Ana Sayfa Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan SSB’ye Tam Destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan SSB’ye Tam Destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Aralık’ta, Niğde-Ankara Otoyolu 2. Kesim Açılışında yaptığı konuşmada, CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) yaptırımlarına değinerek, “Savunma Sanayii Başkanlığı’mızın (SSB) projelerini hızlandıracağız, savunma sanayi firmalarımıza daha çok destek olacağız. Tıpkı daha evvel yaptırım kararı alınan bakanlarımıza yaptığımız gibi, Savunma Sanayii Başkanımız İsmail Demir’e ve ekibine daha çok sahip çıkacağız.” dedi. Erdoğan, asıl amacın, Türkiye’nin savunma sanayinde son dönemde yaptığı atılımların önünü kesmek ve yeniden kendilerine bağımlı hâle getirmek olduğunu da vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CAATSA yaptırımlarının ilk defa uygulandığını ve bu ilk uygulamada yaptırımların Türkiye gibi bir NATO üyesini hedef aldığını ifade etti ve “Bu nasıl bir ittifaktır? Bu nasıl bir müttefikliktir? Bu karar ülkemizin egemenlik haklarına yönelik aleni bir saldırıdır.” dedi. S-400 konusundaki endişelerin giderilmesine yönelik, Türkiye tarafından gerekli girişimlerin yapıldığını da hatırlatan Erdoğan, asıl amacın üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğunun da altını çizdi.

ABD, 14 Aralık’ta, Türkiye’ye uygulanacak CAATSA yaptırımlarına yönelik detayları duyurmuştu. ABD bu kapsamda, Türkiye’nin S-400 alımından sorumlu tuttuğu SSB ile Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’i, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Yiğit’i, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu’nu ve Bölgesel Hava Savunma Sistemleri Program Müdürü Mustafa Alper Deniz’i hedef aldı. Yaptırımlar kapsamında, ABD’den SSB’ye yapılacak her türlü ihracat lisansı ve teknoloji transferi yasaklanırken, SSB’nin ABD’li bankalar veya uluslararası kurumlardan kredi almasına da yasak getirildi. Yaptırımlar, ayrıca, adı geçen kişilerin, ABD’deki mal varlıklarının dondurulmasını ve vize kısıtlamasına dahil edilmesini de kapsıyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.