Ana Sayfa Manşet Barok Savunma’dan Askeri Araçların Motorlarını En Soğuk Havalarda Dahi Kolaylıkla Çalıştıracak Çözüm: Pro Start Motor Soğukta Çalıştırma Sistemi

Barok Savunma’dan Askeri Araçların Motorlarını En Soğuk Havalarda Dahi Kolaylıkla Çalıştıracak Çözüm: Pro Start Motor Soğukta Çalıştırma Sistemi

Çok düşük hava sıcaklıklarında askeri araçların motorlarını çalıştırmak, motor ve yakıttan kaynaklanan nedenlerle zorlu bir iş haline gelebiliyor.

Çok düşük hava sıcaklıklarında askeri araçların motorlarını çalıştırmak, motor ve yakıttan kaynaklanan nedenlerle zorlu bir iş haline gelebiliyor. Barok Savunma, Pro Start markası altında geliştirdiği Motor Soğukta Çalıştırma Sistemi ile bu soruna yenilikçi bir çözüm getiriyor. Özgün ve patentli bir teknolojiye sahip olan bu çözümün mevcut araçlara da uyarlanabilir olması, potansiyel kullanım alanlarını genişletiyor.

Çok düşük sıcaklıklar, kara araçlarının motorlarının çalıştırılması sırasında bir dizi zorluk yaşanmasına neden olur. Örneğin, normal sıcaklıklarda akışkan halde olan dizel yakıt içindeki parafin, bu sıcaklıklarda kristalleşerek çökelir. Kristalleşme sonucu yakıt filtresi tıkanır; hatta yeterli ve gerekli akışkanlıkta yakıt gitmediğinden motor çalışamaz duruma gelir. Bu zorlukların üzerinden gelmek için ise yakıt ısıtma sistemleri kullanılır. Elektronik, mekanik, yazılım ve sensör teknolojilerinin kullanıldığı bu sistemler, yakıt donması olarak da bilinen bu tür durumların önüne geçerek aracın en uygun sürede çalıştırılmasını sağlarlar.

Yakıt ısıtma sistemlerinin, motorların kısa sürede çalıştırılmasının dışında ek yararları da vardır. Önceden ısıtılmış bir motorda, sürtünmeden kaynaklı aşınma ve yıpranma daha az gerçekleşir. Motor çok daha verimli çalışır ve uzun ömürlü olur. Aynı zamanda daha az yakıt tüketir ve çevreye daha az kirletici madde yayar.

Barok Savunma, “Pro Start” markası altında geliştirdiği Motor Soğukta Çalıştırma Sistemi ile yakıt ısıtma sistemlerine yenilikçi bir yaklaşım getiriyor ve bu sistemlere, en yeni teknolojileri uyguluyor (Şekil 1).

Şekil 1: Motor Soğukta Çalıştırma Sistemi, Sistem Soğutma Suyu ve Yakıt Hattı Şeması

2020’li Yılların Yakıt Isıtma Sistemi

Barok Savunma’nın Motor Soğukta Çalıştırma Sistemi, kontrol yazılımında bulunan özel algoritmalar sayesinde sistemin en doğru şekilde işletilmesini sağlıyor. Sistem, soğuk hava şartlarında, araç çalıştırma senaryosu için en verimli sonucu verecek, ideal süreyi belirliyor ve kullanıcıyı bu konuda bilgilendiriyor; gerektiğinde ikaz ediyor. Kontrol yazılımında kullanılan algoritmalar, motorun en doğru zamanda, otomatik olarak çalıştırılmasını sağlıyor. Bu sayede sürücünün erken çalıştırma yaparak sistemin aküsünü boşaltması riski de ortadan kaldırılıyor. Böylece, -40°C’nin altındaki soğuk havalarda dahi araç, askeri ya da ticari dizel yakıtla çalıştırılabiliyor.

Kendi aküsüne sahip olan Motor Soğukta Çalıştırma Sistemi, harici bir güç ihtiyacı gerektirmiyor. Ek bir yakıt tankının (Şekil 2) kullanıldığı sistemde, bu tankın dolumu da aracın çalıştırılmasına gerek kalmadan yapılabiliyor.

Sistem, hem ticari araçlarda hem askeri araçlarda kullanılabiliyor. Yeni üretilecek araçların yanı sıra kullanımda olan araçlara da takılabiliyor.

Barok Savunma, sisteme, nesnelerin interneti (IoT) teknolojilerini de ekleyerek uzaktan kontrol kabiliyeti kazandırmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Şekil 2. Ek Isıtıcılı Yakıt Tankı Elemanları

Hedef, Hem Yurt İçindeki Hem de Yurt Dışındaki Kullanıcılar

Barok Savunma Kurucusu Senem Yıldız Özkılınç, Motor Soğukta Çalıştırma Sistemi’ni, şirketin vizyonu ve misyonu doğrultusunda geliştirdiklerini vurguluyor: “Barok Savunma, kurulduğu günden beri, askeri araçların elektronik, mekanik ve donanımsal ihtiyaçlarına, sanatsal bakış açısı ile mühendislik çözümleri sunmayı; bu çözümleri güvenilir, kaliteli ve maliyet etkin şekilde ortaya koymayı ve ülke ekonomisine katma değer sağlamayı hedefliyor. Başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere hem yurt içine hem de yurt dışına yönelik çalışmalar yürütüyoruz.

Bu hedeflerimiz doğrultusunda, 2017 yılından bu yana Ar-Ge ve üretim faaliyetlerine devam ediyoruz. Motor Soğukta Çalıştırma Sistemi, bu çalışmalarımızın sonuçlarından biri olarak ortaya çıktı. Özgün ve patentli teknolojilerimizin yer aldığı bu ürünün, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki kara aracı üreticilerinin tercihi olacağına inanıyoruz.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.