MSI Dergisi’nin 190’ıncı sayısında yayımlanan Özel Haber, derginin internet sitesinde paylaşılmıştır:
Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com
Türkiye’nin ihracatının arttırılmasında önemli bir rol oynayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), 2020 yılının ilk ayında, yeni dönemde görevler alacak isimleri belirledi. DEİK İş Konseyleri Seçimli Genel Kurulu, 11 Ocak’ta, 33. Olağan Genel Kurulu ise 25 Ocak’ta, İstanbul’da gerçekleştirildi. 11 Ocak’taki seçimlerde, toplam 145 ülkenin iş konseylerinin yeni başkanları ve yürütme kurulu üyeleri, 2 yıl görev yapmak üzere seçildi. DEİK üyesi savunma ve havacılık sanayisi firmalarından İNDES Mühendislik ve Turaç yetkilileri ise konsey başkanlığından, yürütme kurulu üyeliğine kadar önemli görevler üstlendi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan DEİK Başkanı Nail Olpak
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, İş Konseyleri Seçimli Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2 yıllık çalışma döneminden sonra, görevlerini devreden iş konseyi başkanlarına ve yürütme kurullarına teşekkür ederek, yeni dönemde bayrağı devralan ve taşımaya devam edecek olan kişi ve kurullara başarılar diledi. Olpak, şunları ekledi: “İş konseylerimiz bizim omurgamız ve bir omurganın var oluş gayesi; maksimum derecede sağlam, olabildiğince esnek, vücudumuzun ihtiyaçlarına olabildiğince verimli destek sağlamaktır. Bu verimi sağlamak adına seçimlerimizin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte, iş konseylerimiz ile yeni başarılara imza atmaya devam edeceğiz.”
Genel Kurul’a, Bakan Pekcan da Katıldı
DEİK 33. Olağan Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödülleri Töreni ise Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Genel Kurul’da, DEİK üyelerinin katılımı ile toplam 2.530 oy kullanıldı ve DEİK’in yeni dönemde görev yapacak Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetim Kurulu Üyeleri belirlendi. Seçimlerin ardından gerçekleştirilen “Ustalara Saygı Ödülleri” töreninde ise DEİK’in temellerini atan ve ticari diplomasinin önde gelen isimleri ödüllendirildi.
Bakan Pekcan, DEİK’in bir sivil toplum kuruluşu olmanın ötesinde, iş dünyasının lokomotifi haline geldiğine dikkati çekti. 95 kurucu kuruluşla beraber ve Türkiye’nin en büyük 100 şirketinin 63’ünün, en büyük 44 uluslararası müteahhitlik şirketinin 33’ünün, en büyük 70 ihracatçı şirketten 23’ünün DEİK üyesi olmasının, bunun bir işaret olduğunu ifade etti. Pekcan, “DEİK’in yakaladığı ivmeyi devam ettirerek, başarı çıtasını çok daha yüksek seviyelere çıkaracağına inanıyorum. DEİK’in mevcut yapısı ve devlet kurumları ile olan yakın çalışma kültürü ile kamu-özel sektör ortaklığının dünyadaki en güzel örneklerinden birini sergiliyor.” dedi.

Savunma Sanayisinden Tanıdık İsimler Seçildi
Nail Olpak’ın yeniden Yönetim Kurulu Başkanı seçildiği DEİK 33’üncü Olağan Genel Kurulu’nda ve İş Konseyleri Seçimli Genel Kurulu’nda, sandıktan, sektörün yakından tanıdığı isimler de çıktı. Bu kapsamda, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, DEİK Denetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi.
İNDES Mühendislik’in DEİK’teki Konumu Güçleniyor
Savunma ve havacılık sanayisindeki ana yüklenici firmalara; tasarım, imalat, montaj, kurulum ve entegrasyon konusunda anahtar teslim hizmetler sunan İNDES Mühendislik de DEİK İş Konseyleri Seçimli Genel Kurulu’na katıldı. DEİK’e geçtiğimiz yıl üye olan İNDES Mühendislik, ilk yılında, çeşitli iş konseylerine de üye oldu. İNDES Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Melih Özkan; Malezya, Mali ve Mozambik İş Konseylerinde, Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev aldı.
Özkan’ın, DEİK’te üstelendiği görevler kapsamındaki ilk icraatı, İş Konseyi ile birlikte, önce Mali Büyükelçiliği’ne, ardından da doğrudan Mali’ye, resmi ziyaretler gerçekleştirmek olacak. Daha sonra bu ziyaretlere, Malezya ve Mozambik’in eklenmesi planlanıyor.
“Artık İcraat Zamanı”
Özkan, DEİK’teki seçim süreci ve seçimin ardından yürütecekleri faaliyetler hakkında şunları söyledi: “Nispeten genç bir firma olmamıza rağmen, bir gözümüz hep ihracat tarafında oldu. Ortaya koyduğumuz özgün ürünlerin ardından da ihracat alanında ne kadar başarılı olabileceğimizi gördük. Bu gücümüzü ülkemizle paylaşabilmek adına da DEİK’e üye olduk. Yer aldığımız tüm iş konseylerinde, konsey başkanlarımız, oyların büyük çoğunu alarak seçildi. İş konseylerimizde, güvenilir firmalar mevcut; hep birlikte güzel işlere imza atacağımıza inancım yüksek. Tüm iş konseylerimiz, ilk yürütme kurulu toplantılarını gerçekleştirdi ve artık icraat zamanı geldi. Ülkemizin ihracatına katkı sağlamak için durmadan çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.”
Savunma ve havacılık alanında sunduğu anahtar teslim mühendislik çözümlerinin yanına, kendi bünyesinde yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ile son dönemde geliştirdiği özgün ürünleri de ekleyen İNDES Mühendislik, bu ürünlerin satışı konusunda pazarlama faaliyetlerine başladı ve gözünü doğrudan ihracat pazarlarına çevirdi. Hâlihazırda; Malezya, Mali ve Mozambik’te, ihracata yönelik önemli çalışmalar yürüten firma, özellikle Mali’de, 2019 ortasından itibaren somut adımlar atmaya başladı ve ürünlerinden bazıları için sözleşme aşamasına geldi.

Fatih Altunbaş, Tekrar Mali İş Konseyi Başkanı

Kurulduğu ilk günden itibaren ihracat odaklı bir strateji izleyen ve hafif silah mühimmatı alanında gerçekleştirdiği ihracat rakamlarını her yıl arttıran Turaç da DEİK İş Konseyleri Seçimli Genel Kurulu’na katılan firmalardan birisiydi. 2020 yılı başı itibarıyla ihracat yaptığı ülke sayısını 60’ın üzerine çıkaran firmanın Genel Müdürü Fatih Altunbaş, bir önceki dönemde olduğu gibi bu yıl da Mali İş Konseyi Başkanlığı görevini üstlendi. Ayrıca Altunbaş, Afrika Kıta Koordinatör Yardımcılığı için kullanılan 38 oyun 35’ini almayı başararak DEİK Afrika Kıta Koordinatör Yardımcılığına getirildi.
DEİK’te yeniden üstlendiği bu görev ile birlikte, öncelikli hedefi Türkiye ile Mali arasındaki iş hacmini arttırmak olan Altunbaş’ın yeni dönemdeki ilk icraatı ise Mali İş Konseyi’nin yeni yürütme kurulu üyeleri ile birlikte, Mali’yi ziyaret etmek olacak. Altunbaş’ın bir sonraki icraatı, Mart ayı sonunda, Mali’de gerçekleştirilecek olan parlamento seçimlerinin ardından, seçilecek olan yeni bakanlar kurulu ile DEİK üyesi ilgili firmaların tanıştırılması olacak. Altunbaş daha sonra, Mali’de iş yapmayı hedefleyen; savunma ve havacılık, inşaat, sağlık ve tarım firmalarını, Mali’deki ilgili taraflar eşleştirmelerini sağlayacak.
35 Milyon Dolardan 90 Milyon Dolara

Altunbaş, bir önceki görev döneminde (2018-2020), Mali’de, şu gelişmelere öncülük etmişti:
- Mali’nin, Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk kez ziyaret edilmesi
- Mali’nin ilk sanayi fuarının ve aynı zamanda Batı Afrika’da Türkiye’nin milli katılımıyla gerçekleştirilen ilk sanayi fuarının organize edilmesi
- Türkiye-Mali arasındaki iş hacminin 35 milyon dolardan, 90 milyon dolara çıkarılması
- Mali’nin başkenti Bamako’da, 3’üncü Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nın düzenlenmesi
- Mali’de, 15 Türk ve 250 Malili iş insanını bir araya getirerek B2B görüşmeler yapmalarını sağlayan bir zirve gerçekleştirilmesi
- DEİK şemsiyesi altında, İstanbul’da gerçekleştirilen ECOWAS Zirvesi ve Afrika Zirvesi ile bu zirvelere, çeşitli Afrika ülkelerinden 2 devlet başkanı ve 10’a yakın bakan katılması
- Maarif okulunun Türkiye’de bir okul ile “kardeş okul” seçilmesi
Turaç, hâlihazırda, Afrika kıtasında, Mali’nin de aralarında yer aldığı 16 ülkeye ihracat yapıyor. Turaç’ın, Afrika’ya yönelik ihracat hedefleri arasında, kıta ülkelerinin yarısından 1 fazlasına ihracat yapmak bulunuyor.
DEİK Hakkında
1985 yılında kurulan DEİK, Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütme; yurt içi ve yurt dışında yatırım imkânlarını araştırma; Türkiye’nin ihracatını artırmaya katkı sağlama ve benzeri iş geliştirme çalışmalarını koordine etmekle görevlendirilmiş bir kurum. Kurucu Kuruluşları, üyeleri ve İş Konseyleri ile birlikte, Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu gönüllü bir ‘iş diplomasisi’ örgütü. 11 Eylül 2014 tarihli ve 6552 Sayılı Kanun ile yeni bir yapıya kavuşan DEİK, “Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme” görevini tamamıyla üstlendi.
DEİK bünyesindeki İş Konseyleri ise Türkiye ve diğer ülkeler arasında ticari ilişkilerin tesis edilmesine yardımcı oluyor. İş insanlarından oluşan bu konseyler, Türkiye ve yabancı ülkeler arasında karşılıklı ithalat ve ihracat yapabilecek firmaların tanışması için ortamlar yaratıyor.