Barok Savunma’nın, yenilikçi bir yaklaşımla ele aldığı muhabere sistemlerinden kara araçlarına yönelik iç konuşma çözümü, farklı araçlarda başarıyla görev yapıyor. Firma, şimdi de deniz platformlarına yenilik getirmeye hazırlanıyor. Barok Savunma’nın Gemi Muhabere Sistemi, IDEF 2021’e görücüye çıkmaya hazırlanıyor.
Kara Aracı İç Konuşma Sistemine Barok Savunma Dokunuşu
Kolluk kuvvetlerinin araç içinde haberleşmesini sağlayan İç Konuşma Sistemi, Barok Savunma’nın geliştirdiği ürünler arasında, 2017 yılından beri yer alıyor. Sistem, yenilikçi tasarımı sayesinde alan tasarrufu sağlarken maliyet etkin bir çözüm de sunuyor.

Sistem, bir komutan biriminin yanı sıra 12 adede kadar kullanıcıyı da kapsayacak şekilde tasarlandı. Sisteme, ihtiyaca göre hoparlör birimi de eklenebiliyor.
Barok Savunma’nın çözümünün getirdiği önemli yeniliklerden bir tanesi, sistemin, merkezi bir bağlantı kutusundan arındırılmış olması. Bu mimarisi sayesinde sadeleşen sistem, komutan ile kullanıcı birimlerinden oluşuyor. Barok Savunma Kurucusu Senem Yıldız Özkılınç, ürün geliştirme yaklaşımlarını şöyle anlatıyor: “Bugün, cep telefonlarını nasıl rahat ve kolay bir şekilde kullanıyorsak bir iç konuşma sistemi de aynı rahatlığa ve kolaylığa sahip olmalı. Bu bakış açısı, hem stil tasarımda hem de mühendislik tasarımda yeni kapılar açıyor. İç Konuşma Sistemimizi de bu anlayışla tasarladık.”

Yapılan testlerde dayanıklılığını göstermiş olan İç Konuşma Sistemi, 2018 yılından beri seri olarak üretilen; kendini kullanımda da ispatlamış bir üründür.
Sırada Deniz Platformları Var
Kara araçları platformunun ardından, gemi içi iletişim sistemi geliştirmeyi hedefleyen Ar-Ge çalışmalarına 2019 yılında başlayan Barok Savunma, seri üretime hazır hale gelmiş olan bu çözümünü ilk olarak IDEF 2021’de sergilemeyi hedefliyor.

Barok Savunma’nın Gemi Muhabere Sistemi, bir dizi yenilik ve avantaj getiriyor (Şekil 1). Bu sistem ile gemi içerisindeki her bölmeye, kablosuz yayın ulaştırılıyor ve geleneksel telsiz iletişiminden kaynaklı gemi bölmeleri arasında sinyal zayıflamasının önüne geçiliyor. Kablosuz yayına katılan tüm personel, bölge bazlı takip edilebiliyor ve kaza-kırım esnasında personel konumları, bölge bazlı bulunabiliyor. Kullanıcı arayüzü üzerinden kişi, ekip ve bölge bazlı gruplandırmalar oluşturulabiliyor. Tüm iletişim senaryoları, santral dağıtımı yerine dijital olarak kullanıcı paneli üzerinden oluşturuluyor. Sistem, farklı boyutlardaki gemilere, kablolama işlemi sonrası tak çalıştır şeklinde uygulanabiliyor. Bölme ve personel sayısı ise gemi sınıfına göre değişebiliyor.
Gemi Muhabere Sistemi’nin komutan biriminde çalışan yazılımın ara yüzü, Şekil 2’de yer alıyor. Bu sistemde, “genel” ve “özel” olmak üzere iki kanal bulunuyor. Genel kanal üzerinden komutan ve personel arasında normal telsiz haberleşmesi sağlanıyor. Özel kanalda ise komutan, farklı bir frekansta, dokunmatik ekran üzerinden seçtiği bölümlerle veya personel ile özel görüşme gerçekleştiriyor. Bu genel ve özel kanal ses kayıtları, sunucu üzerinde saklanıyor. Ayrıca personelden biri veya birkaçı başka bölüme geçtiğinde komutan, dokunmatik ekran üzerinden gerçek zamanlı olarak personelin hangi bölümde olduğunu izleyebiliyor.
Opsiyon olarak her bir bölmedeki istasyona anons özelliği olan bir alt sistem eklenebiliyor. Böylece bölme bazlı veya genel anons yapılabiliyor.