BASE A.Ş. Kurucu Ortağı Remzi Oduncu: “7 yılda yaptığımız yatırımlar, koyduğumuz vizyon ve insanüstü yoğun mesai ile sektörün köklü global firmalarını yakaladık. IDEF 2023’te sergilediğimiz benzersiz elektrikli aks (e-aks) ve 4×4 Yeni Nesil Yürür Şasi Platformu TERRA MASTER ile de hedefimizin alanının küresel lideri olmak olduğunu herkese hissettirmeyi hedefliyoruz.”
Savunma sanayisinde kullanılan özel maksatlı ağır hizmet tipi araçlar için aks ve güç aktarım sistemleri geliştiren BASE A.Ş., IDEF 2023’te ses getirecek iki yeni ürün lansmanı gerçekleştirdi. Bunlardan ilki ASELSAN ile iş birliği içinde geliştirilen, benzersiz teknolojiye sahip entegre elektrik motoru tahrikli aks (e-aks). Diğeri ise 14t yeni nesil monokok araçlar için geliştirilen 4×4 Yürür Şasi Platformu BASE TERRA MASTER.
Milli teknoloji ve yerli üretimin gücünü kullanarak küresel pazarda öncü firma olma vizyonuyla 2016 yılında GOSB Teknopark’ta kurulan ve ardından 2018 yılında kendi ürettiği milli teknolojisi ile aks ve yürür şasi platformu üretim faaliyetlerine başlayan BASE, bu dönemde Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen savunma sanayisi kuruluşlarının çözüm ortağı ve stratejik tedarikçisi haline gelmeyi başardı. Yaptığı global açılımlarla köklü firmalarda ayak izini bırakan firma, Türkiye’de BMC, ASELSAN, Katmerciler, FNSS gibi şirketlerin kendi alanında ana alt yüklenicisi olurken, son dönemde de 10’a yakın ülkeye ihracat yapmayı başardı.

Savunma Sanayisinde Küresel Ölçekte En Yenilikçi Elektrikli Aks Çözümü
BASE’in ASELSAN işbirliği ile geliştirdiği e-aks sisteminin dünyada örneği olmayan ve alanının en yenilikçi çözümü olduğuna dikkat çeken BASE Kurucu Ortağı Remzi Oduncu, “Bizim e-aks çözümümüzde her bir tekerlek, diğer tekerleklerden bağımsız olarak elektrik motoruna entegre dişli kutusu ile tahrik ediliyor. En önemlisi, motor ve dişli grubu tekerlekle birlikte hareket etmiyor. Bu sayede tekerleklerden gelen dinamik yükler ve şok darbelerin elektrik motoru üzerine bindirdiği olumsuz etkileri ortadan kaldırmış oluyoruz. Bizim çözümümüzü özel yapan ise bu… İlk uygulamayı ise Savunma Sanayii Başkanlığı Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü Projesi kapsamında, ASELSAN ile ortak geliştirdiğimiz araç yüklü ağırlığı 40 ton olan bir 8×8 hibrit yürür şasi platformu üzerinde yapacağız. Hibrit tahrik sistemli, her bir aksın bağımsız bir elektrik motoruyla sürüldüğü %100 milli platform da dünyada bu alandaki öncü uygulamalardan biri olacak. Bu çözümün küresel ölçekte başarılı olacağına dair güvenimiz sonsuz.” dedi.
“Stratejik Kara Araçları Projelerinde Ayak İzimiz Var”
Kendilerini bir üretim ya da mühendislik şirketi olarak değil; faaliyetlerini ve yetkinliklerini tamamen bir ürün şirketi olarak konumlandırdıklarını belirten Oduncu; 4×4, 6×6 ve 8×8 kara araçları için şanzıman çıkışından tekerleklere kadar uzanan alt sistemler konusunda yerli mühendislik ve üretim kabiliyetiyle Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltırken, uluslararası pazarda da önemli oyuncular tarafından talep görür hale geldiklerini vurguladı. Türkiye’nin en önemli kara aracı projelerinde artık BASE imzası olduğunu vurgulayan Oduncu, “Bugün en köklü firmaların, en kritik projelerinde ayak izimiz var. Araçlarda şanzıman çıkışından tekerleklere kadar olan hareketli aksamı, anahtar teslim bir paket olarak kullanıcılarımıza sunuyoruz. Ürünlerimiz, ülkemiz için stratejik öneme sahip ALTUĞ, KİRPİ, VURAN, AMAZON, TULGA, PARS, HIZIR-2, ATEŞ, OBUS, TTAR, UMAR ve SİPER gibi araçların; BMC, ASELSAN, Roketsan gibi firmaların özel platformlarının neredeyse tamamının altyapısını oluşturuyor. Global anlamda da 10’a yakın ülkeye ihracatımız var ve daha fazlası için pazar lideri üreticilerle temaslarımız sürüyor.” diye konuştu.

Platform Tedarikçisi Konumunda
Yeni nesil 4×4 Yürür Şasi Platformu’nun, aracın yüzde 70’ini oluşturduğuna dikkat çeken Oduncu, şunları söyledi: “Standard veya özelleştirilmiş ihtiyaçlar doğrultusunda, inovatif ve teknolojik çözümler yaratarak, rekabetçi ve katma değerli ürünler sunabilen bir platform tedarikçisi konumundayız. Müşterilerimizin talep ettiği ürünü geliştiriyor, test ediyor, üretimini yapıp yürür şasi, olarak teslim ediyoruz. Bu sayede onların açısından gerekli mühendislik eforunu ortadan kaldırıyoruz. Hedef müşteri segmentimiz otomotiv mühendisliği kabiliyetine sahip olmayan ancak balistik koruma konusunda bilgili firmalar. Geliştirdiğimiz bu modelle, müşterilerimiz bizim sunduğumuz platformun üzerinde aracın kabin parçalarının entegrasyonunu ve kalifikasyonunu tamamlayarak çok kısa bir süre içerisinde nihai aracı kullanıma hazır hale getirebiliyor”
BASE TERRA MASTER: BS360-14C 4×4 Yürür Şasi Platformu
BASE, yeni nesil 4×4 Yürür Şasi Platformu TERRA MASTER ile araç üreticilerine kendi arttırılmış balistik korumalı monokok araçlarını oluşturmaları için bir yeni bir platform sunuyor. Geleneksel merdiven şasi çerçevesinden bağımsız olarak bu konseptte, şasi platformu doğrudan monokok gövde ile birleştirilecek arayüzlere sahip olurken, arka akslar doğrudan gövdeye monte edilebilmektedir. Platformun motor bölmesi balistik korumalı çelikten üretilmiştir ve doğrudan entegrasyon için arayüzler bulunur.

Özellikleri:
- Çerçevesiz Tasarım
- Motor Balistik Koruması
- Elektrikli Vinç
- HVAC (Soğutma ve Isıtma)
- Azami hız: 110 km/s
- Şasi uzunluğu: 6030 mm
- Cummins ISB6.7 360 motor
- Diferansiyellere sahip temelden bağımsız çift salıncaklı akslar
e-aks Teknik Özellikleri
- Ürün ismi: eBTA-105A
- Motor gücü (azami): 157 kW/e-Motor, 314 kW/Aks
- Motor gücü (sürekli): 77 kW/e-Motor, 154 kW/Aks
- Tork (azami): 370 Nm/e-Motor, 740 Nm/Aks
- Tork (sürekli): 180 Nm/e-Motor, 360 Nm/Aks
- e-motorlar, dişli kutuları ve direksiyon mekanizması dahil olmak üzere 1.590 kg sistem kütlesi
- Yükleme Kapasitesi: 10.500 kg
- CTIS ve ABS
- Sıcaklık sensörü
- Soğutma pompası
- Mekanik olarak çalıştırılan, hidrolik direksiyon