Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, 10 Nisan tarihinde düzenlenen törenle, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. İstanbul Tuzla’da bulunan Sedef Tersanesi’nde gerçekleştirilen törende, konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “İnşasına 16 Nisan 2016’da başlanan TCG ANADOLU gemimizin ilk törenini, burada icra etmiştik. Aradan geçen 7 yılın sonunda bu gün TCG ANADOLU gemimizi yine burada hizmete alıyoruz. Mutluyuz, gururluyuz, ve rabbim bu gururumuzu daim kılsın. Ülkemizin en büyük askeri gemisi olan TCG ANADOLU gemimizin kahraman ordumuza hayırlı olmasını diliyorum. Tabi bu bizim için yeterli değil. İnşallah şimdi ikinci etabımız bu uçak gemimizin tamını, inşallah inşa etmek; onunda görüşmelerini bir çok ülke ile yaptık, yapıyoruz ve bunu da başaracağız. Bu gemiyi Türkiye Yüzyıl’ında bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi ülke konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz.”
TCG ANADOLU’nun, dünyanın ilk SİHA gemisi olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu gemimize Bayraktar TB3 SİHA, KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı ve HÜRJET Hafif Taarruz Uçağı iniş kalkış yapabilecek. Ayrıca taşıdığı tanktan ve zırhlı amfibi hücum araçları sayesinde bu gemimiz, gerektiğinde Dünyanın her köşesinde askeri ve insani operasyon yürütebilmemize imkân sağlayacak özelliklere sahiptir.”

Törendeki konuşmasında, Ukrayna başta olmak üzere son zamanlarda yaşanan çatışmaların milli savunma ve havacılık sanayisinin ne kadar önemli olduğunu ispat ettiğini vurgulayan Millî Savunma Bakanı Hulusi AKAR, “Çatlasalar da, patlasalar da inşallah, uçağımızı da tankımızı da yapacağız, KIZILELMA’yı da uçuracağız. Artık cin şişeden çıkmıştır.” dedi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise şunları kaydetti: “Savunma ve havacılık sanayisinde en büyük güç, koordinasyon ve işbirliğidir. Askeri fabrika ve tersanelerimiz, devlet şirketlerimiz, vakıf şirketlerimiz, özel tersane ve fabrikalarımız, araştırma kuruluşlarımız, TÜBİTAK’ımız ve enstitüleri, üniversitelerimiz; işbirliği içinde omuz omuza çalışarak, savunma ve havacılık sanayimizi çok daha ileri boyutlara taşıyacaktır.”
İçinde bulunduğumuz yüzyılda, klasik güvenlik anlayışının yerini ülke sınırlarının dışından başlayan güvenlik anlayışına bıraktığını vurgulayan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment TATLIOĞLU, “TCG ANADOLU, ülkemizin her geçen gün genişleyen etki ve ilgi alanlarında, deniz kuvvetlerimize tevdi edilen vazifenin yerine getirilmesi için, ihtiyaç duyulan kritik bir yetenektir.” dedi.
TCG ANADOLU’nun inşasında, savunma ve havacılık ekosisteminin önemini vurgulayan Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı ve TAİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, şu hususu vurguladı: “Bu gemiyi bizler yaptık. Hep beraber yaptık. Takım oyunu kurunca neler yapabileceğimizin en büyük eseri ve en büyük gururu böylece ortaya çıktı.”
SSB, 9 Nisan tarihli basın bülteninde, TCG ANADOLU’dan, ilk olarak Baykar tarafından özel olarak geliştirilen katlanabilir kanatlı Bayraktar TB3 SİHA’ların operasyon icra edeceğini vurguladı. Gelecekte yine Baykar’ın geliştirdiği KIZILELMA Muharip İnsansız Savaş Uçağı ve TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağının da iniş kalkış yapabilmesi için çalışmalar yürütüleceği belirtildi.
TCG ANADOLU, 1 tabur büyüklüğündeki kuvveti, lojistik desteğini de kendisi sağlayarak, kriz bölgesine intikal ettirme kapasitesine sahip. Ayrıca Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevleri için de kullanılabilecek TCG ANADOLU, barındırdığı tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkânları sayesinde insani yardım ve tahliye harekâtları kapsamında ve tıbbi destek amaçlı da kullanılabiliyor.

Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nin ana yükleniciliğinde inşa edilen ve yerlilik oranı yaklaşık %70 olan projede, 131 alt yükleniciyle beraber, üniversiteler ve araştırma merkezleri de görev aldığını vurgulanıyor. Bu kapsamda gemide kullanılan başlıca milli sistemler şu şekilde sıralanıyor:
- Silah sistemleri,
- Savaş yönetim sistemi,
- Elektronik harp sistemleri,
- Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi,
- Elektro-optik Arama Sistemi,
- Lazer İkaz Sistemi,
- Torpido Savunma Sistemi,
- Radarlar,
- Muhabere Sistemleri,
- Seyir Sistemleri,
- Bilgi Dağıtım Sistemleri