DESAN Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu, Türk denizcilik sektörünün geleceği ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. DESAN Tersanesi tarafından 5 Ekim’de yayınlanan basın bülteninde yer alan değerlendirmelerinde, Kaptanoğlu, bugüne kadar savunma sanayisinde, denizcilik tarafında 3 milyar doları aşan proje gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Devam eden ve yapılacak projelerle bu rakamın 12 milyar doları bulacağını ifade eden Kaptanoğlu, yakın zamanda Türkiye’nin büyük ihracatçı ülkeler arasına gireceğini de vurguladı.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa ettiği iki adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu’nu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle, 23 Ağustos’ta, planlanan tarihten önce teslim ederek dikkatleri çeken DESAN Tersanesi, yeni projelerde görev almayı hedefliyor. Söz konusu tören sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı uçak gemisi çağrısı da DESAN Tersanesi nezdinde yankı bulmuştu. Yerli ve milli kuruluşların katılımıyla oluşturulacak güçlü bir konsorsiyuma, ana yüklenici olarak liderlik etmeye hazır olduklarını daha önce duyuran Kaptanoğlu, 5 Ekim’de yaptığı açıklamalarla DESAN Tersanesi’nin yeni görevler almaya hazır olduğunun bir kez daha altını çizdi.

Türkiye’nin 2000’li yıllarında başında savunma sanayisinde yüzde 20 oranında yerlilik ile üretim yaptığını belirten Cenk İsmail Kaptanoğlu, “Deniz Kuvvetleri’mize teslimini yaptığımız Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları ile yüzde 71 yerlilik oranına ulaştık. Şimdi bu başarılı projenin ardından bu ve benzeri gemilerin ihracatı için çalışıyoruz. 2019’da dünyanın en büyük 100 savunma sanayisi şirketinde 7 şirketimiz vardı. Trend böyle devam ederse bu sayı çok daha fazla olacaktır. Şu ana kadar savunma sanayisinin denizcilik tarafında gerçekleşen projelerin büyüklüğü 3 milyar doları aştı. Devam eden ve yapılacak projelerle bu büyüklük 12 milyar dolara ulaşacak.” dedi.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın sektöre her zaman destek verdiğini ve sektör oyuncularını teşvik edici olduğunu dile getiren Cenk İsmail Kaptanoğlu, “Kendi ordumuzun yerli üretimleri tercih etmesi sektörümüzün ihracat yapmasını kolaylaştırıyor. Katıldığımız tüm fuarlarda, görüştüğümüz ülkelerin yetkilileri bize bu ürünleri Türk Deniz Kuvvetleri’nin kullanıp kullanmadığını soruyor. Kendi Deniz Kuvvetleri’mize denenmiş projeleri yaptıktan sonra ihracat tarafında da başarı gelecektir. Bu sebeple projelerini tamamlayan tersanelerimizin ihracatta başarı oranı daha yüksek.” ifadelerini kullandı.
Türk tersaneciliğinin proje bazlı ve ihtiyaca yönelik çalıştığını belirten Kaptanoğlu, “Türk tersaneleri özellikle Avrupa pazarının tercih ettiği özel gemileri, kaliteli ve zamanında ürettirebilen yegâne tersanelerdir. Sektörün ilk 3 büyük üreticisi olan Çin, Güney Kore ve Japonya tersaneleri, tıpkı bir konfeksiyon atölyesi gibi çalışır. Bu ülkelerde katalog üzerinden gemi seçersiniz ve değişiklik yapamazsınız. Fakat Türk tersaneciliği ise özel dikim yapan terzi gibidir. Bu yüzden nitelikli projelerin adresi genelde Türkiye’dir. Mesela Norveç özel sektörü, nerdeyse tüm yolcu ve araç taşıyan ferry tipi özel gemilerini Türk tersanelerinde inşa ettirmektedir.” şeklinde konuştu.
Cenk İsmail Kaptanoğlu’nun verdiği bilgiye göre 2019 yılında Türkiye, sivil gemi ve yat ihracatında 1 milyar doları aşmayı başardı.