, sesli, yazılı mesaj, doküman vb.) birlik içinde paylaşımı olanaklı hale geliyor.

Birliklerinin durumsal farkındalığının arttırılmasına ve dost ateşinin önlenmesine de olanak tanıyan ATOK sisteminde, personelin taşıyacağı mobil bir cihaz ve bu cihazla uyumlu algılayıcılar bulunuyor. Personelin sahada hareketlerini kısıtlamayacak taşınabilir algılayıcılar sayesinde ATOK, coğrafi bilgi sistemi fonksiyonları ile harita ve taktik resim kabiliyetini güvenlik güçlerimizin kullanımına sunuyor. Harita altyapısı üzerinde, NATO ve millî semboloji standartlarına uygun taktik haritalar oluşturulabiliyor.

Operasyonu gerçekleştiren ekibe göre özelleştirilmiş konfigürasyonlara da sahip olan ATOK’ta, birlik içinde farklı görevlerdeki personelin ihtiyaç duyacağı bir takım ilave fonksiyonlar ve algılayıcılar da sistemine eklenmiştir.

Android tabanlı bir sistem olan ATOK sayesinde şu işlemler gerçekleştirilebiliyor:

·       Dost birlik takibi

·       Tim içi personelin sağlık ve konum bilgilerinin canlı olarak izlenmesi

·       Tim içi ve timler arasında kapalı devre baz istasyonu (LTE) ile güvenli iletişim kurulması

·       Tim içi mesajlaşma (fotoğraf, video, sesli, yazılı mesaj, doküman vb.)

·       Tim içi görüntülü görüşme

·       Operasyon verilerinin şifreli olarak iletilmesi ve kaydedilmesi

·       GNSS erişiminin olmadığı ya da güvenilmez olduğu durumlarda bile pozisyon kestirim algoritması ile personel konumunun hesaplanması ve paylaşılması

·       Muharebe sahasındaki verilerin Uzak Komuta Kontrol Merkezine ve Mobil Komuta Kontrol Haberleşme aracına aktarılması

·       Paraşütçü personel iniş desteği

·       İnsansız hava / kara araçlarının (İHA/İKA) yönetimi ve video gösterimi

·       Arttırılmış gerçeklik gözlüğü desteği ile dost birlik takibi

Yapay zekâ algoritmaları ve özel geliştirilmiş yazılımlarla çalışan arttırılmış gerçeklik gözlüğü, sahadaki operasyonun takibi açısından kullanıcıya kritik bir kabiliyet kazandırıyor. Gözlük üzerinden; birlikteki tüm personelin sağlık durumu bilgileri, rota bilgileri, işaretlenmiş düşman unsurların konumları gibi önemli taktik bilgiler, uygun sembollerle gösteriliyor. Ana karargâhtan gelen yönergeler ve hedef noktalar da tim komutanı tarafından kolaylıkla görüntülenebiliyor. Paraşütçü birliklerin iniş yapacağı noktalar gibi diğer önemli veriler de yine arttırılmış gerçeklik desteği sayesinde uygun sembollerle ilgili personele gösterilebiliyor.

İHA/İKA ve Radar Görüntüleri de Timdeki Personele Sunuluyor

ATOK sistemi sayesinde İHA ve İKA’lardan gelen veriler ve video görüntüleri operasyon timi içinde paylaşılabiliyor. Bu kabiliyetle birlikte ATOK, kendi özel harekât alanında ve tanımladığı özel haberleşme ağıyla tim içinde durumsal farkındalığı arttırıp, dost birlik takibini de en üst seviyeye çıkartıyor. Giyilebilir teknolojilerle kablosuz ve güvenli haberleşmeyi sahada özel birliklerin kullanımına sunan ATOK sistemi, İHA/İKA’lardan alınan verilerin harekât sahasında anlık paylaşımını da aynı yöntemle sağlıyor. Ayrıca, kara radarlarından alınan veriler de ATOK sistemi ile entegre edilerek, ATOK haritası üzerinde sergilenebiliyor. Böylece, ilgili birliğe karşı tehdit oluşturabilecek unsurlar da ATOK sisteminde görselleştirilip, bir “tehdit” olarak tim içinde paylaşılabilir.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.