DIMDEX (Doha International Maritime Defence Exhibition and Conference / Doha Uluslararası Denizcilik ve Savunma Fuarı ve Konferansı) 2022’nin, gerek ziyaretçi gerekse fuar katılımcısı sayısı açısından bir önceki DIMDEX’i gölgede bırakması bekleniyor. Türk savunma ve havacılık sektörünün geçtiğimiz yıllarda büyük ilgi gösterdiği fuar, bu yıl, 21-23 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. DIMDEX 2022 hazırlıklarının son durumu hakkında, DIMDEX Organizasyon Komitesi Başkanı Tuğamiral Abdulbaqi Al Ansari’den bilgi aldık.
Katar ile Türkiye arasındaki savunma sanayisi alanındaki iş birliğinin güncel durumunu ve devam eden projeleri sizden dinleyebilir miyiz?
Katar ve Türkiye arasındaki askeri ilişkiler ve savunma sanayisi ilişkileri, hiç olmadığı kadar güçlü ve iyi bir noktada. Gelecekte de bugünden daha iyi olacağı konusunda en ufak bir kuşkum yok.
İki ülke arasında, 2014’te Müşterek Stratejik Komite’nin kurulması ve bunun da 2019’da, Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı’nın kurulmasının önünü açması, ikili ilişkilerin gelişmesinde katalizör rolünü üstlendi. Son dönemde, Türk firmaları, Katar’a, geniş bir yelpazede savunma sistemleri sağladı.
DIMDEX 2018 sırasında imzalanan sözleşmeler, iki ülke arasındaki savunma iş birliğinin ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Katar Deniz Kuvvetleri, Anadolu Tersanesi ile 2 eğitim gemisi tedarikini konu alan sözleşmeyi, DMDEX 2018’de imzaladı. İlk gemi olan QTS 91 Al Doha, geçtiğimiz Ağustos ayında teslim edildi. Katarlı denizciler, savaş yönetimi ve silah sistemi eğitimleri de dâhil bir dizi eğitimi bu gemide alacaklar. Sözleşmede yer alan ikinci gemi olan Al Shamal’ın da bu yıl teslim edilmesi hedefleniyor. Anadolu Tersanesi ayrıca, Katar için aralarında LCT80 tipi çıkarma gemisi Al-Abrar Fuwairat’ın da bulunduğu 5 gemi daha inşa ediyor.
DIMDEX 2018’de, ARES Tersanesi ve Yonca-Onuk Tersanesi’yle de toplam 17 gemiyi kapsayan sözleşmeler imzaladık. Bu gemilerin tüm silah sistemlerini ASELSAN sağlayacak.
İmzaladığımız bir diğer önemli sözleşme de 6 adet BAYRAKTAR TB2 insansız hava aracının tedarikini konu aldı. Bu platformların hepsini teslim aldık.
Lansmanı DIMDEX 2018’de yapılan Barzan Holding, iki ülke arasındaki savunma ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir rol oynamaya başladı. Barzan Holding, lansmanın hemen ardından, DIMDEX 2018’de Nurol Makina ile NMS (YÖRÜK) 4×4 araçlarının tedarikini konu alan bir niyet mektubu imzaladı. Ayrıca Katar Müşterek Özel Kuvvetlerinin kullanacağı EJDER YALÇIN III araçları için de sözleşme imzaladılar.
Barzan Holding, ASELSAN’la BARQ ortak girişim şirketini kurdu. Bu şirket, ASELSAN’ın gelişmiş stabilize uzaktan komutalı silah sistemlerini ve elektro-optik keşif ve gözetleme sistemlerini üretecek.
İki ülke arasında ciddi bir ivme kazanmış olan savunma iş birliğinin, DIMDEX 2022 sayesinde daha da hızlanacağından eminim.

Katar, son dönemde bir dizi savunma tedarik programı başlattı ve yenilerini de başlatmayı hedefliyor. Bu programlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Gündemdeki programların, Katar’a ve DIMDEX’e olan ilgiyi nasıl etkileyeceğini öngörüyorsunuz?
Kalkınma faaliyetlerimizi, Katar Ulusal Vizyonu 2030 doğrultusunda yürütüyoruz. Bu kapsamda ulusal güvenliğimize büyük önem veriyoruz ve ulusal güvenliğimizi sağlamak için ulaşılabilen en yeni ve gelişmiş silah sistemlerini tedarik ediyoruz. Bu da Katar’ı, bölgemizdeki iş hacmini arttırmak isteyen savunma firmaları için bir odak noktası haline getiriyor.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre, Katar’ın savunma harcamaları, 2016-2020 döneminde, 2011-2015 dönemine kıyasla yüzde 361 oranında büyüme kaydetti. 2017’den beri, aralarında F-15QA, Eurofighter Typhoon ve Rafale savaş uçaklarının, Hawk eğitim uçaklarının, A330 MRTT tanker uçaklarının, Apache ve NH-90 helikopterlerinin yer aldığı sistemler için tedarik projeleri yürütüyoruz. Ayrıca deniz kuvvetlerimiz için 8 yeni gemi tedarik ediyoruz. Tüm bu yeni silah sistemleri, 2024 yılı itibarıyla teslim edilmiş olacak.
Silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu, Katar’ın önceliklerinden biri ve savunma harcamaları da bu doğrultuda artmaya devam edecek. Katar, son dönemde ABD, Birleşik Krallık, İtalya, Almanya ve Fransa’dan silah sistemleri alarak tedarikçi havuzunu genişletmeyi de hedefliyor.
Önümüzdeki dönemde, eğitim ve kabiliyet artırım programlarının yanı sıra taarruz ve genel maksat helikopterleri, tanksavar silah sistemleri, entegre hava ve füze savunma sistemleri, siber güvenlik ve elektronik harp sistemleri, savaş uçakları, zırhlı araçlar, ana muharebe tankları ve erken ihbar radarları gibi savunma sistemlerini tedarik etmeyi planlıyoruz. Planlarda bu kadar çeşitli sistemler olduğu için hem yerel hem de uluslararası firmaların, DIMDEX 2022’de en güncel teknolojilerini ve ürünlerini sergilemelerini bekliyoruz.

Tedbirler Alındı
DIMDEX 2022, COVID-19 salgını sırasında gerçekleşemeyen ya da çevrim içi gerçekleşebilen uluslararası fuarların ardından, fiziki olarak düzenlenen ilk sektörel etkinliklerden biri olacak. Etkileri halen devam eden salgınla ilgili ne gibi tedbirler alınacak?
DIMDEX 2022’nin, sektörün, salgının etkilerini arkada bıraktığını göstermesi için önemli fırsatlardan biri olacağını düşünüyoruz. Salgınla ilgili hiçbir konuyu şansa bırakmıyoruz ve Katarlı otoritelerin zorunlu kıldığı tüm tedbirleri alıyoruz. Aralarında sosyal mesafe, maske takılması, ateş ölçümü ve dezenfeksiyon uygulamalarının yer aldığı tedbirleri sıkı bir şekilde uygulayacağız.
Katılımcılar, DIMDEX 2022’de, önceki yıllara göre hangi değişiklikleri ve yeni özellikleri görecekler?
Katılımcılardan, sponsorlardan, delegasyonlardan ve kamuoyundan gelen geri bildirimlere baktığımızda, DIMDEX 2022’nin, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz fuarlar arasında, hem en büyüğü hem de sergilenen ürün ve kabiliyetler açısından en çeşitlisi olacağını öngörüyoruz.
Önceki fuarlara katılan firmaların büyük bölümü, DIMDEX 2022 için de yer ayırttı. Bunun, fuarın başarısını ve uluslararası kimliğini doğrulayan bir durum olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu yıl fuara ilk defa katılacak olan ülkeler ve firmalar da bizleri heyecanlandırıyor. Bu ülkelerin ve firmaların da DIMDEX 2022’de hedeflerine ulaşacaklarına olan inancımız tam.
Fuarın uluslararası kimliğinin ve gördüğü ilgilinin göstergelerinden biri de sektörün önde gelen firmalarının yeni ürün ve programlarının lansmanı için DIMDEX’i tercih etmeleri. DIMDEX 2022’nin ziyaretçileri; deniz korsanlığıyla mücadele çözümleri, komuta kontrol, muhabere, bilgisayar, siber, istihbarat, gözetleme ve keşif (C5ISR)sistemleri, yapaya zekâ, elektronik harp ve istihbarat, otonom sistemler ve hassas güdümlü mühimmat gibi alanlarda yeni ürünler görmeyi beklemeli.
Önceki yıllarda olduğu gibi DIMDEX 2022 de sektörel bilgi alışverişi için bir platform sunacak. Katılımcılar; Ar-Ge, bakım, onarım, yenileme, eğitim ve simülasyon teknolojileri gibi alanlarda sektör trendlerini takip edebilecek.

Yerel Katkı Artıyor
Katılımcılar, gelişmekte olan Katar savunma ve güvenlik sanayisiyle ilgili neler görecekler?
Geleneksel olarak savunma sistemlerini ithal eden bir ülke olan Katar, bu sistemleri yerli olarak üretme konusunda kararlı bir tutum sergiliyor. Stratejik tedarik çalışmaları, askeri tesislerin kurulumu ve büyük boyutlu projeler, savunma ve güvenlik sektörünü büyüten itici güçler arasında yer alıyor. Katar, askeri sistemlerin ülke içinde idame edilmesi ve modernize edilmesi konularında önemli yollar kat etti. Katar savunma ve güvenlik sanayisi, gelişen kabiliyetlerini DIMDEX 2022’de tüm dünyaya göstermek istiyor.
2008’den beri DIMDEX fuarlarında, toplam 32 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmaların, Katar savunma ve güvenlik sanayisine ciddi katkıları oluyor. Yerel firmalara, uluslararası şirketlerle bilgi paylaşımı ve iş birlikleri gibi kapılar açıyor. Barzan Holding, Katar savunma ve güvenlik sanayisiyle iş yapmak için bir arayüz haline geldi ve bu rolünü, büyük bir başarıyla yürütüyor. Katar savunma ve güvenlik sanayisi, büyümesini ve gelişimini önümüzdeki dönemde de sürdürecek.

Türk firmalarına ve Türk katılımcılara yönelik bir mesajınız var mı?
Türkiye, önde gelen bölgesel güçlerden biri ve Katar’ın savunma kabiliyetlerinin geliştirmesi için önemli katkılarda bulunuyor. Katar ve Türkiye arasındaki yakın ilişkiler, ticari anlaşmaların çok daha ötesinde bir derinliğe sahip. Türk savunma sanayisinin en iyilerini DIMDEX’te tekrar misafir edeceğimiz ve iki ülkenin ilişkilerine katkı vereceğimiz için şimdiden heyecanlıyız.
DIMDEX 2018’e, 30’un üzerinde Türk firması katıldı ve bu firmalar, toplamda 800 milyon dolarlık sözleşme imzaladı. DIMDEX 2022, Türk firmalarına, Katar’ın savunmasına destek olmak için yeni fırsatlar sunacak. İki ülke arasında, yüksek değerlere ulaşan yeni sözleşmeler imzalanacağına inanıyoruz. Her şeyin ötesinde, DIMDEX 2022, iki ülke arasındaki diyaloğu ve iş birliğini daha da geliştirecek.

Eklemek istediğiniz başka bir konu ya da konular var mı?
DIMDEX 2022, sektörün COVID-19 sonrası toparlandığı bir dönemde gerçekleştirilecek. Küresel savunma pazarının, 2019-2023 döneminde yüzde 3’lük bir birleşik büyüme oranını (CAGR) yakalaması ve 2,1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu durum, firmalar için ciddi bir potansiyel yaratıyor ve DIMDEX 2022’nin önemini de arttırıyor. Fuarda, hem devletlerarası hem devletlerle firmalar arasında hem de firmaların kendi aralarında temaslar gerçekleştirilecek. Fuarla birlikte düzenlenen konferans ise bir bilgi paylaşım platformu olacak.
Küresel sektör oyuncuları ile iş birliklerinin, Katar savunma ve güvenlik sanayisinin gelişimi için çok önemli olduğunu değerlendiriyoruz. DIMDEX 2022’nin, Katar’ın savunma altyapısına önemli katkıları olacak. Bu fuar, Türkiye gibi stratejik ortaklarımızla ilişkilerimizi daha da geliştirmemizin önünü açacak. Türk savunma sanayisinin de pazara erişiminin önünde yeni ufuklar açacak. Fuarın hedeflerine ulaşması için çok çalışmaya devam ediyoruz.
DIMDEX Organizasyon Komitesi Başkanı Tuğamiral Abdulbaqi Al Ansari’ye, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.