Berkin Savunma Mühendislik, kabiliyetlerini ve ürünlerini; son kullanıcıların, tedarik makamlarının ve ana yüklenicilerin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda geliştirmeye devam ediyor. Firmanın; veri dağıtım sistemleri arayüz ve uyumlandırma birimleri, çok fonksiyonlu programlanabilir kontrol ve sergileme birimleri ile aviyonik ve sergileme birimleri, birer ürün ailesine dönüştü. SAHA EXPO 2022 katılımcıları, bu ürün ailelerini ve fazlasını, Berkin Savunma Mühendislik’in standında yakından görme imkânı bulacak.
Berkin Savunma Mühendislik; savunma, havacılık, güvenlik ve bilişim alanlarında ileri teknolojiye dayalı özgün çözümler ve ürünler geliştirmek ve öncü bir firma olma hedefiyle yola çıktı. Ankara’da, 2014 yılında kurulan firma, 2017 yılında merkezini İstanbul’a taşıdı. 2018 yılında Ar-Ge merkezi olma ve donanım üretimi alanına girme kararı alarak anonim şirkete dönüştü. 2020 yılında, Tuzla’da yer alan tesislerine geçti. Mühendislik ekibi ise 2021 yılında İstanbul Teknopark’ta yerini aldı.

Kuruluşunun ardından hızlı bir gelişim gösteren Berkin Savunma Mühendislik; suyun altından uzaya kadar uzanan geniş bir yelpazede ürünler geliştirmek için Ar-Ge ve tasarım çalışmaları yapabilecek kabiliyetlere erişti.
Berkin Savunma Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yücel Atalay, bu süreçle ilgili şunları kaydediyor: “Berkin Savunma Mühendislik olarak 2 mottomuz var: ‘Yapılmayanı ve yapılamayanı yapmak’ ve ‘Bilgiyi üreten kuralları koyar.’ Başından beri tüm faaliyetlerimizi, bu mottolarla özetlediğimiz bakış açılarıyla yürüttük ve bugünlere ulaştık.
Kuruluşumuzdan itibaren, birkaç yılda bir kabuk değiştirerek ilerledik. Berkin Savunma Mühendislik’i 2014’te, ileri elektronik sistemleriyle ilgili sistem mühendisliği ve yazılım alanlarında hizmet vermek amacıyla kurduk. İlerleyen dönemde ise ilk mottomuz uyarınca, sektörde, başka firmaların eğilmediği, ihtiyaçları karşılayan çözümlerin bulunmadığı alanları tespit ederek bunlara yönelik çalışmalar yapmaya başladık. Bu çalışmalar, 2018 yılında, limitet şirketten anonim şirkete dönüşmemizle ivme kazandı. İkinci mottomuz uyarınca, patentine de başvurduğumuz yeni teknolojiler geliştirmeye başladık. Bu süreçte, bir dizi projede farklı ürünler ortaya koyduk ve üretimi de kapsayan bir yapılanmaya gittik.”

Ar-Ge ile Özgün Yazılım ve Donanım
Berkin Savunma Mühendislik, geliştirmiş olduğu tüm ürünlerde, hazır donanım ya da yazılım birimleri kullanmıyor ve tamamen kendi geliştirdiği çözümlerle ilerliyor. Firmanın bu yaklaşımının arkasında ise Ar-Ge çalışmaları yer alıyor. Firma, Ar-Ge çalışmalarını elektronik ve elektromekanik sistemler, optik, RF, görüntü işleme ve yapay zekâ gibi alanlarında yoğunlaştırıyor ve kabiliyetlerini her geçen gün arttırıyor.
Hem son kullanıcılarla hem de entegratör firmalarla sürekli iletişim halinde olan Berkin Savunma Mühendislik, ihtiyaç duyulan alanları takip ediyor ve proaktif bir yaklaşımla çözümler geliştiriyor. Bu süreçte, tecrübe ve bilgi birikimini kullanarak fikirler üretiyor; Ar-Ge çalışmalarıyla fikirleri ürünlere dönüştürüyor.
Atalay, Berkin Savunma Mühendislik’in sektördeki konumu ile ilgili şunları söylüyor: “Kendimiz için belirli bir konumlandırma yapmıyoruz. Bazı projelerde alt yüklenici, bazı projelerde ana alt yüklenici, bazılarında ise ana yüklenici olabiliriz. Entegratör firmalarla ya da son kullanıcılarla çalışabiliriz. Fiyat-performans açısından olabilecek en iyi çözüme ihtiyaç duyulan her projede rol alabiliriz. Biz, görev firmasıyız. Bize biçilen görevleri başarmak ya da kendi belirlediğimiz hedeflere ulaşmak bizi tatmin ediyor.”

Yüzde 80’i Aşan Yerlilik Oranı
Berkin Savunma Mühendislik’in geliştirdiği özgün ürünler arasında; veri dağıtım sistemleri, çok fonksiyonlu göstergeler ve arayüz ve uyumlandırma birimleri yer alıyor. Firma, özellikle veri dağıtım sistemlerinde, yüzde 82,11’lik bir yerlilik oranına ulaşmayı başardı. Ayrıca, bu ürünlerde kullandığı ve özgün olarak geliştirdiği yeni teknolojiler için birçok patent başvurusu da yaptı. Bunlardan 2 tanesi, “Gerçek Zamanlı Gemi Veri Dağıtım Cihazında Geliştirme” ve “Gemi Bilgi Dağıtım Sistemine Entegre Akıllı Yedekleme By-Pass Sistemi” başlıklı başvurular, patent alma sürecinin son aşamasına geldi. Diğer 6 başvurunun ise süreçleri devam ediyor.
Berkin Savunma Mühendislik’in çalışmaları, TÜBİTAK desteği de alıyor. Firmanın bu yıl, 2 ayrı TEYDEB projesi kabul edildi:
- Savaş Uçakları İçin Gece Görüş Dürbünü ile Kullanılabilen Aviyonik Sergileme Birimleri Geliştirilmesi
- Yapay Zekâ ile Helikopter Yakalama Sisteminde Aracın Pozisyonunun Tespit Edilmesi

Berkin Savunma Mühendislik, Yurt Dışına Açılıyor
Atalay, Berkin Savunma Mühendislik’in gelişiminin devam edeceğinin altını çiziyor: “Geçtiğimiz yıldan itibaren de yeni bir aşamaya geçtik. 2021’de, salgının yoğun olduğu dönemlerde dahi gelişimimizi sürdürdük. Yeni Ar-Ge tesislerimizi açtık, yeni projelerin sorumluluğunu aldık. Bugün, Berkin Savunma Mühendislik olarak, daha önceden faaliyet göstermediğimiz 3 yeni alanda, yine yapılmayanı ve yapılamayanı yapmak ve bu süreçte, bilgiyi üreterek kuralları koymak için çalışıyoruz. Bu 3 yeni alanı; optik, görüntü işleme ve yapay zekâ ve RF olarak sıralayabiliriz. Ticari gizlilik nedeniyle bu yeni alanlarda geliştirdiğimiz ürünler ortaya çıkana kadar bir açıklama yapmamız mümkün olmayacak. Bununla beraber, ortaya çıkacak ürünlerimizin, daha önceden Türkiye’de geliştirilmemiş sistemler olduğunu gururla ifade edebilirim.
2023 yılı itibarıyla da yeni tesisimize taşınarak; Ar-Ge, mühendislik ve seri üretim gibi tüm bölümlerimizi bir araya getirmeyi hedefliyoruz.
Bunun yanında yurt dışındaki büyük müşterilerin ivedi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu yıl, Milano’da, Berkin Engineering Italia Ltd.yi kurduk. Buradan tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelere ciddi bir ihracat potansiyeli yaratacağız.”
