Ana Sayfa Haberler Bites’ten Yarının Teknolojileriyle Donatılmış Çözümler

Bites’ten Yarının Teknolojileriyle Donatılmış Çözümler

Savunma ve havacılık sanayisinin kalbi, bu alanda dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF) atıyor. ‘Geleceğin Askeri’ için yarının teknolojileriyle çözümler geliştiren BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri A.Ş., sahadaki personel için geliştirdiği en yeni ürünlerini IDEF 2023’te sergiliyor. Milli imkânlarla geliştirilen Askeri Taktik Operasyon Kiti (ATOK), BİTES standının en dikkat çeken ürünlerinden biri olacak. Ayrıca Zırh Ötesi Görüş Sistemi-Bright Sight, KARMA Uçuş Simülatörü, KARMA Taktik Harita gibi pek çok BİTES teknolojisi de fuarda ziyaretçilerle buluşacak.


Küresel Pazara Açılıyor

BİTES Genel Müdürü Uğur Coşkun, yenilikçi teknolojileri yakından takip edip bu alanlarda AR-GE ve inovasyona ağırlık verdiklerini belirterek, “Aviyonik sistemler, dijital ikiz, sensör füzyonu, simülasyon teknolojileri, Metaverse, yapay zekâ, büyük veri, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik gibi spesifik alanlarda katma değeri yüksek ürünler ortaya koyduk. Artık ana sistemi bir ürün olarak ortaya koyabilme kabiliyeti kazanmış olmamız, küresel pazarda ürünlerimizle yer alma hedefimize de hizmet ediyor. Sadece sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme için değil, etki alanınızı geliştirmek için de ihracata yöneliyoruz.” dedi.


20 Yıllık Deneyimini Sergileyecek

İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 16’ıncısı gerçekleştirilen IDEF’te, 20 yılı aşkın bilgi birikimini sergileyecek olan BİTES, ATOK ile dikkatleri üzerine çekiyor. Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) yürüttüğü proje kapsamında mobil platformlarda da çalışabilecek şekilde geliştirilen ATOK Sistemi, coğrafi bilgi sistemi fonksiyonları ile harita ve taktik resim kabiliyetini güvenlik güçlerinin kullanımına sunuyor. ATOK’un özel geliştirilmiş mesajlaşma yazılımları sayesinde, her türlü istihbaratın (fotoğraf, video, sesli, yazılı mesaj, doküman vb.) birlik içinde paylaşımı olanaklı hale geliyor.


Testlerden Başarıyla Geçti

Sahadaki kalifikasyon testleri Aralık 2021’de başarıyla tamamlanan ATOK Sisteminin yaygınlaştırılması için çalışmalara başlandı. BİTES, BMC ile Kasım 2022’de imzalanan sözleşme sonrasında ATOK Sistemini yaygınlaştırma sürecine geçti. BMC’nin, Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaçları doğrultusunda yürüttüğü Mayına Karşı Korumalı Araç 2 (MKKA-2) projesi kapsamında imzalanan sözleşmeyle 5 araç komuta kontrol aracı olarak tasarlanacak ve ATOK sistemiyle donatılacak. Öte yandan SSB ile imzalanan sözleşme kapsamında da 2 ATOK Sistemi daha Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığının kullanımına sunulacak. Android tabanlı bir sistem olan ATOK sayesinde şu işlemler gerçekleştirilebiliyor:

  • Dost birlik takibi
  • Tim içi personelin sağlık ve konum bilgilerinin canlı olarak izlenmesi
  • Tim içi ve timler arasında kapalı devre baz istasyonu (LTE) ile güvenli iletişim kurulması
  • Tim içi mesajlaşma (fotoğraf, video, sesli, yazılı mesaj, doküman vb.)
  • Tim içi görüntülü görüşme
  • Operasyon verilerinin şifreli olarak iletilmesi ve kaydedilmesi
  • GNSS erişiminin olmadığı ya da güvenilmez olduğu durumlarda bile pozisyon kestirim algoritması ile personel konumunun hesaplanması ve paylaşılması
  • Muharebe sahasındaki verilerin Uzak Komuta Kontrol Merkezine ve Mobil Komuta Kontrol Haberleşme aracına aktarılması
  • Paraşütçü personel iniş desteği
  • İnsansız hava / kara araçlarının (İHA/İKA) yönetimi ve video gösterimi
  • Artırılmış gerçeklik gözlüğü desteği ile dost birlik takibi
KARMA Uçuş Simülatörü


Arttırılmış Gerçeklik Projeleri

Bir SSB projesi olan Kara Kuvvetleri Artırılmış Gerçeklik Projesi (KARAR) kapsamında da iki ana alt sistemin sorumluluğu BİTES’te. Bu projelerden Zırhlı Araç Komutanı ve/veya Personeli için Artırılmış Gerçeklik (AG) Sistemi, zırhlı araçlarda bulunan 360 derece görüntü sistemlerinden alınan görüntüleri, araç içerisindeki komuta kontrol sistemi, atış kontrol sistemi, teleskopik periskop sistemi gibi sistemlerden alınan verilerle zenginleştirerek, kullanıcının bakış açısına göre gösteriyor. Bu sayede ilgili personele 360 derecelik artırılmış durumsal farkındalık sağlanıyor. Böylece araç içerisindeki personel zırh ötesi görüş kabiliyeti kazanıyor. Meskûn Mahal Muharebesi (MMM) AG Sistemi ise meskûn mahallerde görev yapan personele, taktik avantaj sağlayan bir sistem olarak geliştirildi.

KARMA Uçuş Simülatörü

Metaverse Teknolojilerinde Çığır Açacak

Alternatif bir dijital evren yaratmak ve bu evrenden faydalı tecrübeler elde etmek olarak özetlenebilecek metaverse teknolojilerine önem verdiklerini belirten Coşkun, bu konuda BİTES’in Türkiye’de çığır açan şirket olacağına vurgu yaparak şunları söyledi: “Gelişen teknoloji sayesinde yeni imkân ve kabiliyetlerin kapısı açılıyor. Örneğin, bir eğitim uçuşunda, pilotun kaskına yansıtılan artırılmış gerçeklik görüntüsü sayesinde, gerçek uçuş sırasında sanal düşmanlara karşı savaşma deneyimi sunulabiliyor. Bir uçak tasarımcısı, tasarladığı uçağın dijital ikizi üzerinde, farklı koşulları da içeren bir olasılıklar yelpazesinde, her türlü testi sanal ortamda uygulayabiliyor. Tüm bu örnekleri ve daha da fazlasını, Türk savunma ve havacılık sanayisinin kullanımına sunmak için çalışıyoruz. BİTES olarak, askeri taraftaki Metaverse ihtiyaçlarını, sivil bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründen rafine ettiğimiz tecrübelerle en doğru şekilde kurgulamaya büyük özen gösteriyoruz.”


Zırh Ötesi Görüş Sistemi (Bright Sight)

Yeni İş Birlikleri Kuruluyor

Sektör paydaşları ve ziyaretçiler, fuar süresince BİTES standında ATOK’un yanı sıra Artırılmış Gerçeklik Destekli Zırh Ötesi Görüş Sistemi Bright Sight, Sanal Kokpit Simülatörleri, Sanal Bakım Simülatörleri, KARMA Uçuş Simülatörü ve KARMA Taktik Harita gibi ileri teknoloji çözümlerini deneyimleme şansına sahip olacak. BİTES, fuarda birçok ikili anlaşmaya da imza atacak. Sanlab Simülasyon ile simülatör sistemleri için kullanılacak hareketli platformların yerli olarak geliştirilmesine yönelik iş birliği protokolü, PAGETEL ile ATOK Projesi fazları kapsamında yürütülen shelter entegrasyonu faaliyetlerinin ilgili sistemler kapsamında kullanılmasına yönelik iş birliği protokolü, GES Mühendislik ile ATOK Projesi fazları kapsamında yürütülen römork entegrasyonu faaliyetlerinin ilgili sistemler kapsamında kullanılmasına yönelik iş birliği protokolü, Hadean Supercomputing LTD. ile metaverse alanında gizlilik anlaşması ve Türk Atlantik Konseyi ile niyet mektubu imzalanacak. Ziyaretçiler, BİTES ürünlerini 12. Salon 1223/A numaralı stantta deneyimleyebilecek.


BİTES HAKKINDA

BİTES Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri A.Ş., 500 kişiye yakın uzman kadrosu ile millî ve yüksek teknoloji odaklı faaliyetlerini savunma sanayii alanında sürdürmektedir. 2001 yılından itibaren ulusal ve uluslararası pazardaki paydaşlarıyla yürütmekte olduğu faaliyetlerine her geçen gün yenilerini ekleyerek büyümeye ve gelişmeye devam eden BİTES, 2019 yılında ASELSAN ile kurduğu ortaklık ile Yazılım Yoğun Sistem Entegrasyonlarını hedefleyen AR-GE ve inovasyon odaklı çalışmalarına değer katarak ilerlemektedir. Bu açıdan, Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri, Aviyonik Sistem Yazılımları, Komuta Kontrol & Bilgi Sistemleri, Hava Savunma Sistemleri ve Dijital İkiz alanlarında yürüttüğü projeler ile sektörde öncü olmaya devam eden BİTES, Genişletilmiş Gerçeklik Teknolojileri üzerine de yoğun çalışmalar yürütmekte ve sektöre yön vermektedir.

Zırh Ötesi Görüş Sistemi (Bright Sight)


Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.