Berkin Savunma Mühendislik, 2014 yılında kurulmasının ardından, sürekli altyapı yatırımları yaparak gelişimini sürdürdü. Önce elektronik tasarım ve üretim kabiliyeti ile yazılım tasarım kabiliyeti kazanan firma, ilerleyen süreçte de ürünlerinin tüm donanımlarını, yerli ve milli olarak kendi bünyesinde tasarlamaya ve üretmeye başladı. Berkin Savunma Mühendislik, bu sürecin sonunda ortaya koyduğu ürün ve çözümleri, IDEF’teki standında ziyaretçileriyle buluşturuyor. Firma, uzmanlık alanlarında ortaya koyduğu ürün ve çözümlerden; Gemi Veri Dağıtım Sistemi ve Micro Gemi Veri Dağıtım Sistemi ile Çok Fonksiyonlu Programlanabilir Göstergeler gibi çok bilinenlerin yanı sıra Helikopter Görsel İniş Destek Aydınlatma Sistemi, Hava Aracı Yakalama ve Transfer Sistemi Elektronik Birimleri ve Meteorolojik Ölçüm Sistemi gibi yeni ürünlerini IDEF’te sergiliyor. Berkin Savunma Mühendislik, yeni ürünü Çok Maksatlı Askeri Karbon Fiber Konsol’un lansmanını da IDEF 2023’te yapıyor.
Berkin Savunma Mühendislik, Türk savunma ve havacılık sanayisinde faaliyetlerine başladığı 2014 yılından bu yana, ortaya koyduğu ürünler ve çözümler kadar, sürekli bir gelişim ve değişim içerisinde olmasıyla da dikkatleri üzerine çekti. Firma, var olanları tekrarlayan çözümler yerine, özgün ve üstün tasarımlar ortaya koyarak savunma ve havacılık ekosisteminde ilerlemesini sürdürdü. Küreselleşme yolculuğuna da birçok teknolojik KOBİ’ye kıyasla çok daha erken başladı. Firma, son dönemde ise ortaya koyduğu yeni ürünler kadar yeni organizasyonel yapılanması ve içinde bulunduğu değişim süreciyle de adından söz ettiriyor.

Berkin Savunma Mühendislik, bugün; sistem mühendisliği, savunma teknolojileri, su altı sistemleri, haberleşme ve elektronik sistem tasarımı ve üretimi alanlarında faaliyet gösteriyor. Firmanın uzmanlık alanları ise şöyle sıralanıyor:
- Atış Kontrol Sistemleri
- Sualtı Sistemleri
- Güdümlü Mermi Sistemleri adaptasyon ve arayüz birimleri tasarımı ve üretimi
- Radar Sistemleri adaptasyon ve arayüz birimleri tasarımı ve üretimi
- Uygulama Yazılımları
- Veri Dağıtım Sistemleri tasarım ve üretimi
- Ara Birim Sistemleri tasarımı ve üretimi
Çalışanlarının mesleki bilgi ve deneyimleri doğrultusunda; doğru alt sistemleri, en doğru yol haritasıyla ele almayı düstur edinen Berkin Savunma Mühendislik, bilinen ve kullanılan sistemleri, modern teknolojinin ışığında yeniden yorumlamak yerine, sektör firmaları tarafından “Yapılmayanı ve yapılamayanı yapmak.” ilkesiyle hızlı ve istikrarlı bir büyüme gösteriyor.

Doğru alanlara yatırım yaparak ve küresel olarak rekabetçi ürünler ortaya koyarak, gelişim ve değişim sürecini sürdüren Berkin Savunma Mühendislik’in ardından; 2020 yılında Berkin Dış Ticaret, 2022 yılında da İtalya’da BE Italia şirketi kuruldu. Böylece Berkin Savunma Mühendislik’in yanı sıra Türk savunma ve havacılık sektörünün önde gelen teknolojik KOBİ’lerinin ürün ve hizmetlerinin, bir Avrupa Birliği ülkesi olan İtalya ile birlikte tüm batı savunma ve havacılık ekosistemine ve küresel pazarına sunulması hedefleniyor.
Berkin Savunma Mühendislik, son yıllarda marka tescil ve patent konularına da ağırlık veriyor. Patentlerinin yanı sıra marka/slogan tescilleri de bulunan firma, yeni patent ve faydalı modeller almak için de çalışmalar yapıyor. Firmanın halihazırdaki patent, faydalı model ve marka/slogan tescilleri şöyle sıralanıyor:
- TSE marka/slogan tescil belgesi: Berkin Engineering
- TSE marka/slogan tescil belgesi: Yapılmayanı ve Yapılamayanı Yapmak
- TSE marka/slogan tescil belgesi: Bilgiyi Üreten Kuralı Koyar
- Patent: Gemi Bilgi Dağıtım Sistemine Entegre Akıllı Yedekleme By-Pass Sistemi
- Patent: Gerçek Zamanlı Gemi Veri Dağıtım Cihazında Geliştirme
- Patent: LIDAR helikopter yakalama sistemi
- Patent: Denizaltılar için Kayar Bilezik (Slip-Ring) Kullanmayan Tek-Darbe (Single-Pulse) Özellikli Düşük Tespit Olasılıklı (Low Probability Intercept / LPI) Radar Geliştirilmesi
- Faydalı Model: Aviyonik Gösterge Birimleri için Modüler Dot Matrix Yapısı

Bugün firmanın sahip olduğu ya da almak üzere olduğu belgeler şöyle sıralanıyor:
- ISO 9001
- Tesis Güvenlik Belgesi
- SSB EYDEB Seviye B
- ASELSAN Onaylı Alt Yüklenici
- AS 9100 hazırlıkları tamamlandı, belgelendirme sürecine geçiliyor
- ISO 27001 hazırlıkları tamamlandı, belgelendirme sürecine geçiliyor
Berkin Savunma Mühendislik’in IDEF 2023’te sergileyeceği ürünler:
- NDDS-300 Gemi Veri Dağıtım Sistemi
- Mikro Gemi Veri Dağıtım Sistemi
- Çok Fonksiyonlu Programlanabilir Göstergeler
- EOD GVDS Birimi (ASELSAN Elektro-Optik Sistemi Uyumlandırma Birimi)
- Cayro Arayüz Birimi
- Mekanik Cayro Ripiter
- Ses Takatli Telefon Sistemi
- Meteorolojik Ölçüm Sistemi
- Hava Aracı Yakalama ve Transfer Sistemi Elektronik Birimleri
- Helikopter Görsel İniş Destek ve Aydınlatma Sistemi
- Çok Maksatlı Askeri Karbon Fiber Konsol

Veri Dağıtım Sistemleri Ailesi
Deniz platformlarında kullanılan farklı sensör ve cihazlar, birbirinden tamamen ayrı protokol ve iletişim yöntemleri ile haberleşmek durumdadır. Bu haberleşmenin kesintisiz ve gerçek zamanlı yapılabilmesi için de karmaşık donanım ve yazılım teknolojilerine ihtiyaç vardır.
Berkin Savunma Mühendislik tarafından geliştirilen Veri Dağıtım Sistemleri Ailesi’ne üye NDDS ve Micro DDU gibi sistemler, tüm karmaşık haberleşme işlemlerini, özgün ve kanıtlanmış teknolojileri ile gerçek zaman içerisinde yapar. Bu sistemlerin sahip olduğu çok katmanlı yedekleme teknolojisi de benzersiz bir güvenirlik sağlar.

Kontrol ve Gösterge Birimi Ailesi
Firmanın Kontrol ve Gösterge Birimi Ailesi’ne üye NMFD serisi göstergeler, çok amaçlı akıllı ekranlardır. Kullanıcı, sergilenecek bilgileri dokunmatik ekran üzerinden özelleştirebilir. Bilgilerin renkleri seçilebildiği gibi aynı anda gösterilecek bilgi sayısı ve bilgilerin yerleşimleri de özelleştirebilir. NMEA, binary ve özel protokollerle iletilen rüzgâr, hız, derinlik, motor verileri, otopilot durumu gibi bilgiler ve daha fazlası, isteğe göre özelleştirilmiş 1x, 2x ve 4x olarak tanımlanabilen ekranlarda sergilenebilir.
Kontrol ve Gösterge Birimi Ailesi Genel Özellikleri
- Dokunmatik ekran
- Özelleştirilebilir sayfa yapısı
- Sayfa ekleme / çıkarma
- Sayfalarda sergilenecek veri seçimi
- Sayfaların ve verilerin renk seçimi
- Gece modu seçimi
- Veri bağlantısı olmadığında görsel ve sesli uyarı
- Çoklu dil seçeneği
- Belirlenebilir iletişim hızı (Baudrate)
- Düşük güç tüketimi
- Rüzgâr, hız, derinlik, motor verileri, otopilot durumu ve daha fazla veri çeşidi
- Kolay kurulum
- Tak çalıştır
- NMEA, binary ve özel protokol desteği
- Çoklu dil seçeneği

Arayüz ve Uyumlandırma Birimleri Ailesi
Programlanabilir uyumlandırma ve arayüz birimleri, kendisine bağlı olan sensörlerden gelen verileri toplamanın yanı sıra önceliğe göre otomatik veya manuel olarak verilerin seçilmesi, bazı verilerin belli algoritmalar çerçevesinde isteğe göre işlenerek gerekli yerlere gönderilmesi, bazı verilerin ise gönderilecek birimlerin ihtiyaç duyduğu formatlara çevrilerek istenen hız, sıklık ve formatta iletilmesi işlevine sahiptir.
Arayüz ve uyumlandırma birimleri sayesinde;
• Giriş sensörlerinden verilerin gösterimi
• Sensör durumlarının sergilenmesi
• Arıza durumları ve anomalilerin sergilenmesi (görsel ve işitsel) işlevleri yerine getirilebilir.

Akıllı Meteorolojik Analiz Sistemi
Meteorolojik Ölçüm Sistemi, meteorolojik ölçüme ihtiyaç duyan gemiler için ideal bir sistemdir. Çeşitli meteorolojik sensörler ve merkezi işlem biriminden oluşur. Gemi üzerinde bulunan meteorolojik ölçüm sensörlerinin kontrolünü ve bu sensörlerin arasındaki veri iletişimini sağlar. Sensörlerden ölçülen değerler ve harici kaynaklardan aldığı verilerle hesaplanan meteorolojik verileri, ihtiyaç duyan sistemlere iletir. 10,1” dokunmatik ekran ile ölçümü yapılan verileri sergileyen sistemde, hatasız ve hızlı bir veri transferi ve haberleşme için yüksek hızlı full dubleks RS422 kullanılır.

Cayro Ripiter (Analog Göstergeler)
- Çift ölçekli 36:1 döner kadran
- RS-485/RS-422 NMEA 0183 protokol desteği
- Alüminyum gövde
- Parlaklık ayarı

Çoklayıcılar
- Giriş ve çıkış izolasyon korumalı 16 Mbps veri transferi
- Askeri çevresel şartlara ve EMC/EMI isterlerine uygun
- Güç kesintisinde By-pass hatlarından kesintisiz data iletimi
- Kısa devre, güç kaybı, indüksiyon ve yıldırım dalgalanmalarından kaynaklanan arızalara karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış düşük kapasitanslı yüksek hızlı koruma

EKINOKS-N Simülatör ve Hata Tespit Sistemi
Sistem, seyir sistemlerinde kullanılan tüm cihazların sanal bir şekilde oluşturulup kullanılmasını, cihazlar arasında akan verilerin izlenmesini, kaydedilmesini ve harita üzerinde tekrar oynatılmasını sağlar. Sistemin kazandırdığı yetenek sayesinde cihazları kolaylıkla test etmek, sahada karşılaşılacak birçok problemi önceden çözmek mümkündür. Sistem, kullanıcı tarafından yapılandırılabilen seri portlar ve / veya Ethernet TCP, UDP bağlantıları üzerinden, kullanıcının tanımlayıp düzenleyebildiği NMEA 0183 cümlelerini gönderir. NMEA / IEC61162 protokolüne göre veri üreten çeşitli seyir cihazlarının sağladığı cümleler üretebilir ve bu cümleler, bir veya daha fazla alıcıya gönderilebilir.
Sistemin özellikleri:
- Navigasyon sistemleri verilerini oluşturabilme
- Aynı seri port, iletişim hızı, gönderim frekansı belirleyebilme
- Her sistem için Ethernet TCP / UDP tanımı
- Özel TalkerID belirleyebilme
- Özel HDLC verisi oluşturabilme
- Analyzer ile hatalı, eksik veri, arızalı birim izolasyonu
- NMEA Terminal ekranı verileri izleyebilme
- Binary veri gönderimi, alımı ve sergileme
- Genel kullanım amaçlı TCP/ UDP terminal
- İnteraktif harita üzerinden oynama ve veri analizi

Sinkro-Sayısal ve Sayısal-Sinkro Çeviriciler
Sinkro-Sayısal Çevirici
- Sinkro sinyallerini sayısal açı bilgisine çevirir.
- 115 VAC 400 Hz veya 115 VAC 60 Hz Ref. Voltajı
- CANBUS arayüzü
- Opsiyonel RS422, TTL, PCI vb. haberleşme
- LED göstergeler Sıcaklık sensörü
Sayısal-Sinkro Çevirici
- Dijital açı bilgilerini sinkro sinyallerine dönüştürür.
- 2 bağımsız senkron kanalı
- 1x, 2x, 4x, 10x, 36x programlanabilir
- 115 VAC 50/60 Hz veya 400 Hz Ref. Gerilim
- CANBUS arayüzü (Opsiyonel RS422, TTL, PCI vb.)
- LED göstergeler
- Sıcaklık sensörü Mikroişlemci kontrolü

Çok Maksatlı Askeri Karbon Fiber Konsol
Berkin Savunma Mühendislik, Çok Maksatlı Askeri Karbon Fiber Konsol’u, ağırlıklı olarak kompozit malzeme kullanılan ve son derece hafif bir yapıda yüksek performans sunan yenilikçi bir konsol olarak tasarladı.
Modüler bileşenlerden oluşacak şekilde tasarlanan konsol, ergonomi özellikleriyle de dikkat çekiyor. Konsoldaki herhangi bir donanım, konum ve işlev açısından kolayca özelleştirilebiliyor. Düğmeler, ledler, tutamak, joystick ve servis konektörleri, kasanın herhangi bir yapısal parçasını değiştirmeden kolayca yeniden konumlandırılabiliyor ve böylece konsolun gerçek bir çok işlevli konsol haline gelmesi sağlanıyor. Konsol, işlevselliklerin hızlı bir şekilde yapılandırılması için MIL-STD uyumlu modüler ve ölçeklenebilir bir otonom enerji yönetim sistemine de sahip.
Özellikler
- Düşük ağırlık, düşük manyetik etki ve hızlı bağlantı arayüzü
- Plug-in sistem kullanımıyla hızlı operasyon bakımı
- Otomatik teşhis ve yönetim sistemi
- Sıcaklık ve sensörleri içeren gelişmiş soğutma sistemi
