Ana Sayfa Manşet CANİK Tabancaları, ABD’de, Dört Yılda Üç Defa Birincilik Ödülü Almayı Başardı

CANİK Tabancaları, ABD’de, Dört Yılda Üç Defa Birincilik Ödülü Almayı Başardı

Samsun Yurt Savunma’nın (SYS), ABD pazarı için özel olarak geliştirdiği CANİK TP9 Elite SC, bu yıl düzenlenen Industry Choice Awards (ICA / Endüstrinin Seçimi Ödülleri) yarışmasında, “Concealed Carry Pistol Of The Year” (Yılın Gizli Taşıma Özellikli Tabancası) kategorisinde birincilik ödülü aldı. Böylece CANİK markalı tabancalar, ICA’da, son dört yıldaki, üçüncü birinciliğini kazanmış oldu. SYS, tabanca alanındaki bu başarılarının yanı sıra CANİK ateşli silahlar ailesini, 12,7 mm ağır makinalı tüfekler ile genişletmeye hazırlanıyor. Bir süredir bu konu üzerinde çalışan firma, ilk ağır makinalı tüfeğini, bu yılın sonunda kalifiye etmeyi hedefliyor.

ICA Neden Bu Kadar Önemli?

SYS Genel Müdürü C. Utku Aral

ICA, dünyanın en büyük pazarı ABD’de düzenlenen ve ateşli silahlar, ateşli silah aksesuarları ve talim hedeflerinin değerlendirildiği bir etkinlik. Pazarın bu niteliği nedeniyle 110 Amerikalı markanın yanı sıra aralarında CANİK’in de olduğu ABD dışından 50 markanın yarıştığı ICA, aslında bir dünya şampiyonası haline geliyor.

Hiçbir firmanın üye ya da sponsor olarak kabul edilmediği bu organizasyon, tabancalarla ilgili değerlendirmeleri, çoğu zaman firmaların haberi olmadan yapıyor. Jüri, bir mağazadan değerlendireceği silahı ya da aksesuarı satın alıyor, değerlendiriyor ve sonucu açıklıyor. Ateşli silahlar pazarındaki; asker, polis ve sivil her türlü kullanıcının yanı sıra silah mağazalarının bile temsil edildiği jüri, performansın yanı sıra distribütörlerin memnuniyeti ve ürününün satış sonrası desteğini de değerlendirmesine dâhil ediyor. Bu açıdan, oldukça objektif bir şekilde yürütülen bu yarışmada, sadece her yönüyle en iyiler birinci olabiliyor.

CANİK, Rekabetin En Yoğun Olduğu Pazarda Birinci

ICA kapsamında tabancalar, “Handgun of The Year” (Yılın Tabancası) ve “Concealed Carry Pistol Of The Year” (Yılın Gizli Taşıma Özellikli Tabancası) olarak iki kategori altında değerlendiriliyor. Çünkü sub kompakt ve mikro sub kompakt segmentleri, ABD’de en çok ilgi gören ilk iki segment ve burada çok yoğun bir rekabet bulunuyor. Bu da CANİK’in aldığı ödülün önemini bir kat daha arttırıyor.

Her İkisi de Görev Silahı: TP9 Elite SC ve TP9 Sub Elite

SYS, CANİK TP9 Elite SC modelini, çok küçük farklılıklarla Türkiye’de, CANİK TP9 Sub Elite olarak kullanıcılara sunuyor. Bu silahlar, kendini koruma silahı kategorisinde yer alsa da her ikisi de aslında bir görev silahı. Çünkü şarjör kapasitesi ve namlu dağılımı, bir üst segment olan kompakt segmentindeki tabancalarla aynı. Ayrıca, tabancanın üzerine, optik nişangâh ve fener gibi aksesuarlar da takılabiliyor.

Silahlı kuvvetler ve kolluk kuvvetlerinin kullanımını kolaylaştıracak bir diğer özellik ise CANİK TP9 Elite SC’nin tüm kontrollerinin, hem sağda hem de solda aynı şekilde yer alması. Böylece silah, hem sağ hem de sol el ile rahatça kullanılabiliyor. Çatışmada yaralanma gibi senaryolarda, bu özellik, hayat kurtarıyor.

CANİK’in görev silahı TP9 Elite SC’nin şarjör kapasitesi ve namlu dağılımı, bir üst sınıf olan kompakt segmentindeki tabancalarla aynı.

TP9 Elite SC üzerindeki kontrol mekanizmaları gibi tüm kritik detaylar ve bunların birbirine olan mesafesi, CANİK ürün ailesinin üst segment tabancalarıyla aynı. Dolayısıyla normal görevler sırasında daha büyük model bir CANİK taşıyan personel, bu tabancalar ile elde ettiği kas hafızasını, TP9 Elite SC modelini kullandığında kaybetmiyor. Böylelikle personel, görev konsepti gereği sivil kıyafet ile gizli taşıma şeklinde tabanca taşıması gereken ya da yakın koruma görevleri gibi takım elbise giyerek icra etmesi gereken görevlerde, TP9 Elite SC modelini de rahatlıkla kullanabiliyor.

Makinalı Tüfek Çalışmaları 2012’de Başladı

SYS, yurt içerisinde, 12,7 mm çapında ve yerli imkânlarla üretilen bir ağır makinalı tüfeğe ihtiyaç olduğunu, 2010’lu yılların başlarında gördü ve 2012’de, ilk çalışmalarına başladı. Bununla birlikte, o yıllarda, bu silahların üretim izinleri özel sektöre verilmediği için, çalışmalar Ar-Ge seviyesinde devam etti. Ar-Ge süreci devam ederken, resmi devlet makamları ile yürütülen görüşmeler ilk meyvelerini verdi ve 2018 yılında, Millî Savunma Bakanlığından ilk üretim izinleri alındı.

Çalışmalarına devam eden SYS, Savunma Sanayii Başkanlığı ile de 2019 yılında, 12,7 mm Ağır Makinalı Tüfek Geliştirme Sözleşmesi’ni imzaladı. Sözleşme, belirlenen standartlarda bir silahın geliştirilmesini ve prototiplerle birlikte, seri üretimi tamamlanmış 650 adet ağır makinalı tüfeğin teslimatını kapsıyor.

Projeyi, öngörülen takvim çerçevesinde yürüten SYS, prototip üretimi, test ve iyileştirmeden oluşan süreci, 6’ncı kez tamamladı. SYS, silahın gövdesi ve hareketli parçaları ile ilgili çalışmaları da bitirdi. Namlunun daha iyi hale getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Kalifikasyon testlerinin, 2020 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Önce NATO Standardı, Sonra Çok Daha İyisi

SYS’nin, kalifikasyonunu tamamlayarak ortaya koyacağı ilk 12,7 mm ağır makinalı tüfek, NATO ordularının envanterindeki silahlara benzer özelliklere sahip olacak. Ayrıca, gerektiğinde silahın çeşitli parçaları, muadil silahlarınki ile değiştirilebilecek. SYS, buna paralel olarak, dünyadaki mevcut 12,7 mm ağır makinalı tüfeklerden daha üstün özelliklere sahip bir ürün ailesi üzerinde de çalışmalarına devam ediyor.

Kullanmak İsteyen Çok, Ulaşabilen Az

SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, bu silahın ihracat potansiyelini şu sözleri ile özetliyor: “12,7 mm ağır makinalı tüfekler, dünyada herkesin kullanmak istediği; ancak çok zor ulaşabildiği silahlar. Özellikle Afrika ve Güney Doğu Asya ülkelerinde, bu silahın çok büyük bir pazarı bulunuyor. Bununla birlikte, dünyada bu silahı üretebilen sadece 4 firma var. Uluslararası üreticilerin, bu silahın farklı ülkelere satışı için ihracat lisansı almaları, en az 90 gün sürüyor. Seri üretim altyapımızın da tamamlanmasıyla birlikte, biz, sipariş aldıktan sonra 45 günde teslimat yapabileceğiz. Dünyadaki pek çok ülke, halen daha, 12,7 mm ağır makinalı tüfeklerin kabul testleri için, ABD tarafından tanımlanan T.O.P. standardını uyguluyor. İlk etapta üreteceğimiz 12,7 mm ağır makinalı tüfekler, T.O.P. standardını kolaylıkla karşıladığı için, ihracat potansiyeli çok yüksek olacak.”

SYS’nin, kalifikasyonunu tamamlayarak ortaya koyacağı ilk 12,7 mm ağır makinalı tüfek, NATO ordularının envanterindeki silahlara benzer özelliklere sahip olacak.

CANİK TP9 Elite SC’nin Özellikleri

Kalibre: 9×19 mm

Genişlik (mm/inç): 37 mm / 1,46”

Uzunluk (mm/inç): 170,5 mm / 6,71”

Yükseklik (mm/inç): 116 mm / 4,57”

Namlu Uzunluğu (mm/inç): 91,5 mm / 3,60”

Boş Ağırlık (gr/oz): 695 gr / 24,52 oz

Gövde: Metal insörtlü polimer gövde

Mekanizma: Tek hareketli tetik mekanizması

Ateşleme Mekanizması: Yarı otomatik, iğne ateşlemeli

Emniyet Sistemi: İğne kilidi

  • Çift taraflı sürgü tutucu
  • Parmak destekli şarjör
  • Çift taraflı değiştirilebilir şarjör kilidi
  • İğne kurulu göstergesi
  • Mermi işaret mandalı
  • Beyaz noktalı arpacık ve karartılmış taktik gez

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.