Ana Sayfa Manşet Dorçe’den Zorunlu Göç Hareketlerinin Doğurduğu Yerleşim İhtiyaçlarına Etkin ve Sürdürülebilir Çözümler

Dorçe’den Zorunlu Göç Hareketlerinin Doğurduğu Yerleşim İhtiyaçlarına Etkin ve Sürdürülebilir Çözümler

Dorçe, mülteci konteyner kentlerini, yakın zamanda Hatay Yayladağı ve Boynuyoğun’da, Kahramanmaraş’ta ve Adana‘da anahtar teslim olarak başarıyla tamamladı.

Modern inşaat yöntemlerini benimseyen Dorçe Prefabrik Yapı ve İnşaat (Dorçe), çelik prefabrik modüler yapı sistemiyle zorunlu göç hareketlerinden kaynaklanan barınma sorunlarının giderilmesinde ideal bir çözüm ortağıdır. Dorçe, bu çözümlerini, aynı zamanda çevrenin sürdürülebilirliğini de göz önüne alarak sağlıyor.

İklim değişikliği, bölgesel ve küresel ölçekli siyasi krizler, artan nüfus gibi unsurlar, toplu göç hareketini tetikliyor. Ani gelişen ihtiyaçlara kısa sürede cevap bulabilme gerekliliği, hafif çelik modüler yapı sisteminin önemini bir kez daha gösteriyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (United Nations High Commissioner for Refugees / UNHCR), gündemdeki sıcaklığını koruyan siyasi krizler sonucunda, dünyada milyonlarca insanın evini terk ettiğinin tahmin edildiğini vurguluyor.

Bölgesel ve küresel siyasi krizlerin yanı sıra çevre sorunları, küresel ısınma ve iklim değişimleri, yakın gelecekte büyük sorun olarak karşımıza çıkacak. Artan kuraklık, azalan verimli topraklar ve su kaynakları da kitlesel göç hareketlerini tetiklemeye başladı. 2018’de Dünya Bankası’nın yaptığı tahmine göre; Latin Amerika, Sahra Altı Afrika ve Güneydoğu Asya’da, 2050 yılına kadar 143 milyonu aşkın insan iklim değişikliğinden dolayı göç edecek.

Anahtar Teslim Hızlı Çözümlerle Yeşeren Umutlar

İnşaat sektöründe sürdürülebilirlik; proje sahasındaki çevre koşullarının gözetilmesi, geri dönüştürülebilir ve yenilenebilir malzemelerin kullanılması, enerji tüketiminin ve atık üretiminin en aza indirilmesi anlamına geliyor. Dorçe de kurduğu yaşam mülteci konteyner kentlerinde, güneş enerjisinin kullanımı gibi etmenleri göz önüne alıyor.

Yüksek üretim kapasitesi ve uzun yıllara dayanan tecrübesiyle sektöründe, dünya çapında öncü firmalar arasında gösterilen Dorçe, toplu göç hareketleri için hafif çelik yapı sistemleriyle ideal çözüm ortağı olmayı sürdürüyor. 20 yılı aşkın süredir NATO ve BM gibi kuruluşların onaylı tedarikçisi olan firma, sektöründe 40 yılı aşkın tecrübesiyle Acil Konaklama Üniteleri, Deprem Konutları, Mülteci Kampları, Sınır Kampları, Sağlık Merkezleri ve Klinikler, Rehabilitasyon Merkezleri ve Sosyal Tesis Projelerini, anahtar teslim olarak tamamlanıyor. Dorçe böylece, mültecilerde ve afet bölgelerinde umutların yeşermesini sağlıyor.

Dorçe’nin geçici ve kalıcı mülteci modüler konteyner kentlerinde, birçok yaşamsal ihtiyaç karşılanıyor:

  • Konaklama: Konutlar, konaklama alanları; yönetim, mülteci başvuru kabul ve değerlendirme ofisleri.
  • Eğitim Hizmetleri: Derslikler, okullar, spor tesisleri.
  • Gıda ve Beslenme: Marketler, kantinler, yemekhaneler, kuru gıda depoları, soğuk odalar ve yüksek kapasiteli mutfaklar.
  • Kültürel ve Dini Hizmetler: İbadethaneler ve konser alanları.
  • Sağlık Hizmetleri: Hastaneler, klinikler ve diğer tüm yaşamsal gereklilikleri içeren yerleşim alanları.
  • Hijyen Noktaları: WC ve duş kabinleri, çamaşırhaneler.

100.000’den Fazla İnsanı Barındıran Entegre Modüler Yaşam Alanları

Dorçe, mülteci konteyner kentlerini, yakın zamanda Hatay Yayladağı ve Boynuyoğun’da, Kahramanmaraş’ta ve Adana‘da anahtar teslim olarak başarıyla tamamladı. Aylık 6.000 modüler konteyner üretim kapasiteli tesisinde, 5 farklı sahada eş zamanlı gerçekleştirilen projeler kapsamında yaşam konteynerleri üreten Dorçe, sahadaki altyapı hazırlıklarını da üretim sürerken gerçekleştirdi. Çelik prefabrik modüler sistemleri kullanılarak tamamlanan entegre yaşam alanlarında, 100.000’den fazla insanın tüm yaşamsal ihtiyaçları çok kısa bir sürede karşılandı.

Sürdürülebilir ve Sıfır Atık Üreten Toplu Konutlar ve Mülteci Yaşam Kentleri

Hızla değişen ve kentleşen bir dünyada, yeterli ve uygun fiyatlı konutların sağlanması, hükümetler ve uluslararası kuruluşlar için kilit bir öncelik olmaya devam ediyor. Bu önceliğin yanı sıra iklim değişikliği ve bölgesel siyasi istikrasızlıklar gibi acil sorunları etkin bir şekilde ele almak için yeni bir anlayışla sürdürülebilir yerleşim yerleri oluşturmak gerekiyor. Sürdürülebilir ve sıfır atık üreten konut fikri, günümüzün ana gündemlerinden bir tanesi olan “sürdürülebilir kalkınma”nın sağlanmasında çok önemli bir rol oynuyor. Bu kapsamda, sürdürülebilir ve sıfır atık üreten mülteci yaşam kentleri, uzun vadede bir çok avantajı sağlıyor.

Göçmenler için dayanıklı, sürdürülebilir ve yeşil kentler inşa etmenin bariz faydalarının ötesinde, ek bir avantajı daha var: Atık yönetimi vb. süreçlerde, mülteciler için istihdamın sağlanması.

Sürdürülebilir İnşaat Neden Önemli?

İnşaat sektörü, doğası gereği doğal kaynakların en çok kullanıldığı sektörlerden biridir. Sınırlı doğal kaynaklar ve iklim değişikliği konusundaki artan endişeyle birlikte, hükümetlerin ve özel sektörün, inşaat sektörü üzerinde, çevresel etkilerinin en aza inmesi için artarak devam eden bir baskısı söz konusu.

Yapılan araştırmalara göre, inşaat sektörünün dünya çapında enerji kullanımındaki payı yüzde 36. Sektör, küresel CO2 emisyonlarının ise yüzde 40’ından sorumlu. Yüksek enerji tüketiminin yanı sıra kullanılan ağır makine ve ekipmanların büyük ölçüde fosil yakıtlara dayanması, bu oranların artmasına sebep oluyor.

Dorçe’nin çelik prefabrik modüler sistemleri kullanılarak tamamladığı entegre yaşam alanlarında, 100.000’den fazla insanın tüm yaşamsal ihtiyaçları çok kısa bir sürede karşılandı.

Sürdürülebilirlik Sadece Geri Dönüşümden İbaret Değil

İnşaat sektöründe sürdürülebilirlik; proje sahasındaki çevre koşullarının gözetilmesi, geri dönüştürülebilir ve yenilenebilir malzemelerin kullanılması, enerji tüketiminin ve atık üretiminin en aza indirilmesi anlamına gelir. Sürdürülebilir yapı malzemelerinin seçiminden, inşaat sürecinden yıkım aşamasına ve atık yönetimine kadar uzanan bir olgudur.

Dorçe, Sürdürebilirlik Kavramını Her Açıdan Ele Alıyor

Sürdürülebilir inşaat, yapı projesinin tamamlanmasıyla sona ermez. Yapı, daha tasarım aşamasında, yapının ömrü boyunca çevre üzerinde en az etkiye sahip olması sağlanacak şekilde ele alınmalıdır.

Dorçe, üretim tesisinde, kademeli olarak fosil yakıttan yenilenebilir enerjiye geçiyor. Yapılarında kullandığı çelik, tekrar tekrar geri dönüştürülebilir. Çelik, kullanım sonunda defalarca geri dönüştürülebilen ve gücünü kaybetmeyen yegâne yapı malzemelerinden biridir. Ek olarak, Dorçe’nin kullandığı diğer ham maddeler de büyük oranda geri dönüştürülmüş malzemelerdir.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Kuruluşlar ve 30’u Aşkın Sivil Toplum Kuruluşunun Onaylı Tedarikçisi

Dorçe, 1982’de kurulan ve 40 yılı aşkın süredir hem yerel hem de uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren, sektörünün öncü firmalarından bir tanesidir. Yılların tecrübesi, birikimi ve marka bilinirliliği, Dorçe’yi; Birleşmiş Milletler, uluslararası kuruluşlar ve 30’u aşkın sivil toplum örgütünün (STK) onaylı, vazgeçilmez ve güvenilir tedarikçisi haline getirdi.

İnşaatın Teknoloji ile Evirildiği Modüler Yapılarda Türkiye’nin Küresel Markası

Endüstri 4.0’ın gereği olan dijitalleşmenin getirdiği avantajlar, inşaat sektörünü kabuk değiştirmeye ve uluslararası piyasada daha rekabetçi olabilmek için yeni teknolojileri kullanarak maliyetleri düşürmeye zorluyor. Yapı elemanlarının, Dorçe’nin yaptığı gibi fabrikalarda imal edilmesi, gerek kalite kontrol gerek nakliye gerekse de sürat açısından önemli avantajları beraberinde getiriyor. Bu da teknik tarafta; inşaat sektöründe daha fazla çelik kullanımını, yapı elemanlarının endüstri ürünü haline gelmesini ve sonuç olarak modüler yapıların tercih edilmesini kaçınılmaz hale getiriyor. Teknik nedenlerin yanında, sosyal ihtiyaçların değişmesiyle birlikte, çeliğin defalarca geri dönüştürülebilir bir malzeme olmasından kaynaklanan çevreci özelliği ve sürdürülebilirliği ön plana çıkıyor. Bu tabloda, çelik ve modüler yapıların, inşaat sektörünün geleceğinde büyük bir ağırlığa sahip olacağı görülüyor. Dorçe de Türkiye’nin, bu gelecekte rol oynayacak küresel markası olarak öne çıkıyor.

 660 Toplam Görüntüleme,  1 Günlük Görüntüleme

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.