MSI Dergisi’nin TSSK 7. Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi Özel Sayısı’nda yer alan içerik, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:
Büyütech, ülkemizde yerli teknolojiye ihtiyaç duyulan; kamera tasarımı, üretimi ve görüntü işleme alanlarında ürün ve çözümler geliştirmek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teknogirişim Desteği ile 2011 yılında kurulan bir Ar-Ge firması olarak çalışmalarına devam ediyor.
Türkiye’nin ilk ve tek yerli akıllı kamerasını geliştiren Büyütech, 2013 yılında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin en iyi 3 teknolojik girişim firmasından biri olarak gösterildi. Firma, müşterilerine; endüstriyel görüntü işlemeden gelişmiş sürücü destek sistemlerine (Advanced Driver Assistance Systems / ADAS), savunma sanayisinden tüketici elektroniğine kadar birçok alanda, yazılım ve donanım çözümleri sunuyor.
Büyütech, ürünlerinde kullandığı donanımları ve yazılımları, kendi bünyesinde geliştiriyor. Ürünlerinde çeşitli FPGA’ler (Xilinx, Lattice, Altera), işlemciler (Intel, ARM, NVIDIA) ve sensörler (Onsemi, Omnivision, Sony) kullanarak özel çözümler sunuyor. Kendi tasarımı olan yerli kameraların seri üretimlerini Ankara’da yapan firmanın ürünlerinde, yerlilik oranı en yüksek seviyede tutuluyor. Firma, FPGA tabanlı ürünlerinde, kendi geliştirdiği VHDL/Verilog IP Core’ları; Linux tabanlı ürünlerinde ise yine kendi geliştirdiği yazılımları kullanıyor. Firmanın kameralarında da kendi geliştirdiği nesne tanıma ve sınıflandırma, sahne sınıflandırma ve anlamlandırma, duygu durumu algılama gibi algoritmalar tercih ediliyor. Ayrıca, çevrimiçi (online) video transferleri de firmanın kendi Medya Sunucusu Altyapısı üzerinden yapılıyor. Bugün, 40.000’den fazla Büyütech ürünü, 120 ülkede, aktif olarak çalışıyor.
Büyütech, kamera tasarımlarında kullandığı işlemcileri, SOM (System on Module / Modül Üzerinde Sistem) olarak da kullanıcılarının hizmetine sunuyor.
Kamera Modülleri
Büyütech, kamera modüllerinde, Türkiye’de ve Avrupa’da tek üretici konumunda bulunuyor. Ürünleri modüler yapıda olan firma; endüstri, tüketici elektroniği, ADAS, savunma sanayisi gibi birçok alana hitap ediyor. Firma, bazı müşterileri için, tasarımları Büyütech imzalı olan insan sayma kamerası ve ev içi bebek izleme kamerası seri üretimi de yapıyor.
Büyütech tarafından geliştirilen kamera modülleri; NVIDIA Jetson Nano Developer Kit, Raspberry Pi ve türevleri geliştirme ortamları ile doğrudan uyumlu. Büyütech, sektörde farklı ihtiyaçlara çözüm olması amacıyla 0,3 MP’den 18 MP’ye kadar geniş bir yelpazede kamera modülleri sunuyor. Ayrıca, Rolling Shutter sensörün yanı sıra sektörde çok hızlı ve anlık görüntülemede kullanılan Global Shutter opsiyonlu kamera modülleri de üretiyor. Gerçek zamanlı üç boyutlu görüntü oluşturma için tasarladığı, Türkiye’de ilk ve tek olan 3D Stereo Vision Camera ürünü de dünyanın çeşitli yerlerinde aktif şekilde kullanılıyor. Büyütech’in kamera modül seçenekleri, Tablo 1’de yer alıyor.
Tablo 1. Büyütech’in Kamera Modül Seçenekleri
Sensör Üreticisi | On Semiconductor, Sony, Omnivision |
Color Filter Array (Renk Filtre Dizisi) | RGB Bayer (Renkli), Monochrome (Siyah-Beyaz) |
Shutter Türü | Rolling, Global |
Frame Rate (Kare İlerleme Hızı) | 240 FPS’ye kadar |
Lens Türü | C Mount, CS Mount, M12 M7, M5.5 |
Operasyonel Sıcaklık Sınıfı | Tüketici Endüstriyel Genişletilmiş Endüstriyel (Extended Industrial) Otomotiv Askeri |
Boyutlar | 25mm x 24mm 28mm x 28mm 34mm x 34mm |
Arayüz | MIPI CSI-2, Parallel, LVDS, USB |
Çalışma Voltajı | 3.0 V to 6.0 V Single Supply |
SOM (System on Module)
Büyütech, kamera tasarımlarında kullandığı işlemcileri, SOM (System on Module / Modül Üzerinde Sistem) olarak da kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Rockchip ve NXP firmalarının ARM tabanlı işlemcileri ile kendi SOM ürünlerini tasarlıyor. Ayrıca bu ürünlerde; isteğe göre WIFI, Ethernet, PoE (Power over Ethernet – Bu ürünün Raspberry Pi ve NVIDIA Jetson Nano Developer Kit uyumlu versiyonu olarak ayrıca da satışını gerçekleştirmektedir.), LTE, Audio Codec gibi opsiyonlar sunuluyor. Büyütech, yapay zekâ algoritmalarının daha verimli ve düşük güçte çalışabilmesi için NPU tabanlı işlemci modüllerinin seri üretimine de 2020 yılının ilk çeyreği itibarıyla başlamayı hedefliyor.
Avrupa’nın Kamera Teknoloji Evi Kamera sensör modülünden kendi üzerinde işlem yapabilen akıllı kameralara kadar tüm kamera teknolojisi, görüntü işleme ve yapay zekâ algoritmaları, Büyütech tarafından sağlanıyor. Büyütech, “Avrupa’nın Kamera Teknoloji Evi” olma vizyonu doğrultusunda kendisini geliştirmeye ve ürün ailesini çeşitlendirmeye devam ediyor.

Büyütech’in, gerçek zamanlı üç boyutlu görüntü oluşturma için tasarladığı, Türkiye’de ilk ve tek olan 3D Stereo Vision Camera ürünü, dünyanın çeşitli yerlerinde kullanılıyor.