Ana Sayfa Haberler EJDER YALÇIN ilk kez 30 mm’lik Otomatik Top ile Sergilendi

EJDER YALÇIN ilk kez 30 mm’lik Otomatik Top ile Sergilendi

MSI Dergisi’nin 185’inci sayısında yayımlanan DSEI 2019 Özel Dosyası’nın İlk Bölümü’nde yer alan haber, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

Nurol Makina, fuarda, farklı görev tiplerine yönelik olarak donattığı EJDER YALÇIN 4×4 ve YÖRÜK 4×4 taktik tekerlekli araçlarını tanıttı. Bunlardan EJDER YALÇIN, üzerine, uzaktan komutalı silah sistemi üreticisi EOS’un 30 mm’lik otomatik topa sahip RS400 Mk2 kulesi ile birlikte sergilendi.

 

RS400 Mk2 çözümü üzerinde, 30×113 mm çapındaki M230 LF otomatik top yer alıyor. 2 eksende stabilize bu silah sisteminin, 75 mühimmat ve zırh koruması dâhil toplam ağırlığı, 400 kilograma yakın. Her ne kadar silah sistemi, barındırdığı ateş gücüne kıyasla nispeten hafif olsa da 30×113 mm’lik mühimmat, her biri 350 grama yaklaşan ağırlığı ile hatırı sayılır bir yüke sahip. EJDER YALÇIN ise 14 tonluk kendi ağırlığına ilave olarak 4 tonluk faydalı yük taşıma kapasitesi ile öne çıkan bir araç. Bu da özellikle uzun soluklu muharebe görevleri için, aracın daha fazla mühimmat taşıyabilmesi anlamına geliyor. EOS yetkilileri, kulenin, özel bir algoritmaya sahip atış kontrol sistemi sayesinde, araç hareket hâlindeyken dahi 2 kilometreye kadar isabetli atışlar yapabileceğini ifade ediyor.

Zorlu Tehditlere Karşı Yüksek Ateş Gücü

Nurol Makina Genel Müdür Yardımcısı Dr. Anıl Karel, aracın bu yeni konfigürasyonu hakkında şunları söyledi: “Öncelikle bu çözüm ile Türk savunma sanayisi tarafından üretilen 4×4 bir araca, ilk kez bu kadar yüksek ateş gücüne sahip bir silah sistemi entegre edilmiş olduğunu belirtmek istiyorum. Bu noktada, silahın araca etkin şekilde entegrasyonunda, silah sisteminin kabiliyetleri kadar, EJDER YALÇIN’ın dengeli ve titreşimsiz bir sürüş imkânı sunan tasarımı etkili oldu.”

Dr. Karel, yeni konfigürasyonun ardında yatan motivasyonu ise şu sözleri ile açıkladı: “Biz her ne kadar zırhlı araç üreticisi olsak da kullanıcının tüm taleplerini göz önünde bulundurmak ve onların ihtiyaçlarına cevap verebilecek komple çözümler geliştirmek zorundayız. Son dönemde ise güvenlik güçlerimizin yoğun şekilde mücadele verdiği, özellikle Suriye gibi cephelerde, tehdidin yapısı, geçtiğimiz yıllara göre önemli ölçüde değişti. Eskiden sadece hafif silahlar ve omuzdan ateşlenen kısa menzilli güdümsüz roketatarlar taşıyan teröristler, zırhlı araçlar ve güdümlü tanksavar roketleri kullanmaya başladılar. Bu ise daha uzak ve güvenli mesafelerden angajmanı zorunlu hâle getirdi. 30 mm’lik ana silaha sahip EJDER YALÇIN da bu çalışmaların bir sonucu. Hâlihazırda kalifikasyon aşamasında olan bu çözüm, özellikle İngiliz Kara Kuvvetleri personelinin büyük ilgisini çekti. Çok sayıda personel, sık sık standımızı ziyaret ederek, aracımızı detaylı şekilde incelediler.”

Nurol Makina Genel Müdürü Engin Aykol, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’e, YÖRÜK maketi takdim etti.

 

YÖRÜK, NATO Envanterine Giriyor

YÖRÜK ise üzerine ASELSAN’ın SARP ZAFER uzaktan komutalı silah sistemi entegre şekilde sergilendi. Nurol Makina, son dönemde, Türkiye dışındaki bir NATO üyesi ülkesi ile EJDER YALÇIN ve YÖRÜK’ün satışı konusunda anlaştı. Firma tarafından ülkenin ismine ilişkin bir açıklama yapılmadı. Bununla birlikte, Macaristan Savunma Kuvvetlerinin, 17-19 Mayıs tarihleri arasında, Budaörs Havaalanı’nda düzenlediği ve envanterindekilerin yanı sıra tedarik sürecindeki platformları da sergilediği “Ulusal Savunma Günü” etkinliklerinde, yeni kamuflajı ile EJDER YALÇIN ve YÖRÜK araçları yer almıştı. Araçlar, üzerlerinde Macaristan bayrağı ve Macaristan Savunma Kuvvetleri sembolleri ile sergilenmişti.

Firma, bir yandan da dünyanın önde gelen faydalı yük üreticilerinden bazıları ile görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu görüşmelerin olumlu sonuçlanması ve araçların herhangi bir kullanıcıya satılması hâlinde, bu firmalar, Nurol Makina’nın alt yüklenicisi olarak projelerde görev alacaklar.

30×113 mm’lik ana silaha sahip RS400 Mk2 silah sistemi, 2 km’ye kadar isabetli atışlar yapabiliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.