Ana Sayfa Manşet D2 Teknoloji, Savunma ve Havacılık Sektörüne Plazma Eyleyicileri Anlattı

D2 Teknoloji, Savunma ve Havacılık Sektörüne Plazma Eyleyicileri Anlattı

Savunma ve havacılık sektörünün gündemine yeni gelen bir kavram olan plazma eyleyiciler üzerinde çalışan D2 Teknoloji, SAHA EXPO’da gerçekleştirdiği sunumla bu konuyu sektöre tanıttı. D2 Teknoloji Kurucu Ortağı Mehmet Akyüz, plazma eyleyiciler hakkındaki bilgileri ve bu eyleyicilerin kullanım alanlarını, katılımcılarla paylaştı.

Plazma eyleyiciler, hava araçlarının flap gibi mekanik harekete sahip donanımlarının yerine kullanılabilen, sürtünme ve hacim farkına bağlı fiziki eylem sağlayabilen donanımlar olarak tanımlanıyor. Plazma eyleyicilerin, hava araçlarının; pal, kanat ve radom gibi kısımlarında kullanılması öngörülüyor. Bu teknolojinin avantajları ve kullanım amaçları ise şöyle sıralanıyor:

  • Havaya karşı olan yüzey sürtünme direncinin düşürülmesi ve hava aracının aerodinamik performansının iyileştirilmesi
  • Hassas hareket ve manevra kabiliyeti sağlanması
  • Buzlanmanın önlenmesi
  • Yıldırım çarpma etkilerinin azaltılması
  • Havada kalma süresinin arttırılması
Plazma eyleyiciler konusunda yurt dışında da çeşitli Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. D2 Teknoloji, bu alanda Türkiye’nin de söz sahibi olmasını hedefliyor.

Günümüzde, ABD’de DARPA ve BAE Systems gibi kuruluşlar, özellikle insansız hava araçları ve ses üstü hızda uçan hava araçları için plazma eyleyicileri üzerine geliştirme faaliyetlerine devam ediyor. D2 Teknoloji ise yakın zamanda, plazma eyleyici geliştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmaları başlattı. Bu çalışmaların ilk adımını, kanat profili üzerinde plazma deşarjının oluşturulması ve rüzgâr tüneli testlerinin yapılması oluşturuyor. Hesaplamalı akışkanlar dinamiğine yönelik analizlerin yapılması ve anlık moleküler kompozisyonlar üzerine teknik çalışmalar da Ar-Ge faaliyetleri kapsamında yer alıyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.