Ana Sayfa Haberler BİTES, Ekonomi Muhabirleri Derneği’ne Konuk Oldu

BİTES, Ekonomi Muhabirleri Derneği’ne Konuk Oldu

BİTES Genel Müdürü Uğur Coşkun, 16 Ocak’ta, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nde (EMD) düzenlenen sohbet toplantısında, BİTES’in faaliyetlerini ve öne çıkan projelerini anlattı. Coşkun’un değindiği projeler arasında; Askeri Taktik Operasyon Kiti (ATOK), Zırh Ötesi Görüş Sistemi, Sanal Kum Sandığı (SKS), Karma Gerçeklik Eğitim Sistemleri ve SARP-SIM projesi yer aldı.

BİTES’in, 500 kişilik ekibiyle, Türk savunma ve havacılık sektörünün 2. büyük yazılım şirketi olduğunu  söyleyen Coşkun, yenilikçi teknolojiler ve geleceğin teknolojilerinde, dünyanın bütün büyük şirketlerinin çalıştığı belli konularda, hızlı, pratik ve dünyayla eşdeğer teknolojiler ürettiklerini de ifade etti. Coşkun, şöyle devam etti:  ”Türk Silahlı Kuvvetlerinin gelecekteki ihtiyaçlarını doğru tahmin ederek, doğru alanlara yatırım yaptığımızı ve bunlarla ilgili doğru ürün politikası geliştirdiğimizi düşünüyoruz. Geleceğin savaşlarını ve teknolojilerini geliştiriyoruz. Arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik teknolojileri ve savaş alanındaki durumsal farkındalık teknolojilerinde çalışmalar yapıyoruz. Bilgiye hızlı eriştiğiniz savaş ortamında daha hızlı operasyon yapabilir, daha nokta atışı süreçlerde ilerleme sağlayabilirsiniz. BİTES’in simülasyon alanında ciddi bilgi birikimi var.”

IoT’den IoBT’ye

Nesnelerin interneti (IoT) kavramının, savaş alanında nesnelerin interneti (IoBT) kavramına dönüşeceğini işaret eden Coşkun, ”Bu nesnelerle askerlerimiz, unsurlarımız ve otonom sistemlerimiz sürekli olarak haberleşecek. Savaş alanında ciddi bilgi otobanı oluşuyor. Bütün bilginin işlenmesi, anlam çıkarılması ve komutanların, sahadaki askerlerimizin sistemin yapay zekâ algoritmalarıyla, doğru karar vermelerini sağlayacak algoritmaların geliştirilmesi, şu anda BİTES’in vizyonundaki konulardır. Yine bulut teknolojileri savunma sanayisi alanına giren konulardandır. Bulut teknolojilerinin kullanılmasıyla ilgili ciddi Ar-Ge çalışmalarımız var’’ dedi.

Geleceğin savaş ortamları için geleceğin savaş teknolojilerini, dünyayla eş zamanlı olarak geliştirdiklerinin altını çizen Coşkun, bunlardan en önemlisinin, Özel Görev Kuvvetleri için yerli imkanlarla geliştirilen tim içi kontrol ve anlık istihbarat sistemi ATOK projesi olduğunu belirtti.

ATOK, Emniyet Genel Müdürlüğü Envanterine Giriyor

Geleceğin savaş ortamları için geleceğin savaş teknolojilerini, dünyayla eş zamanlı olarak geliştirdiklerinin altını çizen Coşkun, bunlardan en önemlisinin, Özel Görev Kuvvetleri için yerli imkanlarla geliştirilen tim içi kontrol ve anlık istihbarat sistemi ATOK projesi olduğunu belirtti. ABD, İsrail, Fransa, İngiltere ve Çin gibi ülkelerin bu projenin benzeri konusunda yoğun çalışma yürüttüğüne dikkati çekti. ATOK sistemiyle silahlı kuvvetlerin ve güvenlik güçlerinin taktik sahaya hakimiyetinin artırılmasının amaçlandığını ifade eden Coşkun, sistemin, Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü, Gözlüğe Entegre Yönelim Sensörü, Mobil Cihaz ve Taşıma Aparatı, Sağlık Sensörü, Akıllı Kol Saati ve Hassas Konum Sensörü’nden oluştuğunu anlattı. 2019 yılında başlayan ve 2020 yılında COVID-19 salgını sırasında geliştirilen projenin zamanında teslim edildiğini vurgulayan Coşkun, ‘’ATOK’un özel kuvvetlere ilk kabulünü sağladık, şimdi polis özel hareket için, 100 piyade ve 5 zırhlı araç için siparişimizi aldık. Bunlar hızlı şekilde operasyon alanlarında kullanıma girecek. Bu yılın 9’uncu ayında polis özel harekete teslimatımız var’’ diye konuştu.

Coşkun, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile askerin, sahadaki unsurları görmesi ve işaretlemesinin benzerini zırhlı aracın içine taşıdıkları; Zırh Ötesi Görüş Sistemi olarak adlandırılan bu sistem sayesinde, zırhlı araç içindeki mürettebata taktik sahada 360 derece durumsal farkındalık imkânı sağladıkları bilgisini verdi.

Coşkun, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile askerin, sahadaki unsurları görmesi ve işaretlemesinin benzerini zırhlı aracın içine taşıdıkları; Zırh Ötesi Görüş Sistemi olarak adlandırılan bu sistem sayesinde, zırhlı araç içindeki mürettebata taktik sahada 360 derece durumsal farkındalık imkânı sağladıkları bilgisini verdi. Coşkun, Zırh Ötesi Görüş Sistemi’ni geliştirme görevini Kara Kuvvetleri’nden aldıklarını, ATOK gibi bu projenin de Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) projesi olduğunu ve teslimatını 2023 yılında yapacaklarını ifade etti.

Konuşmasında ayrıca, Karma Gerçeklik Eğitim Sistemlerinde; gerçek zamanlı simülasyon yazılımları ve 3 boyutlu sanal ortamların, gerçek dünya görüntüsü ile Karma Gerçeklik Gözlükleri kullanılarak birleştirildiğine değinen Coşkun, “Karma sistemini, şu anda GÖKBEY helikopteri için çalışıyoruz. GÖKBEY’in bu şekilde uçuş eğitim cihazları yapılıyor. Bununla birlikte KİRPİ araçlarında da bu teknolojiyle geliştirme yapıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Coşkun, artırılmış gerçeklik teknolojisi destekli Sanal Kum Sandığı’nın (SKS) da istenilen bölgede harekât icra takibine olanak sağlayarak, modern teknik araştırma aracı olarak kullanıldığını, 3B hologramlar ile arazi ve arazi üzeri bilgi katmanlarının görselleştirilerek, etkin taktik geliştirme kabiliyetinin sağlandığını anlattı.

SARP-SIM projesinin ise uzaktan kumandalı SARP silah sistemi için simülasyon teknolojileri kullanılarak geliştirilen gömülü eğitim simülatörü olarak geliştirildiğini belirten Coşkun, Türkiye’de ilk kez kara aracı gömülü eğitim sistemi konseptinin SARP-SIM projesinde kullanıldığını söyledi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker ve BİTES Genel Müdürü Uğur Coşkun

“Savunma Sanayisinde Metaverse’ye En Fazla Hazır Şirket BİTES”

BİTES’in, Metaverse alanında da öncü çalışmalara imza attığını belirten Coşkun, şöyle devam etti: “SKS, Zırh Ötesi Görüş Sistemi ve ATOK’un hepsi birleştiğinde Metaverse’nin bütün bileşenlerini BİTES yapmış oluyor. Bu teknolojilerle, gerçek ortamdaki unsurlar ile sanal unsurları birlikte ortak operasyon yaptırabiliyoruz. Şu anda yapıyoruz demiyorum, yapabilecek bütün bileşenleri BİTES geliştirmiş durumda diyorum. Altyapı, bilgi birikimi ve teknoloji açısından savunma sanayisinde Metaverse’ye en fazla hazır şirket BİTES.”

Coşkun, sözlerini, BİTES’in yaptığı işleri yurt dışına taşımaya, kazanımlarını yurt dışında büyük projelerde değerlendirmeye çalışacaklarını belirterek ve yurt dışındaki satışlarla Türkiye’de teknolojinin daha ileri gitmesini sağlamak gerektiğini söyleyerek tamamladı.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.