Ana Sayfa Dünyadan BAE Systems’in Güneş Enerjisi ile Çalışan İnsansız Hava Aracı İlk Uçuşunu Yaptı

BAE Systems’in Güneş Enerjisi ile Çalışan İnsansız Hava Aracı İlk Uçuşunu Yaptı

BAE Systems, PHASA-35® insansız hava aracının (İHA), 17 Şubat’ta ilk uçuşunu gerçekleştirmesi ile güneş enerjisiyle çalışan yüksek irtifa İHA yarışına dâhil oldu. İsmini; Persistent High Altitude Solar Aircraft (Yüksek İrtifa Güneş Enerjili Hava Aracı) tanımının baş harflerinden ve 35 metrelik kanat açıklığından alan İHA’nın, 1 yıl boyunca gökyüzünde kalabileceği belirtiliyor.

BAE Systems, PHASA-35®’i, iki yıldan daha kısa bir sürede, 20 ayda; tasarladı, üretti ve uçurmayı başardı. Bu sürecin son bir senesi, Prismatic Ltd ortaklığında gerçekleştirildi. İHA’nın test uçuşu, Birleşik Krallık Savunma Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarı (Defence Science and Technology Laboratory / DSTL) ve Avustralya Savunma Bilimi ve Teknolojisi Grubu’nun (Australian Defence Science and Technology Group / DSTG) destekleriyle, Avustralya’nın güneyindeki bir hava üssünde başlatıldı ve sonlandırıldı. Test uçuşunu başarıyla tamamlayan PHASA-35®’in, 12 ay sonra operasyonel faaliyetlerine başlaması hedefleniyor.

PHASA-35®’in güneş enerjisi panelleri, kanatlarının üzerinde bulunuyor.

Yüksek irtifada uzun süre görev yapabilen (High Altitude Long Endurance / HALE) bir İHA olan PHASA-35®, stratosferde, yani hava olaylarının (yağmur, kar vb.) ve ticari uçuşların olmadığı irtifalarda görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Gündüz, enerjisini güneşten alan İHA, gece ise gün boyu şarj olan uzun ömürlü pilleri ile havada kalıyor. İHA, bir yılı bulabilen havada kalış süresi ile uzun dönemli izleme, keşif, haberleşme ve güvenlik uygulamalarında kullanılabilecek. PHASA-35®’in, 5G gibi yeni teknolojilerin vericisi konumunda kullanılabileceği ya da bazı uyduların görevini onlardan çok daha az bütçeyle yerine getirebileceği de belirtiliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.