Ana Sayfa Haberler Bu Yıl 200 Yarışmacı ve 50 Takımın Yarıştığı STM CTF’de Dereceye Girenler Belli Oldu

Bu Yıl 200 Yarışmacı ve 50 Takımın Yarıştığı STM CTF’de Dereceye Girenler Belli Oldu

Bu yıl 8.si düzenlenen STM Capture The Flag (CTF / Bayrağı Yakala) siber güvenlik yarışmasının finali, İstanbul’da, 18 Ekim’de gerçekleştirildi. 156 takım ve 613 yarışmacının katılımıyla geride kalan ön elemenin ardından, 200 yarışmacı ve 50 takım, finalde, YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde mücadele etti. Yarışmacılar; siber güvenlik zafiyetlerini bulmak ve sistemleri ele geçirmek için kriptoloji, tersine mühendislik, web ve mobil uygulamalar gibi dallarda soruları çözmeye çalıştı. Yarışma alanının altyapı hazırlığı ise 24 saatte tamamlandı. 12 km kablo çekildi ve 400 metrekare LED ekran hazırlandı.

Yarışmada birinci olan takım “Hep Öyleydi” 75 bin lira, ikinci olan takım “Shell Wizards” 60 bin lira, üçüncü olan takım “λ” ise 45 bin lira para ödülünün sahibi oldu. 4., 5. ve 6. olan takımlara mekanik klavye; 7., 8., 9. ve 10. olan takımlara ise bluetooth hoparlör verildi. Ayrıca yarışma süresince gerçekleştirilecek Mini Bilgi Yarışması’na katılan ve soruları doğru yanıtlayanlar arasından yapılan çekilişle, Oculus Quest VR sanal gerçeklik gözlüğü hediye edildi. Öte yandan CTF’ye katılarak derece başarısı gösteren yarışmacılar, STM’de staj veya kariyer imkânına da kavuşacak.

Güleryüz: “Gençlerimizi ‘Siber Vatan’ mücadelesinin içine çekiyoruz.”

Etkinlikte konuşan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, bir mücadele alanı olarak genişleyen siber uzayda, STM’nin, Türkiye için önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Gelinen noktada siber güvenlik alanında kritik bir kapasite geliştirdiklerini kaydeden Güleryüz, “O günden bu yana farkındalık yaratmak ve nitelikli uzman yetiştirmek amacıyla düzenlediğimiz CTF yarışması, ülkemizde bu alanda ilkleri barındıran bir etkinlik oldu. Türkiye’nin en uzun soluklu ‘bayrağı yakala’ yarışması olan STM CTF ile gençlerimizin bu konuya ilgilerine bir zemin oluşturmakla kalmadık, gençlerimizi savunma sanayiimize ve ‘Siber Vatan’daki mücadelenin içine de çektik” ifadelerini kullandı.

Yılmaz: “CTF’ye ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz.”

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz da, siber güvenlik alanında yapılan çalışmaları çok önemli bulduklarını söyledi. STM tarafından düzenlenen CTF’ye ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını dile getiren Yılmaz, “Sadece derslere girerek üniversiteli olunmaz; üniversite, bu tip etkinliklerdir. Üniversitede iyi eğitimler veriliyor. Tabii bu yeterli değil. Girişimci olun. Burada yarışan 50 siber güvenli takımını ben 50 kuluçka merkezi olarak görüyorum. Sizlerden öğreneceğimiz çok şeyler var.” dedi.

Bahadır: “Ülkemizin veri kaynaklarını sizler savunacaksınız.”

SSB Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Bahadır Bülbül ise yarışmacılara seslenerek, “STM CTF ve benzeri alanlarda elde edeceğiniz tecrübelerle, ülkemizin sahip olduğu veri kaynaklarının savunmasında önemli bir rol oynayacaksınız. STM CTF bu noktada sizlere önemli kazanımlar sağlayacak” ifadelerini kullandı.

YTÜ Makine Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Kaya da, “Siber güvenlikte tehditler insani boyutta artık. İnsanların siber farkındalıklarının artırılması gerekiyor. CTF’in gerek insan kaynağı sağlama gerekse farkındalık yaratma açısından önemli buluyoruz” dedi.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.