Dearsan Tersanesi tarafından geliştirilen SALVO Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA)’nın test atışları, 25 Mayıs’ta, Bursa’nın Karacabey İlçesi Kurşunlu Köyü sahilinde gerçekleştirildi.
Testler, SALVO SİDA’nın arka bölümüne entegre edilen Roketsan ürünü taret sisteminden CİRİT füzesinin atışıyla başladı. Daha sonra aracın ön bölümüne entegre edilen ASELSAN’ın uzaktan komutalı stabilize silah sistemi, makinalı tüfek atışları gerçekleştirdi. Hareketli hedefler her defasında başarıyla vuruldu. Atış testlerini farklı ülkelerin büyükelçileri, askeri ataşeleri ve diplomatları başta olmak üzere misafirler ve basın mensupları takip etti.
Dearsan Tersanesi, SALVO SİDA’yı kendi öz kaynaklarıyla geliştirdi. ASELSAN, Roketsan ve YALTES başta olmak üzere çözüm ortakları da SALVO SİDA’ya katkı verdi.

SALVO SİDA; 14,79 m boya, 3,83 m genişliğe, 0,75 m drafta ve dizel makina seçimlerine bağlı olarak 45-60 kts (83 km/s – 111 km/s) azami sürate sahip. Araç, silah konfigürasyonu olarak Satıhtan Satıha ve Satıhtan Havaya Güdümlü Füze Sistemi ve 12,7 mm Stabilize Makinalı Tüfek Sistemi taşıyabiliyor. SALVO SİDA’yı mobil araçlar karadan görev mahalline taşıyabildiği gibi muhtelif yüzer platformlar denize indirip görev bitiminde geri alabiliyor. Bu özelliklerine ilave olarak, aracın keşif-gözetleme, istihbarat toplama gibi özel harekât nevilerini de icra edebilecek versiyonlarının tasarım süreci devam ediyor.
