Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu Projesi kapsamında inşa ettiği iki botu, planlanan tarihten önce ve öngörülenin üzerinde bir yerlilik oranı ile teslim etmeyi başaran DESAN Tersanesi, önümüzdeki dönemde, hem Türkiyenin hem de dost ve müttefik ülkelerin deniz kuvvetlerine yeni projelerle hizmet vermeyi hedefliyor.
Yüz yılı aşkın tecrübesi ile Türk denizcilik sektörünün köklü kuruluşlarından Kaptanoğlu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren DESAN Tersanesi, kabiliyetleri ve altyapısı ile askeri denizcilik projelerinde yeni görevler almaya hazırlanıyor. Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu Projesi, DESAN Tersanesi’nin, bu alandaki potansiyelini uygulamaya döktüğü örnek proje olarak ön plana çıkıyor.
Planlı Takvimin Öncesinde Teslimat
Dalgıç eğitimi, acil müdahale ve dalış operasyonları için acil destek görev ihtiyaçlarını cevap verebilecek 2 adet botun tedarikini kapsayan Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu Projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının (Dz.K.K.lığı) ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından, 2015 yılında başlatıldı. DESAN Tersanesi, proje sözleşmesini 2017 yılında imzalamasının ardından, bu özel görev botlarının tasarımını, inşasını ve tüm testlerini tamamlayarak 23 Ağustos’ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle ilk gemiyi, planlanan tarihten 1 ay; ikinci gemiyi ise 4 ay öncesinden Dz.K.K.lığına teslim etti.

Bu başarıda, DESAN Tersanesi’nin proje yönetim tecrübesinin yanı sıra gelişmiş altyapısı da önemli bir rol oynadı. Botların tüm inşa faaliyetleri, DESAN Tersanesi’nin kapalı alanında gerçekleştirildi. 5.440 metrekare büyüklüğündeki bu kapalı alan; 4 adet 75 tonluk, 2 adet de 20 tonluk vinçleri ile entegre şekilde, 300 tona kadar kaldırma kapasitesi sunuyor. Bu entegre kaldırma kapasitesi, Tuzla Tersaneler Bölgesi’ndeki kapalı alanlar arasında, ilk sırada yer alıyor.
İklim kontrollü bir ortam sağlayan kapalı alanı sayesinde, proje çalışmaları, meteorolojik şartlardan etkilenmeden, 24 saat esasıyla yürütüldü. Bölgenin meteorolojik şartları göz önüne alındığında, tüm inşa faaliyetleri kapalı alanda yürütülmeseydi, inşa süresinin, %50 oranında artacağı hesaplandı. Kapalı alan ayrıca, DESAN Tersanesi gibi, aynı zamanda bakım ve onarım faaliyetlerinin de yürütüldüğü bir tersanede, yeni inşa çalışmalarının, bu faaliyetlerden etkilenmemesini de sağladı.

Kapalı alanın büyüklüğü sayesinde, her iki bot aynı anda inşa edilebildi ve inşa faaliyetleri, botlar arasında faz farkı olmadan yürütüldü. Bu yaklaşım, test aşamasında da önemli avantajlar sağladı ve test faaliyetlerinin, planlandığı şekilde, kısa sürede tamamlanmasını mümkün kıldı. Testler sırasında, botlardan birinde tespit edilen hususlar, anında diğer botta da kontrol edildi ve gerekli durumlarda, düzeltici işlemler yapıldı. Bu sayede, her iki bot da testleri kısa sürede ve eksiksiz olarak tamamladı.
Yerlilik Oranı, Beklentileri Aştı
DESAN Tersanesi’nin bu projedeki bir diğer önemli başarısı, proje başlangıcında %68 olarak öngörülen yerlilik oranının, proje sonunda, %71 olarak gerçekleştirilmesi oldu. Türkiye’de ilk defa geliştirilecek alt sistemlerin de yer aldığı projede, DESAN Tersanesi, Dz.K.K.lığı ve SSB’nin de destekleri ile bu orana ulaşmayı başardı.

DESAN Tersanesi’nden Yeni Tasarımlar
DESAN Tersanesi ekibi, hem yurt içi hem de yurt dışına yönelik olarak, askeri ve ticari her türlü gemi inşa projesini üstlenebilecek bir yetkinlik seviyesi ile faaliyetlerini sürdürüyor. DESAN Tersanesi’nin, yeni iş birliklerine yönelik faaliyetleri ise hem askeri hem de ticari tarafta devam ediyor. Bu kapsamda, Türkiye’nin ve dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik bir dizi platform öneriliyor:
- 13 m’lik Alüminyum Süratli Devriye Botu
- 15 m’lik Alüminyum Acil Müdahale Botu
- 20 m’lik, Yangına Müdahale Kabiliyetli, 12,7 mm Silahlı Arama Kurtarma Botu
- 25 m’lik Alüminyum Katamaran Yangına Müdahale Botu
- 35 m’lik Çelik Yangına Müdahale Botu
- 35 m’lik Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu
- 52 m’lik Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu
- Tip 45 Arama Kurtarma Botu
- 60 m’lik, 400 Tonluk Devriye Botu
- 80 m’lik Çok Amaçlı Römorkör
- 6000/4000 DWT Lojistik Destek Gemisi

DESAN Tersanesi, Yurt İçi ve Yurt Dışı İhtiyaçları, Yeni Tasarımlarıyla Karşılayacak
DESAN Tersanesi, önümüzdeki dönemde, SSB tarafından gerçekleştirilmesi düşünülen tüm deniz projelerine de teklif vermeyi hedefliyor. Tersanenin, yurt dışı askeri denizcilik alanında da girişimleri devam ediyor. DESAN Tersanesi, bu kapsamda, başta Katar ve Kuveyt olmak üzere, öncelikli olarak Türkiye’nin yakın çevresinde bulunan dost ve müttefik ülkelerle iş birliğini hedefliyor.
DESAN Tersanesi, platformların ömür devri konusunda da son kullanıcılara önemli avantajlar sağlıyor. Özgün olarak geliştirilen Performansa Dayalı Lojistik (Performance Based Logistics) sistemi, açık mimarisi ile her projenin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanabiliyor. Sistem; Teknik Destek, Eğitim, Bakım ve Yedek Parça olmak üzere, 4 ana başlık altında, kullanıcıyı ve platformları destekliyor.

DESAN Tersanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çağrısını Takibe Devam Ediyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botlarının 23 Ağustos’taki teslim töreni sırasında yaptığı uçak gemisi çağrısı, DESAN Tersanesi tarafından ciddiyetle takip ediliyor. DESAN Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu, uçak gemisi ile ilgili projenin, güçlü bir konsorsiyum ile hayata geçebileceğine dikkat çekiyor: “Savunma Sanayii Başkanlığı, üniversiteler, özel ve askeri tersanelerin yanı sıra savunma sanayisinde faaliyet gösteren kamu kurumları ve özel şirketler arasında kurulacak iş birliği modeli ile yerli ve milli uçak gemimiz, en kısa sürede ve de en düşük maliyetle üretilebilir. Cumhurbaşkanımızın bu stratejik çağrısı, içinde bulunduğumuz günlerde çok daha önemlidir. DESAN Tersanesi olarak yerli ve milli kaynaklarımızı seferber ederek bu tür bir girişimde öncü olmaya ve sürece yön vererek ana yüklenici olmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.”