Ana Sayfa Haberler Bayraktar TB3 SİHA, Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Gökyüzüyle Buluştu

Bayraktar TB3 SİHA, Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Gökyüzüyle Buluştu

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3, Cumhuriyet’in 100. yılında gerçekleştirdiği ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. Bayraktar TB3 SİHA’nın ilk uçuş testi, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın yönetiminde gerçekleştirildi. Tekirdağ Çorlu’daki Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yer testlerinin tamamlanmasının ardından havalanan Bayraktar TB3, havada yapılan sistem tanımlama testlerini de başarıyla tamamlayarak 1 saatlik uçuş yaptı.

Cumhuriyet’in 100’üncü Yılına Armağan

Uçuşun ardından değerlendirmede bulunan Bayraktar, şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Bayraktar TB3, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Yaklaşık 20 senedir ülkemizin tam bağımsız ve hür yarınları için geliştirdiğimiz insansız hava araçları serüveninde, 6 kilodan başlayarak 6 tona ulaşan, Bayraktar KIZILELMA ile ülkemizin ilk insansız savaş uçağına yürüyen yolculuğumuzda, bizler Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında mühendisler ve teknisyenler olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı ve Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli uçak gemimiz TCG ANADOLU’da göreve başladığında hava muharebesinde bir devrim yaşanacak. Gemiye konuşlanmalarıyla birlikte, uzun süreli keşif ve taarruz kabiliyetleri sayesinde deniz aşırı operasyonlarda büyük bir kuvvet çarpanı olacaklar. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına armağanımız olsun.”

Çarpan Etkisi Yapacak

İlk uçuşunda TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motorla havalanan Bayraktar TB3’ün kullandığı ve 170 beygir güç üreten motor, deniz şartlarına uyumlu geliştirildi. Uçak, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk SİHA olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmat ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek, Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapacak. Uçağın 2024 yılı içerisinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanması planlanıyor.

default

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.